Szkodliwe tłuszcze trans

Szkodliwe tłuszcze trans

Tłuszcze możemy podzielić na nasycone, jednonienasycone, wielonienasycone i tłuszcze trans.

Jak widać nie wszystkie tłuszcze są szkodliwe. Jednak wśród tych niezdrowych najbardziej trzeba uważać na tłuszcze trans.
Możemy je podzielić na naturalne (pochodzące z mleka i mięsa) oraz sztuczne (wytworzone przez człowieka).

Sztuczne tłuszcze mają zły wpływ na zdrowie, ponieważ mogą być odpowiedzialne za:

wzrost poziomu cholesterolu LDL (złego) oraz trójglicerydów we krwi
– obniżenie poziomu cholesterolu LDL (dobrego)
– zwiększenie masy ciała;
– choroby cywilizacyjne
– agresywne zachowania
– trudności z koncentracją
– pogorszenie pamięci
– rozwój insulinooporności (większe ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2)
– zwiększenie ryzyka zachorowania na raka jelita grubego
– obniżenie płodności

cholester tluszcze trans tabela

Występowanie:

– Margaryny – inaczej określane jako masło roślinne, to kwasy trans w praktycznie czystej postaci
– Frytki – często są smażone na oleju typu trans, który dodatkowo jest wielokrotnego użytku, co sprawia, że jest jeszcze bardziej szkodliwy
– Gotowe ciasta i ciastka, herbatniki, krakersy – przygotowywane z utwardzonego tłuszczu roślinnego
– Sosy majonezowe lub ze śmietaną – do sałatek lepiej wybrać sosy na bazie oliwy z oliwek lub jogurtowe
– Zupki w proszku – czy nie lepiej zjeść pyszną, domową zupę, nawet jeśli jej przygotowanie, będzie trochę dłuższe?

Bardzo trudna jest całkowita eliminacja tłuszczów trans z naszej diety, ponieważ znajdują się m.in. w produktach pochodzenia zwierzęcego. Jednak tłuszcze z tego źródła nie są tak groźne dla naszego zdrowia, jak te pozyskiwane sztucznie.

Na zakupach

Aby ograniczyć tłuszcze trans w naszej diecie, należy zacząć zwracać uwagę na tabelkę z wartościami odżywczymi, wyszczególnioną na opakowaniu. Pamiętajmy, że podane wartości dotyczą 100 g produktu. Zwracajmy również uwagę na skład – producenci mają obowiązek wymienienia składników w kolejności od tego, którego jest najwięcej do tego, którego jest najmniej.

Produkt dobry dla naszego zdrowia ma na etykiecie informacje: nie zawiera izomerów trans lub trans < 1 g lub trans 0,5 g. Taki produkt zawiera niewielką ilość tłuszczów trans i ten śmiało możemy wybierać!

Jednak takie informacje może być trudno znaleźć – w Polsce nie ma obowiązku podawania na etykiecie informacji o zawartości tłuszczów trans w produktach. Jeśli już znajdziemy takie informacje to sprawdźmy w składzie produktu, na którym miejscu został wymieniony – im dalej od początku listy tym lepiej. W niektórych przypadkach możemy sami wyliczyć zawartość tłuszczów trans w produkcie. Jeśli producent na opakowaniu wyszczególnia ilość gramów tł. nasyconych, jednonienasyconych i wielonienasyconych to wystarczy dodać je i odjąć od całkowitej ilości tłuszczu w produkcie. Wynik pokaże ilość izomerów trans.

Kupujmy produkty naturalne, jak najmniej przetworzone, z krótkim terminem ważności. Długi termin ważności powinien dać nam do myślenia i zapalić w głowie lampkę ostrzegawczą.

Czego używać?

– smalec – świetnie nadaje się do smażenia mięsa
– masło stołowe – zazwyczaj zawiera ok. 74% tłuszczu. Nie jest to dużo. Jeśli się odchudzamy, to właśnie ono jest dla Nas
– masło ekstra – zazwyczaj ma ok. 82% tłuszczu. Jest to najlepszy rodzaj masła. Idealne do smarowania kanapek i do przyrządzania ciast

 Jeśli chcemy jeszcze bardziej unikać tłuszczów trans to najlepszym sposobem jest przygotowanie posiłków na parze.

 

Otrzymuj prosto do Twojej skrzynki informacjeo nowym artykule. Pamiętaj Twój adres e-mail nigdy nie zostanie udostępniony.
GardenPharm

Podobne posty
Komentarze ( 3 )
  1. Joanna
    2014/10/02 at 04:47
    Reply

    Jakoś wcześniej nie trafiały do mnie te wszystkie argumenty o szkodliwości tłuszczów trans, ale niebawem mam zamiar przejść na dietę i ogólnie rzecz biorąc robić wszystko, aby zadbać o swoją kondycję i zdrowie i koniecznie muszę wyeliminować w miarę możliwości wszystko co szkodliwe. Dzięki temu artykułowi moja wiedza jest większa i na pewno wykorzystam ją z korzyścią dla mojego zdrowia.

  2. Blog Cholester Dieta na obniżenie cholesterolu - Blog Cholester
    2015/01/22 at 13:05
    Reply

    […] mrożone dania czy fast foody. Negatywny wpływ na nasze zdrowie mają bez wątpienia tłuszcze trans, których źródłem są ciastka, ciasta, tłuste mięsa i fast foody. Zamiast tłustych […]

  3. Zdrowa dieta dla serca - Blog Cholester
    2015/12/03 at 09:57
    Reply

    […] Tłuszcze możemy podzielić na nasycone, jednonienasycone, wielonienasycone i tłuszcze trans. Jak widać nie wszystkie tłuszcze są szkodliwe. Jednak wśród tych niezdrowych najbardziej trzeba uważać na tłuszcze trans. Więcej na ten temat możesz przeczytać tu: „Szkodliwe tłuszcze trans”. […]

Zostaw odpowiedź
*