Jak zrobić zdrowy grill?
Przed grillowaniem – o czym należy pamiętać?
Higiena
Pamiętaj o higienie przygotowywanych posiłków – często w plenerze nie masz dostępu do bieżącej wody, więc dłonie, narzędzia, a przede wszystkim jedzenie może nie być przygotowywane w odpowiednich warunkach. Dlatego proponujemy Ci wcześniejsze zajęcie się produktami w domowej kuchni.
Odpowiednia preparacja
Mięsa najlepiej zamarynować już dzień wcześniej – dzięki temu będą smaczniejsze, ale również szybciej się usmażą. Wcześniejsze pokrojenie składników pozwoli Ci na kontrolowanie porcji oraz urozmaicenie jadłospisu.
Odpowiednie przechowywanie produktów
Produkty psują się, kiedy czekają w kolejce do smażenia. Zazwyczaj wysoka temperatura sprzyja namnażaniu się groźnych dla zdrowia bakterii. Zaopatrz się w lodówkę turystyczną lub torbę termoizolacyjną, które umieścisz w zacienionym miejscu.
Zadbaj o czysty ruszt
Ruszt do grilla powinien być oczyszczony z resztek pożywienia oraz tłuszczu, które pozostały po poprzednim ucztowaniu. Wytapiający się tłuszcz, który jest przywarty do rusztu zawiera w sobie szkodliwe substancje!
Odpowiednia temperatura potraw
Wszystkie potrawy na ruszcie początkowo powinny mieć temperaturę pokojową. W żadnym razie nie powinno się grillować produktów zamrożonych, gdyż nierównomiernie ulegają procesowi obróbki termicznej, przez co mogą być zimne w środku.
Na kolejnej stronie – Jak zdrowo grillować?
już niedługo długi weekend i na pewno jakiś grill będzie, zaskoczę moich gości czymś nowym – postawię na napoje bezalkoholowe, już widzę jak zachwycają wszystkich swoim wyglądem
wyglądem ale i smakiem!
Ta, i te zasmucone miny facetów 😀
[…] do zapoznania się z naszymi poprzednimi wpisami: Zdrowy grill Domowe marynaty Warzywa […]
[…] do zapoznania się z naszymi poprzednimi wpisami: Zdrowy grill Domowe marynaty Owoce […]
[…] do zapoznania się z naszymi poprzednimi wpisami: Zdrowy grill Owoce z grilla Warzywa […]
[…] do zapoznania się z naszymi wpisami: Zdrowy grill Domowe marynaty Warzywa na grilla Owoce […]
[…] morskimi. Aby było zdrowo i kolorowo, poszukajcie inspiracji w naszym wpisie o zdrowym grillu, warzywach i owocach z rusztu. Owocowe propozycje z pewnością przypadną […]
Usually I don’t learn article on blogs, but I would like to say that this write-up very
compelled me to take a look at and do it! Your writing style has been surprised me.
Thanks, very great post.
[…] Gdy dzień jest dłuższy wówczas mamy więcej czasu, żeby porzucić niewłaściwe nawyki żywieniowe, które są pozostałością zimy. W okresie letnim łatwiej jest coś zmienić w naszych przyzwyczajeniach, ponieważ w sklepach możemy bez problemu dostać świeże warzywa i owoce z rodzimych upraw. Ważne jest też to, że latem możemy używać zdecydowanie mniej tłuszczu, a najlepiej jest ograniczyć jego spożycie do minimum. Lepiej przygotować mięso i warzywa np. na parze niż zatopione w głębokim tłuszczu. Dobrym rozwiązaniem jest przyrządzenie posiłku na grillu. Trzeba jednak pamiętać o tym, aby mięso czy warzywa nie przypaliły się. Cenne wskazówki dotyczące grillowania znajdziecie we wpisie: „Jak zrobić zdrowy grill”. […]