Owoce z grilla? Chętnie! Egzotyka na grillu
Grill i owoce egzotyczne ?. Wydaje się, że to dziwne zestawienie, jednak ich grillowanie jest równie proste, jak grillowanie warzyw (o którym możesz przeczytać w jednym z poprzednich wpisów). Owoce z grilla mają niepowtarzalny smak. Można je spożywać jako deser lub dodatek do dań mięsnych!. Dodatkowo na pewno zaskoczysz zaproszonych na grilla znajomych
Wśród grillujących na pewno znajdzie się wielu łasuchów, którzy nie mogą obyć się choćby bez małego deseru. Nie wspominając już o dzieciach. Dlatego też proponujemy kilka sposobów na prosty i pyszny deser z grilla.
Pamiętaj! Wszystkie owoce przed spożyciem należy oczywiście dokładnie umyć!
Ananas – najlepiej, żeby był świeży, ten z puszki się nie nadaje. Można go wrzucić na ruszt w całości albo w postaci obranych plastrów lub słupków. Idealny jako dodatek do dań mięsnych.
Pomarańcze – pomarańcze wymyć, osuszyć i pokroić na plastry grubości 1,5 cm. Posypać plastry pomarańczy z obu stron cynamonem, cukrem pudrem, ułożyć na foli aluminiowej, na wierzch dać masło. Zakryć całość folią i piec na rozgrzanym grillu po 5 minut z każdej strony..
Gruszki –nie egzotyczne, ale zawsze pasujące. Pokrój na plastry lub ćwiartki, grilluj do miękkości. Najlepiej jedz je z gałką lodów, jako dodatek do dań mięsnych lub z pokruszonym serem pleśniowym.
Banan – pokrojony w grube plastry idealnie nadaje się do szaszłyków owocowych. Możesz grillować go w całości, w skórce – poczekaj, aż będzie miękki, a po przekrojeniu miąższ będzie półpłynny – w takiej postaci banan idealnie komponuje się z jogurtem naturalnym i kardamonem.
Truskawki – może truskawki nie są egzotyczne ale na pewno na grilu będą wyglądać egzotycznie. Usuń szypułki. Można je grillować w całości lub przekrojone na pół. Idealne do szaszłyków, ale też doskonałe w połączeniu z jogurtem naturalnym. Możesz również owinąć truskawkę cienkim plasterkiem boczku – to naprawdę zadziwiające połączenie!
Kiwi – obierz ze skórki, pokrój w duże plastry lub w cząstki (idealne do szaszłyków).
Arbuz – pokrój go w trójkąty i grilluj. Aby ułatwić ich jedzenie najmłodszym, możesz wykorzystać patyczki do lodów i wbić je w kawałki arbuza, tak aby powstały grillowane „lody” arbuzowe.
Brzoskwinie – przekrój na połówki, usuń pestki i wrzuć na grilla! Opiekaj z obu stron. Możesz podawać z łyżką chłodnego jogurtu naturalnego i pokruszonych pistacji.
Mango – możesz je pokroić w grube plastry i grillować. Świetnie nadaje się do przyrządzenia salsy z mango, która jest genialnym dodatkiem np. do ryb. Do wykonania salsy potrzebujesz: mango, czerwonej cebuli, małej papryczki chili, soli, pieprzu, kilku łyżek oliwy z oliwek, soku z limonki. Mango pokrój na średniej wielkości kawałki, resztę składników pokrój na drobne cząstki, a następnie wymieszaj.
Grillując owoce, możesz również wykorzystać skórkę od banana jako pojemnik do grillowania innych owoców w mniejszych fragmentach i stworzyć grillowaną owocową sałatkę.
Owoce wymagają niewielkiego wysiłku w przygotowaniu. To królewskie ukoronowanie wspólnego grillowania. Zachęcamy do spróbowania naszych propozycji przy najbliższej okazji!
Zapraszamy do zapoznania się z naszymi wpisami:
Zdrowy grill
Domowe marynaty
Warzywa na grilla
[…] Owoce z grilla? Chętnie! […]
[…] do zapoznania się z naszymi wpisami: Zdrowy grill Owoce z grilla Warzywa […]
Brzmi to wszystko pysznie. Spróbuje w ten weekend, jak mąż będzie grilla robił i napisze jak smakowało!
ja to brzoskwinie uwielbiam z grilla, dodaje miodu i orzechow laskowych, dzieciaki przepadają!
gruszki brzmią smakowicie, ja jednak dodałbym jeszcze malin – sezon w pełni!
[…] poszukajcie inspiracji w naszym wpisie o zdrowym grillu, warzywach i owocach z rusztu. Owocowe propozycje z pewnością przypadną do gustu najmłodszym. […]
[…] Zapraszamy do zapoznania się z naszymi wpisami: Zdrowy grill Domowe marynaty Owoce z grilla […]
[…] Zapraszamy do zapoznania się z naszymi wpisami: Zdrowy grill Domowe marynaty Warzywa na grilla Owoce z grilla […]