Banan wartości odżywcze

Banan wartości odżywcze

Banan jest jednym z najchętniej spożywanych owoców w naszym kraju. Nic dziwnego, gdyż kusi on słoneczną barwą, słodkim smakiem i egzotycznym aromatem.

cholester banan wlasciwosci odzywcze (1)

Witaminy i minerały:

Banan spożywany regularnie przynosi wiele korzyści dla ludzkiego organizmu. Jest to bez wątpienia zdrowy owoc, który zawiera wiele składników mineralnych, jak magnez, miedź, potas, cynk, selen czy jod. W bananie kryją się także spore pokłady witaminy C, A, E oraz witamin z grupy B. Zawiera on znaczne ilości przeciwutleniaczy, jak również błonnika pokarmowego. Warto wiedzieć, że im bardziej dojrzały owoc, tym więcej w nim przeciwutleniaczy. Jest on również bogatym źródłem pektyn. Banan należy do owoców o dość wysokim indeksie glikemicznym, który waha się między 50 a 70. Natomiast na 100 g tego owocu przypada około 85 kcal.

Właściwości odżywcze i lecznicze:

Dzięki zawartości pektyn banan wpływa na poprawę trawienia, stymulując także rozwój przyjaznych dla człowieka bakterii znajdujących się w jelitach. Pektyny pozwalają na lepsze przyswajanie składników odżywczych. Z drugiej strony błonnik wpływa na poprawę perystaltyki jelit. Spożycie banana może także złagodzić objawy zgagi. Za sprawą wysokiej zawartości potasu, banan wpływa też na obniżenie ciśnienia krwi, chroniąc przy tym przed udarem czy zawałem serca. Zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym banan powinien wejść na stałe do codziennej diety, ze względu na swoje właściwości antydepresyjne. Pomaga on bowiem w wytworzeniu serotoniny odpowiedzialnej za dobry humor. Co ważne, banan zwiększa przyswajanie wapnia, które jest niezbędne dla silnych kości. Natomiast wysoka zawartość antyoksydantów chroni przed chorobami przewlekłymi.

Wskazania:

Banan jako jeden z nielicznych owoców może być bezpiecznie spożywany przez osoby cierpiące na wrzody żołądka, a co ważne przynosi ulgę przy dolegliwościach spowodowanych przez tę przypadłość. Jest to także dobra przekąska dla osób pracujących intensywnie zarówno intelektualnie, jak i fizycznie. A to za sprawą zawartych w nim węglowodanów i naturalnych cukrów. Banan polecany jest również osobom, które borykają się z cukrzycą typu II, ponieważ stabilizuje poziom cukru we krwi. Szczególną uwagę na banan wartości odżywcze powinny zwrócić kobiety, ze względu na to, że ten słoneczny owoc poprawia humor i zmniejsza objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego.

Otrzymuj prosto do Twojej skrzynki informacjeo nowym artykule. Pamiętaj Twój adres e-mail nigdy nie zostanie udostępniony.
GardenPharm

Podobne posty
Komentarze ( 3 )
  1. Nina21
    2015/01/15 at 14:15
    Reply

    ojej bede zdrowa, bo jem po kilka bananow dziennie 😀

  2. Anna
    2015/01/16 at 17:24
    Reply

    Dla mnie banan to król wśród owoców. Uwielbiam go przede wszystkim za jego właściwości a także za moc witamin. Uwielbiają go dzieci i dorośli, i to w zupełności mnie nie dziwi. Można go jeść na wiele sposobów i przyrządzać również na ciepło. Tak jak w teście, to idealny owoc dla ludzi, którzy cierpią na różnego rodzaju dolegliwości – więc w zasadzie jeden z nielicznych owoców, które można spożywać niezależnie od swojego zdrowotnego samopoczucia.

  3. Gabi:)
    2015/01/19 at 11:53
    Reply

    banan to moj ulubiony owoc. robie z niego najczesciej koktajle dodajac mleko i miksujac. nawet cukru nie potrzeba

Zostaw odpowiedź Anna
*