Kalafior – skarbnica zdrowia i smaku

Kalafior – skarbnica zdrowia i smaku

Znany już w starożytności, uznawany za jedno z najzdrowszych warzyw, ceniony za walory smakowe i dietetyczne – kalafior. W naszym kraju ta drogocenna roślina pojawiła się dopiero na przełomie XVI i XVII wieku. Mimo to jest ona częstym gościem w polskiej kuchni. O jej wpływie na nasze zdrowie mówiło się dużo, ale ten temat jest nadal niewyczerpany. Sprawdź, jak dużo wiesz o kalafiorze?

Kalafior – witaminy i minerały

Kalafior uznawany jest za skarbnicę zdrowia. Taka opinia ma swoje uzasadnienie w bogactwie witamin, jakie posiada. Kryje duże ilości witamin K, C, A, E i witamin z grupy B. Ponadto znajdziemy w nim pokłady sodu, magnezu, wapnia, potasu, żelaza, cynku czy miedzi. Należy jednak pamiętać, że kalafior traci dużo składników odżywczych przy obróbce termicznej, więc najlepiej podawać go w postaci surowej. Co równie ważne jest on niskokaloryczny – kalafior zawiera jedynie 22 kcal na 100 gram. Jest także jednym z nielicznych warzyw, które nie powoduje alergii, więc życzymy wszystkim smacznego!

Kalafior – właściwości odżywcze i lecznicze:

Jedną z właściwości kalafiora, szczególnie przydatną w okresie jesiennym jest to, że znacząco wpływa na odporność człowieka. Ta roślina ma też zastosowanie w walce z nowotworami ze względu na zawartość sulforafanu, który działa przeciwrakowo. Kalafior wykazuje również działanie bakteriobójcze, zwalcza m.in. bakterie Helicobacter pylori. Ponadto korzystnie wpływa na pracę i ochronę przewodu pokarmowego, jelit i żołądka. Poprawia kondycję wątroby i nerek oraz wzmacnia układ krążenia i pracę serca. Bogactwo wartości odżywczych opóźnia procesy starzenia się skóry i komórek ludzkiego organizmu.cholester kalafior wartosci witamniny mineraly

Kalafior – wskazania

Kalafior powinny spożywać osoby, które mają dolegliwości reumatyczne i te zmagające się z nadmiarem kilogramów. Mogą się z nim zaprzyjaźnić także osoby z podwyższonym cholesterolem oraz te, które chcą wzmocnić swój układ krążenia. Zdrowy układ krwionośny zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru lub zawału.

Otrzymuj prosto do Twojej skrzynki informacjeo nowym artykule. Pamiętaj Twój adres e-mail nigdy nie zostanie udostępniony.
GardenPharm

Podobne posty
Komentarz ( 1 )
  1. Ala
    2014/10/01 at 14:35
    Reply

    kocham kalafiora, szkoda tylko, że moja ulubiona forma to ta w panierce jak do schabowego i z patelni.. wtedy kalafior nie jest niskokaloryczny, ale smakuje aż palce lizać 😀

Zostaw odpowiedź
*