Domowa marynata na 7 sposobów

Domowa marynata na 7 sposobów

Grillowanie to bardzo przyjemna czynność. Tym bardziej, jeśli możemy skosztować dań, które są nie tylko pyszne, ale również zdrowe. Mamy dla Ciebie garść przepisów na domowe marynaty do dań z grilla.

Marynaty, wbrew pozorom, wykorzystuje się nie tylko do mięs. Możemy ich również użyć do warzyw, które dzięki temu uzyskują niepowtarzalny smak. Smak, który często zachwyca warzywnych niejadków! :)
We wpisie zaproponujemy kilka ekspresowych w przygotowaniu marynat do mięs i warzyw.

 

Grillowe marynaty do mięs

marynata klasyczna - Grill
Składniki marynaty klasycznej:
olej rzepakowy
sól, pieprz, mielona słodka papryka + ostra

Wszystkie składniki mieszamy w misce, nacieramy nią mięso, które powinno w niej leżeć min. 4 godz.

marynata jogurtowa - Grill

Składniki marynaty jogurtowej:
150 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka kminku
1 łyżka curry
1 łyżka soku z cytryny
2 ząbki czosnku

Do jogurtu naturalnego dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny, przyprawy oraz drobno posiekany lub zmiażdżony świeży czosnek. Mięso powinno się marynować min. 8 godz.

marynata limonkowa - grill

Składniki marynaty limonkowej:
8 limonek
pęczek kolendry
60 ml oliwy z oliwek

Zetrzyj skórkę z dwóch limonek, wyciśnij sok, drobno pokrój kolendrę, dolej oliwę z oliwek. Doskonała do mięs (marynuj min. 1 godz.) oraz do ryb i owoców morza (marynuj kilka minut).

Grillowe marynaty do warzyw

Grill - marynata sojowa

Składniki marynaty sojowej:
3 łyżki oliwy
1 łyżka sosu sojowego
pieprz
zioła – bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, oregano, rozmaryn

Wszystkie składniki mieszamy i skrapiamy warzywa. Idealna do szaszłyków.

Grill - marynata bazyliowa

Składniki marynaty bazyliowej:
1/3 szklanki oliwy
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka octu winnego jabłkowego
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej bazylii
sól

Polewaj nią potrawy w trakcie grillowania.

Grill - marynata balsamico

Składniki marynaty balsamico:
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki soku z cytryny lub limonki
6 łyżek oliwy z oliwek
bazylia, tymianek, rozmaryn
5 ząbków czosnku drobno pokrojonych
sól, pieprz

Wymieszaj wszystkie składniki i zanurz w niej produkty. Marynuj min. 1 godz. w lodówce.

Grillowa marynata uniwersalna

Grill - marynata uniwersalna

Składniki:
oliwa z oliwek / olej rzepakowy
sól
pieprz

Jest ona uniwersalna pod względem dań, do których może być użyta oraz czasu marynowania – można w niej marynować produkty dłużej lub tuż przed podaniem. Świetnie smakuje zarówno z warzywami, jak i potrawami mięsnymi. Do ryb i owoców morza proponujemy dodatek cytryny.

Zachęcamy do wypróbowania marynat już w trakcie najbliższego grillowania!

Zapraszamy do zapoznania się z naszymi wpisami:
Zdrowy grill
Owoce z grilla
Warzywa na grilla

Otrzymuj prosto do Twojej skrzynki informacjeo nowym artykule. Pamiętaj Twój adres e-mail nigdy nie zostanie udostępniony.
GardenPharm

Podobne posty
Komentarze ( 6 )
  1. anka
    2014/06/10 at 15:56
    Reply

    ja uzywam najczesciej wersji klasycznej, smakuje wszystkim! a te ze sklepu to się moga schowac, tyle chemi….

  2. karmen
    2014/06/12 at 08:44
    Reply

    ja do marynaty klasycznej dodałabym papryczkę chili albo jalapeno – tak dla miłośników ostrzejszych smaków :)

  3. Blog Cholester | Warzywa na grilla to nic trudnego!
    2014/06/17 at 13:37
    Reply

    […] do zapoznania się z naszymi wpisami: Zdrowy grill Domowe marynaty Owoce […]

  4. Blog Cholester | Owoce z grilla? Chętnie!
    2014/06/17 at 13:38
    Reply

    […] do zapoznania się z naszymi wpisami: Zdrowy grill Domowe marynaty Warzywa […]

  5. Blog Cholester | 10 sposobów na aktywność przy grillu
    2014/07/17 at 13:34
    Reply

    […] do zapoznania się z naszymi wpisami: Zdrowy grill Domowe marynaty Warzywa na grilla Owoce […]

  6. Blog Cholester | Jak zrobić zdrowy grill?
    2014/07/17 at 13:52
    Reply

    […] Pingback: Blog Cholester | Domowa marynata na 7 sposobów […]

Zostaw odpowiedź karmen
*