Jak cukier szkodzi sercu?
Cukier w diecie, to cichy zabójca. Nie sposób się go wystrzegać, bo znajduje się we wszystkim, co jemy. Chcesz wiedzieć, jak cukier szkodzi sercu? Przeczytaj.
Cukier jest niszczącą substancją chemiczną. Nie ma w organizmie człowieka narządu, ani nawet komórki, na które nie miałby negatywnego wpływu. Jak szkodzi cukier? Przede wszystkim uzależnia, tak samo, jak narkotyk. Pośród wielu chorób, które wywołuje nadmierne spożywanie cukru wymienia się m. in. otyłość i cukrzycę. Cukier niekorzystnie działa też na układ krążenia. Sprawdź koniecznie, dlaczego cukier szkodzi i w jaki sposób dbać o układ krwionośny.
Co to jest cukier?
Mianem cukru określa się węglowodany, będące jednym z podstawowych składników odżywczych w diecie. Dorosłemu człowiekowi powinny dostarczać one około 55-75% energii w codziennym pożywieniu. W tym zaledwie 10% może pochodzić z cukrów prostych, tj. z owoców i miodu. Cukier zbudowany jest z węgla, tlenu i wodoru. Występuje niemalże w każdym pożywieniu. W mleku w postaci laktozy, a w ziemniakach w postaci skrobi. Węglowodany spożywane przez człowieka dzielone są na proste i złożone. Do pierwszych zalicza się glukozę, fruktozę oraz galaktozę. Cukry złożone to z kolei skrobia i glikogen.
Skutki nadmiernego spożywania cukru
Skoro więc znajduje się niemalże w każdym pożywieniu, to dlaczego cukier szkodzi? Przede wszystkim szkodzi jego nadmiar. Cukier może być przekształcany w glukozę i magazynowany w postaci glikogenu w wątrobie, bądź zużytkowany na potrzeby energetyczne. Jeżeli dostarczamy go do organizmu za dużo, wątroba nie radzi sobie z jego transportem. Cukier zostaje odkładany najpierw w postaci tkanki tłuszczowej, w okolicach brzucha, ud i bioder, a potem w naczyniach krwionośnych w postaci cholesterolu.
Cukier w diecie dorosłego człowieka
W naszej diecie znajduje się zbyt wiele cukru rafinowanego. Obecnie przeciętny konsument zjada ok. 70 kg cukru rocznie. Nie do końca będąc tego świadomym. Bowiem ogromna część produktów, które kupujemy ma w składzie cukier, a my wciąż nie mamy nawyku czytania etykiet. Warto więc zadać pytanie: Jak szkodzi cukier? Jednym ze skutków ubocznych nadmiernego spożywania cukrów prostych jest synteza trójglicerydów i podniesienie poziomu złego cholesterolu LDL. Tym samym cukier może się przyczyniać do powstawania miażdżycy i wielu chorób serca. Liczne badania wykazują, że spożycie 110g cukru przez dorosłego mężczyznę (ok. 22 łyżeczek) znacznie podnosi ryzyko wystąpienia zawału serca. Są oni pięciokrotnie bardziej narażeni na wystąpienie tej choroby, w stosunku do tych, którzy spożywają ok. 50 g dziennie. W jaki sposób dbać o układ krwionośny? Przede wszystkim pamiętaj o odpowiedniej diecie. Naucz się, jak obniżyć cukier jedząc smacznie i zdrowo. Zadbaj o właściwy poziom cholesterolu we krwi, stosując suplementy diety, np. Cholester.
Dieta a układ krążenia
Grecki bóg sztuki lekarskiej Eskulap głosił: „pożywienie niech będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”. Zasada ta oznacza tyle, że ciało ludzkie posiada naturalną zdolność do samoleczenia się. Człowiek powinien więc jeść tak, by każdą zaburzoną funkcję organizmu przywrócić na odpowiednie tory, właśnie dzięki pożywieniu. Prawidłowe funkcjonowanie organizmu łączy się z właściwym poziomem glukozy we krwi. Jego poziom zależy od tego, co jesz. Zmień więc dietę i zadbaj o swój układ krążenia. Jedz pieczone lub gotowane chude mięso i tłuste ryby. Unikaj smażonego. Spożywaj dużo warzyw, w dowolnej postaci. Staraj się, by w każdym Twoim posiłku znalazło się jedno całe warzywo. Śmietanę zastąp jogurtem naturalnym. Zrezygnuj ze słodyczy, szczególnie tych sklepowych, białej mąki i produktów na jej bazie, słodkich soków i nektarów. Pij świeżo wyciskane soki z warzyw i owoców, przyrządzane samodzielnie, bez dodatku cukru. Jedz dużo błonnika, który zmniejsza wchłanianie cukru z pokarmu. Wybieraj nasiona roślin strączkowych oraz kasze, otręby, musli, niełuskany ryż, pieczywo żytnie i razowe.
Jak obniżyć cukier, by wzmocnić układ krążenia?
By skutecznie obniżyć cukier w organizmie stosuj się do sześciu prostych zasad. Jedz produkty zbożowe, bogate w witaminy z grupy B, które ułatwiają przetwarzanie glukozy w energię. Włącz do swojej codziennej diety surowe warzywa. Idealnie byłoby zjadać ich około pół kilograma na dzień. Gotując używaj takich przypraw, jak: goździk, kozieradka pospolita oraz cynamon. Obniżają one poziom glukozy we krwi. Unikaj stresu. Nie pozwól, by ciśnienie Twojej krwi bez potrzeby wzrastało. Pij dużo wody. Rozcieńcza ona krew, zmniejszając w niej poziom cukru. Regularnie ćwicz. Aktywność fizyczna zużywa cukier do produkcji energii. Nie musisz ćwiczyć intensywnie. Ważna jest regularność. Wybierz pływanie, taniec, jazdę na rowerze, bądź codzienny spacer. Teraz wiesz doskonale, jak szkodzi cukier. Pamiętaj, Twój układ krążenia bez Twojej troski nie będzie funkcjonował prawidłowo. Zadbaj o niego! Teraz już wiesz, jak cukier szkodzi.
Mam PROBLEM ZE SWOIMI STAWAMI