Kasza jaglana – właściwości odżywcze i lecznicze

Kasza jaglana – właściwości odżywcze i lecznicze

Kasza jaglana była uznawana niegdyś za królową polskich kasz. Dziś ponownie wraca do łask za sprawą delikatnego aromatu, który pasuje praktycznie do wszystkich potraw. Dlaczego warto ją jeść? Sprawdź!

Kasza jaglana jest jedną z najstarszych odmian kaszy. Uzyskuje się ją z łuskanego prosa. Te słoneczne drobne ziarenka zawierają wiele właściwości odżywczych a nawet leczniczych. Co ciekawe kasza jaglana zawiera więcej składników mineralnych niż jęczmień, żyto czy pszenica. Kryje w sobie spore ilości magnezu, potasu, fosforu, wapnia. Natomiast wyróżnia się wysoką zawartością żelaza i miedzi. Nie zawiera glutenu, dzięki czemu mogą ją bez obaw spożywać osoby borykające się z alergiami pokarmowymi. Stąd też można ją podawać dzieciom już we wczesnych latach rozwoju. Jest idealna dla najmłodszych i nieco starszych osób. Zawarta w kaszy jaglanej lecytyna wspomaga procesy myślowe i pamięciowe, zwłaszcza przy wzmożonym wysiłku intelektualnym.

Kasza jaglana jest bardzo pożywna – posiada wysoką wartość energetyczną, dlatego też przez dłuższy czas po jej spożyciu nie odczujesz głodu. 100 g kaszy jaglanej to ok. 350 kalorii. Działa ona jak miotełka, która oczyszcza organizm z toksyn, a to za sprawą obecności błonnika. Wyrównuje także poziom kwasu i usprawnia trawienie, przyspieszając metabolizm. Osoby chcące zrzucić kilka kilogramów, czy przeprowadzić sezonowy detox mogą bez obaw wprowadzić ją do codziennego menu. Jest to bardzo istotne, ponieważ codziennie spotykamy się z setkami związków chemicznych, które wpływają niekorzystnie na pracę ludzkiego organizmu. Dlatego warto, co jakiś czas wspomóc oczyszczanie organizmu.

W kaszy jaglanej nie brakuje także wartościowych witamin. Zawiera ona m.in. witaminy z grupy B (ryboflawinę, tiaminę i niacynę), które odpowiadają za wzmocnienie układu nerwowego człowieka. Kasza jaglana wspomaga także funkcjonowanie układu krążenia, a co za tym idzie dba o nasze serce. Dzieje się tak, ponieważ posiada ona odpowiednią zawartość kwasów wielonienasyconych, które obniżają poziom tzw. złego cholesterolu LDL, a dobry cholesterol HDL – podnoszą. Z kolei zawarta w kaszy odpowiednia ilość żelaza, zapobiega powstawaniu anemii.

Nie każdy wie, ale kasza jaglana posiada również dobroczynny wpływ na urodę. Zawarta w niej krzemionka poprawia wygląd i stan włosów, skóry i paznokci.

Jednak kasza jaglana nie jest bez wad. Co warto zauważyć, posiada ona dość wysoki indeks glikemiczny, przez co osoby borykające się z cukrzycą powinny na nią uważać, ponieważ szybko podnosi poziom cukru we krwi.

Otrzymuj prosto do Twojej skrzynki informacjeo nowym artykule. Pamiętaj Twój adres e-mail nigdy nie zostanie udostępniony.
GardenPharm

Podobne posty
Zostaw odpowiedź
*