Korzenie, które warto jeść – poznaj najciekawsze!

Korzenie, które warto jeść – poznaj najciekawsze!

Jadalne korzenie kojarzą się przede wszystkim z burakiem czy pietruszką. Jednak korzenie wielu dziko rosnących roślin mają niezwykłe właściwości. Poznaj je!

Wiele osób uważa, że korzenie to ta część rośliny, która nie zasługuje na uwagę. Popularna marchewka, burak, seler czy pietruszka nazywane warzywami to nie jedyne korzenie, które warto spożywać. Poznaj 6 zaskakujących faktów na temat jadalnych korzeni!

Dlaczego warto spożywać korzenie?

Jadalne korzenie to przede wszystkim moc witamin i życiodajna siła. Większość z nich zawiera sporo białka i błonnika, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Niektóre z nich przyspieszają trawienie, inne pozwalają pozbyć się toksyn z organizmu i są mało kaloryczne. Natomiast każdy rodzaj korzenia, który wykorzystujemy w kuchni ma zdrowotne właściwości. Dlatego warto urozmaicić swoją dietę i wzbogacić ją o jadalne korzenie.

6 korzeni o najbogatszych właściwościach zdrowotnych

  1. Wiesiołek dwuletni

Wiesiołek jest rośliną o mięsistym korzeniu, przypominającym kształtem buraka, o średnicy do 5 cm. Korzenie wiesiołka zbiera się późną jesienią lub wczesną wiosną, zanim wyrośnie kwiat. Można je spożywać w dowolny sposób. Gotowane, jako dodatek do wielu dań lub surowe w postaci sałatki. Twardy korzeń można wysuszyć i zmielić na mąkę, z której wyroby będą miały lekko słodkawy smak. Wiesiołek znany jest z właściwości obniżających ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Przyspiesza procesy trawienne i pomaga w walce z nadwagą. Korzeń wiesiołka pomaga łagodzić bóle brzucha, biegunki i delikatne stany zapalne jelit.

  1. Chmiel zwyczajny

Korzenie chmielu można zbierać i przyrządzać dopiero we wrześniu. Zapiekane, gotowane lub smażone mają wyjątkowy smak, podobny do szpinaku. Chmiel ma właściwości uspokajające. A w jego składzie znajduje się substancja o nazwie ksantohumol. Są to związki z grupy flawonoidów, o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. W związku z czym chmiel pomaga zwalczać wirusy, grzyby i bakterie.

  1. Mniszek pospolity

Mniszek zwany też mleczem to jedna z najbardziej niedocenianych roślin. W kuchni i lecznictwie wykorzystuje się wszystkie jej części. Korzenie z mlecza są bogate w sole mineralne, kwasy organiczne, sterole, związki cukrowe oraz substancje goryczkowe nadające mu charakterystyczny smak. Odwar z korzeni wykorzystuje się przy schorzeniach wątroby i kamicy nerkowej. Ma on też działanie wspomagające przy problemach trawiennych i skutecznie obniża poziom cholesterolu. Można go spożywać na surowo, jako dodatek do sałatek lub ugotować. Wywar z korzenia mniszka można dodać do herbaty.

  1. Pałka wodna

Pałka wodna rośnie przy brzegach niemalże każdego zbiornika wodnego. Jednak mało kto wie, że jest to roślina jadalna. Najsmaczniejsze są jej pędy, zebrane wiosną i gotowane jak szparagi. Ale prawdziwym skarbem dla zdrowia jest korzeń. Zawiera mnóstwo białka, skrobi i cukrów. Idealnie nadaje się do zagęszczania zup. Trzeba jednak pamiętać, że korzeń pałki po obróbce termicznej ma słodkawy smak. Jednak z uwagi na dużą zawartość skrobi warto po te korzenie czasami sięgać. Niegdyś pieczono je w żarze ogniska, a następnie wysysano z nich skrobię. To dobry pomysł na spożycie korzenia pałki wodnej.

  1. Stokrotka pospolita

Korzenie stokrotki są jadalne, ale trzeba je wcześniej dobrze oczyścić z ziemi. Nie jest to łatwe zadanie, dlatego spożywanie ich nie jest popularne. Można je ugotować lub zakisić w słoiku. Mają słodko-kwaśny smak. Świetnie więc komponują się z ryżem. Stokrotka pospolita ma łagodne właściwości lecznicze. Zawiera m. in. sole mineralne, garbniki, saponiny, substancje gorzkie, antocyjany, flawonoidy, garbniki i kwasy organiczne. Zarówno korzenie, jak i kwiaty stokrotki mają działanie gojące, wykrztuśne, przeciwzapalne oraz pomagają w nieżytach przewodu pokarmowego.

  1. Łopian

Korzeń łopianu ma bardzo wiele właściwości prozdrowotnych i leczniczych. Przede wszystkim pobudza on wydzielanie soków żołądkowych, żółci w wątrobie i enzymów trzustkowych. Dlatego przy problemach układu trawiennego stosuje się odwary i sok ze świeżego korzenia łopianu. Sam korzeń działa także moczopędnie i napotnie, dzięki czemu oczyszcza organizm z niepożądanych substancji. Łopian można również wykorzystać do przyrządzania okładów lub kąpieli w przypadku łojotoku.

Korzenie jadalne mają wiele właściwości i szerokie zastosowanie. Warto to wykorzystać i spożywać je regularnie. Szczególnie w okresie zimowym, kiedy ciężko o świeże produkty, bogate w wartości odżywcze.

Otrzymuj prosto do Twojej skrzynki informacjeo nowym artykule. Pamiętaj Twój adres e-mail nigdy nie zostanie udostępniony.
GardenPharm

Podobne posty
Zostaw odpowiedź
*