Co warto jeść latem, a czego unikać?
Wszyscy wyczekujemy lata, żeby zrzucić zbędne okrycie i niekiedy również zbędne kilogramy. Ale co warto jeść latem, aby nie przytyć oraz czuć się rześko i pełnym energii? Podpowiadamy na co zwrócić uwagę, przygotowując letnie posiłki.
Gdy dzień jest dłuższy wówczas mamy więcej czasu, żeby porzucić niewłaściwe nawyki żywieniowe, które są pozostałością zimy. W okresie letnim łatwiej jest coś zmienić w naszych przyzwyczajeniach, ponieważ w sklepach możemy bez problemu dostać świeże warzywa i owoce z rodzimych upraw.
Ważne jest też to, że latem możemy używać zdecydowanie mniej tłuszczu, a najlepiej jest ograniczyć jego spożycie do minimum. Lepiej przygotować mięso i warzywa np. na parze niż zatopione w głębokim tłuszczu. Dobrym rozwiązaniem jest przyrządzenie posiłku na grillu. Trzeba jednak pamiętać o tym, aby mięso czy warzywa nie przypaliły się. Cenne wskazówki dotyczące grillowania znajdziecie we wpisie: „Jak zrobić zdrowy grill”.
Brak zbędnego tłuszczu sprawi, że posiłek będzie lekkostrawny i nie będzie powodował uczucia senności. Chyba nie chcesz z powodu źle przygotowanego posiłku uwięzić się w domu, zamiast spędzać czas na świeżym powietrzu?
Podobnie sprawa wygląda z zupami zabielanymi śmietaną (najlepiej zastąpić ją jogurtem naturalnym) czy sosami zagęszczanymi mąką. Takie potrawy powodują ociężałość i odbierają resztki energii. Poza tym są wysokokaloryczne, przez co zyskujemy kolejne centymetry w obwodzie.
Należy unikać także surowego mięsa, w tym tatara, ciast z bitą śmietaną czy sosów na bazie majonezu. Na jajka również warto uważać, najlepiej kupować je w znanym i sprawdzonym miejscu. Tego typu jedzenie szybko się psuje, dlatego uważaj, co kupujesz – lepiej uniknąć bólu głowy czy rozstroju żołądka.
Do letniego menu warto wprowadzić jak najwięcej warzyw i owoców. Można je jeść bez dodatków lub łączyć z makaronami, ryżem czy płatkami. Mają one niewiele kalorii i dostarczają organizmowi odpowiednią dawkę witamin i składników odżywczych. Na obiad można zjeść gotowaną fasolkę, kalafiora, brokuły czy też duszoną kapustę z koperkiem. Możliwości jest niezliczona ilość, więc korzystajmy z nich póki lato trwa.
Fakt, że wysoka temperatura nie wzmaga apetytu nie oznacza, że regularne posiłki są teraz mniej istotne niż zimą. Najlepiej spożywać małe posiłki, co 2-3 godziny.
Przy wysokiej temperaturze otoczenia trzeba wypijać minimum 2 litry płynów dziennie – najlepiej wody mineralnej. Jeśli nie przepadasz za jej smakiem to możesz dodać do niej listki mięty czy sok ze świeżych owoców.
Mam PROBLEM ZE SWOIMI STAWAMI