Bób – letnie bogactwo zdrowia
Wśród letnich warzyw bez wątpienia prym wiedzie bób. Jest on uznawany za jedną z najmocniejszych roślin uprawnych, której nie straszny deszcz i przymrozek. Bób jest źródłem wielu drogocennych wartości i posiada właściwości lecznicze. Był on już znany w starożytnym Rzymie i Grecji. Ceniono tam zarówno jego walory smakowe, jak i odżywcze. Śpieszcie się, bo sezon na bób trwa stosunkowo krótko.
Witaminy i minerały:
Bób, jak większość roślin strączkowych zawiera dużą ilość białka, błonnika i węglowodanów. Jest bogaty również w witaminę C, A oraz witaminy z grupy B. Zawiera także sód, magnez, karoten, fosfor i wapń.
Właściwości odżywcze i lecznicze:
Ze względu na dużą zawartość błonnika, bób jest wskazany dla osób będących na diecie. Błonnik przyśpiesza trawienie i wpływa korzystnie na pracę przewodu pokarmowego. Rozpuszczany błonnik wraz z potasem wspomaga obniżenie cholesterolu przy tym regulując ciśnienie krwi. Ponadto bób zawiera cenny kwas foliowy, potrzebny do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu, szczególnie wskazany dla kobiet w ciąży. Chroni bowiem płód przed wystąpieniem wad rozwojowych. Kwas foliowy i witaminy z grupy B wspólnie dbają o prawidłowe działanie układu nerwowego.
Wskazania:
Dietę bogatą w bób powinny stosować osoby cierpiące na anemię, posiadające problemy z cholesterolem, z podwyższonym ciśnieniem krwi i układem krążenia. Jest on wskazany dla osób dbających o linię i tych, które muszą ograniczyć spożycie białka pochodzenia zwierzęcego.
ciekawe czy bob jeszcze dostane… ;/
sezon jeszcze trwa, ale warto się pośpieszyć
trwa, potwierdzam! wczoraj zjadłam cały kilogram
Nie wiedziałem, że bób jest taki zdrowy. Moja mama często go kupuje, ale do tej pory się na niego troche boczyłem. Chyba pora zacząć go jadać częściej 😛
[…] Po bobie i czereśniach przyszedł czas na kolejny symbol lata – agrest. Jest to owoc, który znamy zwłaszcza z dzieciństwa, podawany był wówczas najczęściej w formie deseru z galaretką i bitą śmietaną. Po latach agrest ponownie zaczyna przeżywać swój renesans, a dla jego miłośników niestraszne jest zrywanie go prosto z krzaka, co nie należy do najłatwiejszych zadań. Ci, którym się to uda, zyskują nie tylko niepowtarzalny smak, ale i sporą dawkę witamin i minerałów. […]
Witaj! Ciekawy post, czekam następnych postów, szzególnie mówiących
o sprawach powiązanych z tematem zdrowia
uwielbiam! nie wiedziałam że masz tyle właściwości!teraz jeszcze bardziej mogę się zajadać :)super artykuł!