Psychodietetyka, czyli o jedzeniu z głową

Psychodietetyka, czyli o jedzeniu z głową

Wokół żywności skupia się wiele mitów. A Ty zastanawiasz się czy są one prawdziwe, zadając sobie pytanie: „czy ja wiem, co jem?” Sprawdź odpowiedź!

Jedzenie jest dla nas ogromnie ważne, daje nam poczucie bezpieczeństwa i dostarcza wiele przyjemności. Ciężko jest nam zrezygnować ze smacznego, dobrego jedzenia na rzecz diety. I nie ma w tym nic dziwnego. Dlatego też, kilka lat temu pojawiła się nowa nauka, nazwana psychodietetyką. Jest ona połączeniem teorii psychologicznych z dietetyką i zmianą nawyków żywieniowych na poziomie emocjonalnym. Jak to się dzieje? Przeczytaj!

Kilka słów o psychodietetyce

Psychologia odżywiania, bo tak potocznie jest nazywana psychodietetyka, skupia się na nieskutecznym odchudzaniu, a właściwie na przyczynach niepowodzenia diety. Według jej teorii wszystkie zaburzenia odżywiania, zarówno nadwaga i otyłość, jak również bulimia i anoreksja, to tzw. choroby głowy. Są odzwierciedleniem zaburzonego postrzegania świata i samego siebie. Dlatego psychodietetyka stara się zmienić myślenie ludzi, przekazując im jedną, najważniejszą zasadę – dieta to sposób odżywiania nie odchudzania!

Jedzenie to nie tylko przekształcanie energii w ciało

Chociaż jemy głównie po to, żeby dostarczyć swojemu ciału energii, to istnieje wiele innych powodów, dla których sięgamy po jedzenie. Większość z nich wiąże się z naszymi emocjami. Niektóre z poczuciem tożsamości czy poczuciem braku. Pierwszy powód związany jest z próbą zdefiniowania samego siebie. To, co jemy, jak jemy, gdzie kupujemy produkty spożywcze, stanowi o naszych upodobaniach przynależności do danej grupy (robię zakupy tylko w osiedlowym sklepiku, nie wspieram marketów lub kupuję żywność wyłącznie ekologiczną itd.). Z taką grupą się identyfikujemy i tworzymy lepszy obraz samego siebie. W końcu jedzenie może zaspokoić nasze braki, a te mogą być różne. Uświadamiając sobie, że w naszym życiu czegoś brakuje, sami chcemy się nagrodzić i sięgamy po dobre jedzenie, które sprawia nam przyjemność i chociaż na chwilę łagodzi poczucie braku.

Jedzenie emocjonalne

Jemy również, bo pragniemy zagłuszyć niechciane emocje. Coś staje się dla nas niezrozumiałe, niewygodne, powoduje napięcie, dyskomfort. Pragniemy się uleczyć. Podświadomie szukamy sposobu na wywołanie w naszym ciele endorfin. Sięgamy więc po jedzenie. Najczęściej słodkie, bo kojarzy nam się z poczuciem bezpieczeństwa. Tak zaprogramowała nas natura. Już w łonie matki preferujemy słodkie smaki. W 14. tygodniu ciąży płód ma dojrzałe kubki smakowe i określone upodobania. Zapamiętuje więc słodki smak, który kojarzy mu się z matką, poczuciem bezpieczeństwa i podświadomie szuka go później w pokarmach, którymi jest karmiony. Dlatego niezwykle ważne jest, by przy rozszerzaniu diety małym dzieciom podawać im jak najwięcej różnorodnych produktów i uczyć je innych smaków.

Świadomość dobrych nawyków

Zdrowe jedzenie nie zawsze oznacza jedzenie bez przyjemności. Sekretem dobrego posiłku jest czerpanie z niego przyjemności. Złe jedzenie szkodzi, dlatego naucz się odróżniać presję od motywacji. Wyznacz sobie cel. Zmień swoje nawyki żywieniowe dla zdrowia a pokochasz swoje ciało bez względu na rozmiar! Nie musisz od razu stawiać sobie zakazów, ustawiać się w sztywnych ramach. Jedyne co musisz, to zaakceptować siebie i dbać o swoje zdrowie, nauczyć się wybierać produkty spożywcze bez barwników i konserwantów. Jeść pokarmy jak najmniej przetworzone i poszukiwać takich, które są wartościowe. Nauczyć się, że zdrowe jedzenie też może być przyjemne! A kiedy w Twoim organizmie brakuje witamin i mikroelementów, sięgnij po sprawdzone suplementy diety, które zawsze są uzupełnieniem racjonalnej diety i nigdy nie mogą jej zastąpić!

Otrzymuj prosto do Twojej skrzynki informacjeo nowym artykule. Pamiętaj Twój adres e-mail nigdy nie zostanie udostępniony.
GardenPharm

Podobne posty
Zostaw odpowiedź
*