Zioła – dla kogo i jak stosować? Poradnik zielarza

Zioła – dla kogo i jak stosować? Poradnik zielarza

Przez setki tysięcy lat ludzie używali roślin, by leczyć choroby, ratować życie i zmieniać smak potraw. Jak dzisiaj stosowane są zioła i komu są zalecane?

Już 5 tysięcy lat temu Sumerowie wykorzystywali nieliczne zioła lecznicze do ratowania życia i poprawy zdrowia. Dzisiaj znamy kilkanaście tysięcy rodzajów roślin, które chętnie wykorzystujemy w leczeniu, w kuchni czy do odchudzania. Poznaj najciekawsze zioła i sprawdź, czy możesz ich używać!

Zioła dobre na wszystko!

Zbawienna moc ziół znana jest ludzkości od zawsze. Mirra o właściwościach oczyszczających wykorzystywana była niegdyś w rytuałach ludowych. Dzisiaj często jest składnikiem kosmetyków, o takim samym działaniu. Gorzknik kanadyjski zyskał swą popularność wśród Indian, którzy stosowali go jako remedium na wiele dolegliwości. Ma działanie łagodnego antybiotyku i korzystnie wpływa m. in. na zdrowie jamy ustnej. O oddech zadbasz sięgając po pietruszkę lub rozmaryn. Szczególnie popularna ostatnimi czasy stała się trawa pszeniczna czyli młody zielony jęczmień. To naturalne źródło chlorofilu, który skutecznie oczyszcza organizm z nagromadzonych toksyn. Cynamon, często używany w kuchni jako przyprawa do deserów i słodkich dań, ma działanie przeciwbólowe i pomaga regulować poziom cukru we krwi. A kurkuma ma działanie przeciwzapalnie, antybakteryjnie oraz jest silnym przeciwutleniaczem.

Zioła lecznicze i zioła w kuchni

Bazylia – stosowana w kuchni, najczęściej jako przyprawa do dań z pomidorami. Idealna także do zup rybnych, sosów sałatek, białego sera oraz duszonych warzyw. Ma właściwości usprawniające trawienie i działa przeciwdepresyjne, a także pomaga się pozbyć obrzęków i opuchlizny, np. po ukąszeniu owadów.

Borówka czernica – jagoda – działa rozluźniająco przy zaparciach, leczy biegunki, stosowana jest przy odrobaczaniu organizmu, wzmaga apetyt i reguluje trawienie. Owoce jagody mają szerokie zastosowanie w kuchni. Przyrządza się z nich m. in. dżemy, soki, kompoty, desery, pierogi, twarożek i wiele innych. Z kolei z liści borówki można przyrządzić napar i spożywać go przy braku apetytu, bądź wymieszać z liśćmi czernicy, poziomki oraz kwiatu bzu i stosować na regulację cukru we krwi.

Cząber ogrodowy – wchodzi w skład pieprzu ziołowego. Używany jest do konserwowania żywności oraz jako dodatek do ciężkostrawnych potraw. Zwalcza wiele chorobotwórczych bakterii i grzybów. Wykazuje też działanie przeciwbólowe, przeciwbiegunkowe i przeciwzapalne.

Kardamon – jest świetną przyprawą wzbogacająca smak i aromat wyrobów cukierniczych, kawy, herbaty, a nawet alkoholu. Przyprawa ta kojarzona z elegancją jest dosyć droga. Często jednak używana na niestrawność, brak apetytu czy wzmocnienie odporności organizmu.

Zioła prowansalskie – szczególne właściwości smakowe i zdrowotne wykazuje mieszanka tymianku, szałwii, mięty pieprzowej, rozmarynu, bazylii i oregano. Każde z nich, poza innymi działaniami, wykazuje silne właściwości wspomagające i regulujące pracę układu trawiennego oraz pobudzające apetyt. Dodatkowo świetnie podkreślają smak dań mięsnych i warzywnych. Niektórzy uważają zioła prowansalskie za idealną i uniwersalną mieszankę i stosują je niemalże do wszystkich dań.

Żurawina – w kuchni wykorzystuje się jedynie owoce tej niezwykłej rośliny. Przy ich pomocy można wyczarować pyszne soki, sosy, dodatki do mięs, deserów, nalewki, konfitury lub stosować jako dodatek i urozmaicenie wielu dań. Żurawina bogata jest w antyoksydanty, witaminy: C, A, P, B1, B2, mikroelementy: magnez, fosfor, jod, potas, żelazo oraz błonnik. Dlatego często wykorzystuje się ją w zapobieganiu i leczenie infekcji dróg moczowych, w łagodzeniu górnych dróg oddechowych, odkażaniu jamy ustnej i gardła oraz leczeniu przeziębień.

Zioła na cholesterol

Jeśli zmagasz się z wysokim poziomem cholesterolu również możesz sięgać po zioła. Aloes, kozieradka pospolita, len zwyczajny, hibiskus, karczoch, wierzba biała, a także mniszek lekarski i zielona herbata świetnie się sprawdzą w tej roli. Pijąc sok z żyworódki pierzastej, dziurawca i skrzypu również obniżysz poziom szkodliwego cholesterolu we krwi. Przyprawiaj swoje potrawy czosnkiem. Wystarczy jeden ząbek dziennie, by niwelować wysoki poziom HDL. Ponadto włącz do diety siemię lniane, płatki owsiane i babkę płesznik, znaną także jako babka jajowata. W procesach zachodzących w organizmie zioła na cholesterol wspomagają szybki transport tłustej substancji z wątroby do innych narządów. Dlatego warto o nich pamiętać na co dzień przyrządzając posiłki.

Zioła na odchudzanie

Wiele ziół ma korzystny wpływ na układ trawienny, przyspieszenie metabolizmu, oczyszczanie organizmu z toksyn oraz blokowanie powiększania się komórek tłuszczowych. Najpopularniejsze z nich to mięta, skrzyp polny, mniszek lekarski, fiołek trójbarwny, kruszyna pospolita, lubczyk lekarski, krwawnik pospolity, yerba mate, herbata pu-erh oraz liście poziomki pospolitej. Ostatnio popularna stała się także ziołowa dieta na odchudzanie. Stosuje się w niej zioła o działaniu moczopędnym i hamujące apetyt. Nieodłącznym elementem diety ziołowej są przyprawy, takie jak imbir, chili, pieprz czarny, pieprz cayenne, kurkuma i kmin rzymski, które nie tylko hamują apetyt, lecz także przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej i usprawniają pracę układu trawiennego.

Otrzymuj prosto do Twojej skrzynki informacjeo nowym artykule. Pamiętaj Twój adres e-mail nigdy nie zostanie udostępniony.
GardenPharm

Podobne posty
Zostaw odpowiedź
*