Co warto jeść latem, a czego unikać?

Co warto jeść latem, a czego unikać?

Wszyscy wyczekujemy lata, żeby zrzucić zbędne okrycie i niekiedy również zbędne kilogramy. Ale co warto jeść latem, aby nie przytyć oraz czuć się rześko i pełnym energii? Podpowiadamy na co zwrócić uwagę, przygotowując letnie posiłki.

Gdy dzień jest dłuższy wówczas mamy więcej czasu, żeby porzucić niewłaściwe nawyki żywieniowe, które są pozostałością zimy. W okresie letnim łatwiej jest coś zmienić w naszych przyzwyczajeniach, ponieważ w sklepach możemy bez problemu dostać świeże warzywa i owoce z rodzimych upraw.
Ważne jest też to, że latem możemy używać zdecydowanie mniej tłuszczu, a najlepiej jest ograniczyć jego spożycie do minimum. Lepiej przygotować mięso i warzywa np. na parze niż zatopione w głębokim tłuszczu. Dobrym rozwiązaniem jest przyrządzenie posiłku na grillu. Trzeba jednak pamiętać o tym, aby mięso czy warzywa nie przypaliły się. Cenne wskazówki dotyczące grillowania znajdziecie we wpisie: „Jak zrobić zdrowy grill”.

Brak zbędnego tłuszczu sprawi, że posiłek będzie lekkostrawny i nie będzie powodował uczucia senności. Chyba nie chcesz z powodu źle przygotowanego posiłku uwięzić się w domu, zamiast spędzać czas na świeżym powietrzu?

Podobnie sprawa wygląda z zupami zabielanymi śmietaną (najlepiej zastąpić ją jogurtem naturalnym) czy sosami zagęszczanymi mąką. Takie potrawy powodują ociężałość i odbierają resztki energii. Poza tym są wysokokaloryczne, przez co zyskujemy kolejne centymetry w obwodzie.

Należy unikać także surowego mięsa, w tym tatara, ciast z bitą śmietaną czy sosów na bazie majonezu. Na jajka również warto uważać, najlepiej kupować je w znanym i sprawdzonym miejscu. Tego typu jedzenie szybko się psuje, dlatego uważaj, co kupujesz – lepiej uniknąć bólu głowy czy rozstroju żołądka.

Do letniego menu warto wprowadzić jak najwięcej warzyw i owoców. Można je jeść bez dodatków lub łączyć z makaronami, ryżem czy płatkami. Mają one niewiele kalorii i dostarczają organizmowi odpowiednią dawkę witamin i składników odżywczych. Na obiad można zjeść gotowaną fasolkę, kalafiora, brokuły czy też duszoną kapustę z koperkiem. Możliwości jest niezliczona ilość, więc korzystajmy z nich póki lato trwa.

Fakt, że wysoka temperatura nie wzmaga apetytu nie oznacza, że regularne posiłki są teraz mniej istotne niż zimą. Najlepiej spożywać małe posiłki, co 2-3 godziny.

Przy wysokiej temperaturze otoczenia trzeba wypijać minimum 2 litry płynów dziennie – najlepiej wody mineralnej. Jeśli nie przepadasz za jej smakiem to możesz dodać do niej listki mięty czy sok ze świeżych owoców.

Otrzymuj prosto do Twojej skrzynki informacjeo nowym artykule. Pamiętaj Twój adres e-mail nigdy nie zostanie udostępniony.
GardenPharm

Podobne posty
Zostaw odpowiedź
*