Maliny – na przeziębienie i inne dolegliwości
Czy rosnące dziko, czy hodowane w przydomowym ogródku maliny są jednymi z najczęściej wybieranych letnich owoców. Ze względu na walory smakowe wykorzystywane są do wyrobu soków, konfitur, dżemów oraz wypieku ciast. Ich liście są również cenione w dziedzinie medycyny naturalnej. Powstają bowiem z nich cenne wywary, napary i herbatki, które wspomagają prawidłową pracę ludzkiego organizmu. Maliny należą do grupy delikatnych owoców, więc najlepiej spożywać je w niedługim czasie od zbioru, przetwory tęż są bardzo cenne zwłaszcza w okresie jesienno zimowym.
Maliny – Witaminy i minerały:
Maliny są źródłem wielu cennych substancji, przy czym maliny są jednocześnie niskokaloryczne (33kcal na 100g malin), więc bez obaw można włączyć je do codziennej diety. Są źródłem witaminy C, E i B1 oraz betakarotenu. Zawierają także znaczne ilości potasu, fosforu czy też wapnia. Warto wiedzieć, że posiadają znaczące dla naszego zdrowia kwasy organiczne i flawonoidy, czyli naturalne antyoksydanty. W malinach znajdziemy także pektyny – substancje posiadające właściwości zdrowotne i żelujące, przez to wykorzystywane w przetworach (leguminie, musach, galaretkach).
Maliny – Właściwości odżywcze i lecznicze:
Te aromatyczne owoce słyną ze wzmacniania odporności, ochrony przed infekcjami i obniżania gorączki. Dlatego też od jesieni większość z nas sięga po sok z malin. Warto także wiedzieć, że maliny wpływają na rozkurcz mięśni gładkich, co jest istotne dla kobiet zmagających się z bólami menstruacyjnymi. Wspomniane wcześniej pektyny dostarczane w naturalnej postaci z warzyw i owoców oprócz właściwości żelujących, mają dobry wpływ na ludzkie zdrowie. Usuwają cząsteczki cholesterolu z organizmu. Pomagają w walce z otyłością, dają uczucie sytości na dłuższy czas, usprawniają metabolizm oraz pracę jelit poprzez m.in. ich oczyszczenie. Maliny to w końcu źródło antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia.
Maliny – Wskazania:
Maliny wykazują działanie przeciwmiażdżycowe – spożywanie w różnych postaciach ich owoców i picie naparów z liści jest wskazane dla osób zmagających się z wysokim ciśnieniem i problemami z krążeniem. Maliny są sprzymierzeńcem osób, które źle znoszą przyjmowanie sztucznie wytworzonych preparatów leczniczych, bowiem działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Są wskazane przy problemach jelitowych ze względu na hamowanie rozwoju bakterii występujących w układzie trawiennym.
Ostatnio maliny znalazły jeszcze jedno zastosowanie w naszym codziennym życiu. Może nie same maliny owoce, ale olejek wyciskany z nasion malin, który ze względu na swoje właściwości znalazł zastosowanie w kosmetyce. Jeśli chcesz dowiedzieć sie więcej o olejku z nasion malin, jego właściwoaćiach i zastosowaniu w kosmetyce przeczytaj – Olej z pestek malin dla gładkiej, jędrnej i zdrowej skóry
maliny są cudne! moglabym je jesc codziennie zwlaszcza w ciastach 😀
Nie przypuszczałem, że maliny mają tyle właściwości zdrowotnych. Zrobię żonie prezent – kupię koszyczek malin. Ucieszy się?
Barzdo lulubie ale mam z nimi taki problem, ze sie ich nie powinno chyba myc bo tracą witaminy a ja nie lubie bardzo jesc niemytych owocow, br