Czy wiesz, co jeść w upały?

Czy wiesz, co jeść w upały?

Wysoka temperatura daje nam się we znaki. Wpływa niekorzystnie nie tylko na nasze samopoczucie, ale i na zdrowie, sprzyja bowiem odwodnieniu organizmu. Dlatego też szczególnie latem, powinniśmy zadbać o to, aby to, co ląduje na naszym talerzu dostarczało nam odpowiednich witamin i minerałów.

Latem możemy się chłodzić na wiele sposobów, choć nie każdy sobie zdaje sprawę z tego, że ten proces wspomagają nie tylko napoje, ale i odpowiednio dobrane pokarmy, które dodają energii i przyśpieszają metabolizm. O tym, jak ugasić pragnienie i się orzeźwić, pisaliśmy tutaj: Co pić w upały?

Dieta na lato
Urozmaicona letnia dieta to nic trudnego. W jej wprowadzeniu pomogą Wam świeże sezonowe warzywa i owoce. Potrawy powinny być lekkie i jak najmniej przetworzone. Nawet mimo braku apetytu, powinno się spożywać przynajmniej trzy posiłki dziennie: śniadanie, obiad i kolację.

Najlepszym zamiennikiem gorącej zupy będzie z pewnością chłodnik, który daje uczucie sytości i ochłodzenia. Apetycznie wyglądają młodziutkie ziemniaki oprószone koperkiem, a do tego zsiadłe mleko lub kefir. Bez wątpienia dobrym pomysłem są płatki owsiane z letnim mlekiem, musli, ryby i chude mięso – najlepiej grillowane lub smażone bez dodatku tłuszczu. Natomiast działanie orzeźwiające mają jogurty, do których można dodać płatki lub owoce. Z nabiału, poza jogurtem, można sięgnąć po twarożek czy kefir. Nie zapominajcie o sezonowych warzywach od rodzimych hodowców, np. bobie, kalafiorze, zielonych ogórkach. Właściwości nawadniające mają oczywiście owoce: arbuzy, grejpfruty, pomarańcze, jabłka i gruszki.chlester chlodnik przepis na letnie orzezwienie

Najczęstsze błędy
Spożywanie gorących zup, tłustych mięs i zagęszczanych mąką sosów. Zbyt doprawione potrawy także nie są wskazane, bowiem ostre i słone przyprawy wzmagają pragnienie, poza tym pikantne potrawy sprawiają, że wzrasta odczucie gorąca. Niezbyt dobrym rozwiązaniem wydają się być także lody, przez które możemy nabawić się anginy.

Pamiętajcie! Nieprzemyślane menu może prowadzić do osłabienia organizmu oraz omdleń. Częstym objawem są także bóle głowy i ogólne pogorszenie samopoczucia.

Otrzymuj prosto do Twojej skrzynki informacjeo nowym artykule. Pamiętaj Twój adres e-mail nigdy nie zostanie udostępniony.
GardenPharm

Podobne posty
Komentarze ( 5 )
  1. Kinia
    2014/07/18 at 13:57
    Reply

    ten przepis na zdjęciu całkiem kuszący :)

    • kingunia001
      2014/07/22 at 15:42
      Reply

      nie tylko kuszący, ale i całkiem smaczny. nieco go zmodyfikowałam, dodając do maślanki trochę przegotowanej, wystudzonej wody. a idąc za zdjęciem wkroiłam także kilka plasterków rzodkiewki. polecam

  2. martynaaa
    2014/07/24 at 11:40
    Reply

    uwielbiam chłodne dania w upały, ale z nimi trzeba uważać, aby nie były lodowate, bo wtedy łatwo o anginę.

  3. Bożena
    2014/07/30 at 09:23
    Reply

    Jakoś nigdy nie byłam fanką chłodników, może warto spróbować raz jeszcze?

    • Cholester
      Cholester
      2014/07/31 at 08:20
      Reply

      Warto spróbować, podobno smak zmienia się z czasem :)

Zostaw odpowiedź martynaaa
*