Czy wiesz, że mózg lubi dobrze zjeść?
Mózg, podobnie jak cały organizm potrzebuje paliwa zawartego w pokarmie, aby prawidłowo funkcjonować. Pobiera on aż 20 procent substancji odżywczych z tego, co jesz w ciągu doby. Sprawdź, co lubi zjeść Twój mózg.
Gdy nie ma on czym się pożywić, to neurony słabo przewodzą impulsy nerwowe, czego efektem są trudności w przyswajaniu nawet najprostszej wiedzy i ogólnym myśleniu. Tak więc warto zadbać o to, żeby Twój umysł miał skąd czerpać energię do wzmożonej pracy.
Nie każdy wie, że odpowiednio dobrane produkty spożywcze mogą podnieść poziom IQ, usprawnić pamięć i ogólną pracę mózgu. Wystarczy, że wzbogacisz swoją codzienną dietę o kilka przysmaków, bez których mózg nie potrafi się obejść.
Wprowadź do diety:
Węglowodany złożone (np. kasza, otręby, ciemne, pełnoziarniste pieczywo, brązowy ryż) są jak najbardziej pożądanym składnikiem zbilansowanej diety zarówno dla umysłu, jak i całego organizmu. Zawierają dużo błonnika i składników odżywczych, a dzięki temu, że są wolniej rozkładane, dostarczają energii przez dłuższy czas.
Nienasycone tłuszcze – kwasy omega-3 (np. tłuste ryby: łosoś, makrela, tuńczyk, śledź; orzechy włoskie; oleje: lniany, rzepakowy, arachidowy), które poprawiają kondycję ośrodkowego układu nerwowego, a także wpływają na ochronę włókien nerwowych odpowiedzialnych za przewodzenie sygnałów. Orzechy włoskie dodatkowo wspomagają produkcję kwasu DHA, będącego budulcem mózgu.
Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze (np. czerwone i zielone owoce, warzywa) są to naturalne związki, które chronią przed starzeniem się tkanek i komórek, w tym także nerwowych.
Unikaj:
Węglowodanów prostych (np. soki owocowe, napoje gazowane, słodycze), które zawierają jedynie puste kalorie i wysoki indeks glikemiczny. Takie produkty praktycznie nie dostarczają wartości odżywczych dla mózgu, a jedynie mogą znacznie spowolnić jego pracę. Wpływają one na podniesienie glukozy we krwi, a co za tym idzie wzmagają uczucie ogólnego zmęczenia.
Tłuszczów nasyconych (np. czerwone mięso, lody, masło, sery) ograniczających zdolność koncentracji i wydajność pamięci.
Święta prawda jeść trzeba odpowiednio, trzeba dbać o każdy narząd, o mózg także. Bardzo ciekawy artykuł, pozdrawiam.
to co lubi mozg jest smaczne i dla mnie 😀 prosta sprawa!