Sok z aloesu – właściwości i przyrządzanie

Sok z aloesu – właściwości i przyrządzanie

Pisaliśmy już o dobroczynnym wpływie aloesu. Nadszedł czas, abyście poznali sposób przygotowania soku aloesowego i jego właściwości. To nowy trend, za którym warto pójść.

Sok z aloesu – właściwości

Aloes wpływa korzystnie na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Regularne picie soku z aloesu przynosi same korzyści. Jest idealnym rozwiązaniem dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy, przyspieszyć przemianę materii czy zadbać o oczyszczanie organizmu z toksyn. Sok z aloesu to też rozwiązanie, gdy cięgle łapie nas przeziębienie. Wzmacnia on bowiem naturalny system odpornościowy, dzięki czemu organizm będzie miał siłę do walki z wirusami i bakteriami. Aloes zbawienne działa na skórę. Sok można stosować bezpośrednio na rany i zmiany skórne, a nawet przemywać nim całą skórę, wspomagając tym samym jej regenerację i oczyszczenie. Sok z aloesu pomaga także łagodzić pojawiające się uczulenia skórne. Więcej na temat właściwości aloesu możecie przeczytać we wpisie: „Aloes – właściwości odżywcze i pielęgnujące”.

Sok z aloesu – sposoby przyrządzenia

Do przygotowania domowego soku z aloesu wystarczy wyhodować lub kupić dorodny okaz aloesu. Ważne jest, aby roślina miała przynajmniej 2 lata i nie więcej niż 5. Wówczas liście będą mięsiste o dużej zawartości galaretowatej substancji, która posłuży nam za podstawę soku.

Przed przystąpieniem do pracy, należy dokładnie umyć, osuszyć liście i wstawić je na kilka godzin do lodówki. Zawsze rozcinaj liście tak, aby wydostać miąższ. Pamiętaj! Aby uniknąć gorzkiego smaku, nie dodawaj do zmiksowania zielonej skórki liścia.

Sok z aloesu + pomarańcza / miód

Około 20 liści aloesu myjemy, suszymy i następnie wkładamy do lodówki. Na drugi dzień wyjmujemy je i rozcinamy tak, aby łatwo wyjąć miąższ. Wrzucamy go do wysokiego naczynia i dolewamy pół litra soku wyciśniętego z pomarańczy. Wszystko razem miksujemy. Ewentualnie przecedzamy przez sitko i przelewamy do butelek. Jeśli wolicie delikatny smak, można sok rozcieńczyć wodą mineralną lub przegotowaną i ostudzoną wodą z czajnika. Dla osłody i wzmocnienia wartości odżywczych można dodać nieco miodu. Należy pamiętać, że taki sok można przechowywać w lodówce przez maksimum tydzień. Warto go pić regularnie, przynajmniej kilka łyżek dziennie.

Osoby, które nie mają ochoty lub czasu przygotowywać soku z aloesu w zaciszu domowym, mogą skorzystać z tego, co oferują m.in. apteki, sklepy zielarskie i te ze zdrową żywnością. Jednak miejcie na uwadze fakt, że większość z gotowych soków, może jedynie smakiem przypomina aloes. Należy dokładnie sprawdzić etykietę napoju, według zasady, im więcej % aloesu, tym lepiej.

Tak naprawdę to aloes stał się popularny przez kosmetyki i w nich chyba jest najczęściej spotykany – chcesz dowiedzieć się więcej o zastosowaniu aloesu w kosmetyce ? –  Żel aloesowy – jakie ma zastosowanie w kosmetyce?

Otrzymuj prosto do Twojej skrzynki informacjeo nowym artykule. Pamiętaj Twój adres e-mail nigdy nie zostanie udostępniony.
GardenPharm

Podobne posty
Zostaw odpowiedź
*