Kalerosse – zdrowie na talerzu
Nowe warzywo o fantastycznych właściwościach, przypominające wyglądem jarmuż oczarowuje coraz więcej osób. Mowa o kalerosse. Dlaczego jest takie wyjątkowe?
Zdrowe warzywa to podstawa naszej codziennej diety. Nie wszystkie nam smakują i nie zawsze lubimy przyrządzać z nich równie zdrowe posiłki. Brukselka i jarmuż – dostajesz gęsiej skórki na samo wspomnienie ich smaku? Sprawdź zatem czym jest kalerosse i jak je przygotować, by wydobyć z niego wszystkie cenne dla zdrowia właściwości.
Czym jest kalerosse?
Warzywna hybryda, bo tak określane jest kalerosse to połączenie brukselki i jarmużu, które powstało pod koniec ubiegłego wieku w Wielkiej Brytanii, dzięki naturalnej metodzie krzyżowania nasion bez ingerencji w materiał genetyczny, bez udziału GMO i sztucznych składników. Jednak w Polsce kupić można ją dopiero od niedawna.
Jak wygląda kalerosse?
Na długich łodygach tego wyjątkowego warzywa wyrastają pędy kwiatowe, które przypominają miniaturowe kapusty z pofalowanymi liśćmi. Wygląda trochę jak sałata, lecz jego konsystencja jest jędrna i zwarta. Liście są grubsze jak u jarmużu i nie zmniejszają objętości po obróbce. W smaku nieco przypomina brukselkę, chociaż pozbawione jest goryczki charakterystycznej dla tej małej kapustki.
Niesamowite właściwości nowego warzywa
To warzywo jest bogatym źródłem witaminy B6. W 100 g ma jej dwa razy więcej niż brukselka. Zawiera również witaminę C, A, E i K, żelazo oraz wapń. Jest niskokaloryczne, bogata w białko i błonnik, przez co zapewnia uczucie sytości na dłużej niż sałata czy szpinak. Właściwości kalerosse sprawiają, że to dietetyczne warzywo wzmocni Twoją odporność, wyreguluje przemiany energetyczne w organizmie i uzupełni niedobory witaminy K oraz kwasu foliowego. Z tego też względu spożycie tego warzywa zalecane jest kobietom w ciąży lub starającym się o dziecko.
Jak przygotować kalerosse?
Wszystkie dietetyczne warzywa można przygotowywać na tysiące sposobów. Z kalerosse jest podobnie. Idealnie nadaje się ono do sałatek, czy jako składnik koktajlu warzywno-owocowego. Podsmażone na odrobinie oleju kokosowego będzie idealnym dodatkiem do obiadu. Gotowane na parze bardzo szybko mięknie. Idealnie nadaje się do dań jednogarnkowych, do warzywnych zapiekanek i omletów oraz jako dodatek lub zagęstnik do zup. Jego surowe liście możesz wykorzystać do dań stir-fry, a lekko podpieczone jako dodatek do humusu.
Przepis na pyszny omlet z kalerosse
Przygotuj 150 g kalerosse, 1 cebulę, 8 pomidorków koktajlowych, 4 jajka, 2 łyżki mąki, sól i pierz do smaku. Kalerosse oczyść i przekrój na połówki, cebulę obierz i posiekaj w pióra. Na rozgrzaną patelnię dodaj łyżkę oleju rzepakowego lub kokosowego i smaż pokrojone warzywa, często je mieszając, by się nie przypaliły. Z pomidorów zdejmij skórę, pokrój je w połówki i dodaj do warzyw na patelni. Jaja roztrzep i dokładnie wymieszaj z mąką. Wylej na warzywa, dopraw solą i pieprzem. Smaż na średnim ogniu pod przykryciem, aż omlet się zetnie. Smacznego!
Mam PROBLEM ZE SWOIMI STAWAMI