Właściwości śliwek: dla zdrowia i urody

Właściwości śliwek: dla zdrowia i urody

Śliwki stanowią przysmak wielu z nas i są dostępne w naszym kraju w wielu odmianach. Posiadają bogactwo witamin i minerałów zarówno te świeże, jak i suszone. Dlatego warto im się bliżej przyjrzeć. Poznaj właściwości śliwek.

Chyba nie ma osoby, która nie jadłaby konfitur czy dżemów ze śliwek. Popularne są także syropy czy śliwki podawane w zalewie. Są one także częstym składnikiem słodkich przysmaków, jak i świątecznych potraw, w tym przede wszystkim postnego bigosu. W Polsce najczęściej spotykamy kilka odmian śliwek, jak renklody czy węgierki. Mimo to śliwki nie należą do najczęściej spożywanych owoców. A szkoda, bo są bogatym źródłem wielu składników odżywczych i wpływają korzystnie na wiele procesów zachodzących w ludzkim organizmie. Są drogocenne zarówno dla naszego zdrowia, jak i urody.

Witaminy i minerały

Śliwki, jak większość owoców zawierają sporą ilość błonnika i węglowodanów. Są bogate w witaminę K, C, E, B6 i A. Zawierają także minerały takie, jak: potas, wapń, żelazo, fosfor. Świeże śliwki zawierają jedynie około 40 kcal na 100g. Z kolei śliwki suszone są wysokokaloryczne, bowiem na 100 g przypada ponad 260 kcal.

cholester właściwości śliwek

Właściwości odżywcze i lecznicze

Wśród leczniczych właściwości śliwek szczególnie warto zwrócić uwagę na ich silne działanie antyoksydacyjne, które opóźnia rozwój i powstanie komórek nowotworowych. Śliwki równie dobrze wpływają na układ krwionośny. Zawarty w nich potas pomaga uregulować ciśnienie krwi, a także ogranicza wchłanianie cholesterolu, dzięki czemu przeciwdziałają rozwojowi miażdżycy.

Warto wiedzieć, że suszone śliwki posiadają sporą zawartość związków zasadowych, które neutralizują zbyt dużą ilość kwasów trawiennych. Dlatego można je dodawać do ciężkostrawnych potraw, jak np. świątecznego bigosu. Pomagają również uregulować procesy trawienne, przeciwdziałają zaparciom i pomagają się z nimi uporać, dzięki zawartości pektyn. Przy czym wspomagają usuwanie zbędnych produktów przemiany materii.

Śliwki powinny uwzględnić w swojej diecie szczególnie kobiety, które borykają się z problemem pękających naczynek. Owoce te zawierają spore pokłady witaminy K, która odpowiada za odpowiednie krzepnięcie krwi. Śliwki zawierają także przeciwutleniacze, które opóźniają procesy starzenia się skóry.

Wolisz śliwki suszone czy świeże? Bez względu na to, które uważasz za smaczniejsze, warto wprowadzić je do codziennej diety, zwłaszcza gdy teraz są powszechnie dostępne.

Otrzymuj prosto do Twojej skrzynki informacjeo nowym artykule. Pamiętaj Twój adres e-mail nigdy nie zostanie udostępniony.
GardenPharm

Podobne posty
Zostaw odpowiedź
*