Jak obniżyć cholesterol przez jedzenie?

Jak obniżyć cholesterol przez jedzenie?

Wpływ cholesterolu na zdrowie jest udowodniony naukowo. Zadbaj o jego prawidłowy poziom. Przeczytaj, jak obniżyć cholesterol stosując odpowiednią dietę.

Cholesterol zatyka naczynia krwionośne i zagraża Twojemu sercu. Na szczęście jego poziom można utrzymać w ryzach, m. in. dzięki prawidłowej diecie. Kiedy masz podwyższony poziom cholesterolu, zastanów się czy to, co jesz jest właściwe dla Twojego serca. Przeczytaj podpowiedzi, jak obniżyć cholesterol, odżywiając się smacznie i zdrowo.

Jak obniżyć cholesterol?

Wysoki cholesterol jest jedną z najczęstszych przyczyn pojawiających się kłopotów zdrowotnych. Szczególnie chorób układu krwionośnego. W ich leczeniu podstawą powinna być dieta obniżająca cholesterol. Pamiętaj jednak, że cholesterol to dwie główne frakcje – HDL oraz LDL. Pierwszy z nich, to tzw. dobry cholesterol, który niezbędny jest do usuwania nadmiaru cholesterolu z komórek i transportowania go do wątroby, gdzie jest metabolizowany. W Twojej diecie nie powinno zabraknąć produktów zawierających frakcję HDL. Włącz więc do swojej diety orzechy, żurawinę, czosnek, gorzką czekoladę, czerwone wino, oliwę z oliwek i tłuste ryby.

Cholesterol – jak obniżyć bez leków?

Przyjmowanie leków na obniżenie cholesterolu, to jedno. Ale kiedy zależy Ci, by problem nie powrócił, pomyśl o zmianie sposobu odżywiania na stałe! Pytasz: „mam podwyższony cholesterol, co jeść bez ryzyka?” Istnieje wiele produktów, które możesz spożywać właściwie bez ograniczeń. Po pierwsze płatki owsiane. Dobrym zwyczajem jest przygotowywanie ich codziennie rano na śniadanie. Możesz jeść je na słodko, z owocami, bez cukru! Lub w wersji wytrawnej. Wariacji na temat płatków owsianych jest dużo. Szukaj inspiracji w Internecie. Postaw również na rośliny strączkowe. Zawierają dużo błonnika rozpuszczalnego w wodzie. Błonnik pobudzając perystaltykę jelit sprawia, że cholesterol usuwany jest z organizmu. Spożywaj zatem ok. 30-40 g błonnika dziennie. Postaraj się zjeść np. 2 kromki chleba pełnoziarnistego, porcję brązowego ryżu, pół szklanki soczewicy, porcje świeżych warzyw do każdego posiłku, garść migdałów i orzechów.

Cholesterol – co jeść, czego unikać?

Produkty obniżające cholesterol, to nie tylko te, które zawierają dużo błonnika. Do sałatek dodawaj oliwę z oliwek i olej rzepakowy. Zawierają one jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które najbardziej obniżają poziom cholesterolu. Pij sok z winogron. Winogrona zawierają flawonoidy i antyoksydanty, które zwiększają poziom dobrego cholesterolu w Twojej krwi. Jedz awokado, migdały i orzechy, szczególnie włoskie, ziemne (bez soli!) i orzechy nerkowca. Do potraw dodawaj siemię lniane, które posiada dużo rozpuszczalnych włókien, dzięki czemu obniża poziom LDL. Jedz dużo jabłek i marchwi. Pamiętaj jednak, że gotowana marchewka ma wysoki indeks glikemiczny.

Dieta obniżająca cholesterol polega również na eliminowaniu niektórych produktów z jadłospisu. Wyrzuć z domu wszystkie produkty słodzone syropem fruktozowo-glukozowym. Wszystkie produkty typu light, słodycze, przeciery i soki owocowe oraz gotowe desery. Płatki śniadaniowe zastąp zdrową owsianką lub płatkami jaglanymi. Nie kupuj żadnych gotowych produktów. Szczególnie sosów i zupek instant. Zrezygnuj również z produktów zawierających chlorek sodu, tj. słonych przekąsek, wędlin kupowanych w sklepach, serów pleśniowych oraz przypraw typu vegeta. Z kolei wszystkie niedobry składników mineralnych, doskonale uzupełnisz stosując suplementację diety. Jeśli potrzebujesz pomocy w redukcji cholesterolu, sięgnij po jeden z produktów ze sterolami roślinnymi i czerwonym ryżem, np. Detox+Cholester, który dodatkowo pomoże Ci oczyścić organizm z toksyn.

Otrzymuj prosto do Twojej skrzynki informacjeo nowym artykule. Pamiętaj Twój adres e-mail nigdy nie zostanie udostępniony.
GardenPharm

Podobne posty
Zostaw odpowiedź
*