Alergie pokarmowe – dlaczego są tak uciążliwe?

Alergie pokarmowe – dlaczego są tak uciążliwe?

Alergie pokarmowe to dolegliwości, z którymi zmaga się coraz więcej osób. Ich objawy utrudniają codzienne funkcjonowanie, ale można z nimi żyć. Sprawdź jak!

Alergia pokarmowa to nieprawidłowa odpowiedź immunologiczna organizmu, wywołująca różne objawy kliniczne. Występują one zawsze po spożyciu tego samego pokarmu i wywołują takie same dolegliwości lecz o różnym nasileniu. Co powoduje alergie pokarmowe i jak sobie z tym problem poradzić?

Alergie pokarmowe – przyczyny

Układ odpornościowy jest bardzo skomplikowaną i złożoną siecią komórek i połączeń między nimi, których zadaniem jest ochrona organizmu przed szkodliwymi ciałami obcymi. Kiedy układ ten pracuje prawidłowo, niemal natychmiast wykrywa zagrożenie i zwalcza je. W przypadku alergii pokarmowych układ odpornościowy mylnie postrzega substancje spożywcze jako zagrożenie i niepotrzebnie wysyła przeciwciała, by je zlikwidować. Dlaczego tak się dzieje? Naukowcy podejrzewają, że za taką reakcje naszego organizmu odpowiedzialny jest postęp cywilizacyjny, na który składa się wiele czynników oraz zbyt duża ilość dodatków chemicznych w żywności.

Alergie pokarmowe – objawy

Objawy alergii pokarmowej mogą występować pod różną postacią. Do najczęstszych zalicza się zmiany skórne, tj. pokrzywkę, obrzęki, a nawet atopowe zapalenie skóry, astmę oskrzelową, obrzęk krtani, nawracające zapalenie płuc, przewlekły nieżyt nosa, wymioty, biegunkę, obrzęk i swędzenie warg, zapalenie jelita grubego, zaburzenia snu i migrenę, a nawet kolkę niemowlęca. Alergie pokarmowe u dzieci występują niemalże w każdym okresie ich życia i są coraz powszechniejsze. Dzieci najczęściej uczulone są na białka mleka zwierzęcego, jaja, orzechy, ryby, zboża i owoce – szczególnie cytrusy i pierwsze plony owoców sezonowych, np. truskawki.

Lista produktów, które najczęściej wywołują alergie pokarmowe

Uczulenie może wywołać niemalże każdy produkt spożywczy. Reakcja organizmu jest bowiem tak indywidualna, że ciężko jest stwierdzić, który produkt i jakie objawy wywoła. Poza wymienionymi wyżej produktami uczulenia najczęściej wywołują:

skorupiaki i mięczaki: małże, kalmary, ślimaki, ostrygi, ośmiornice, kraby, homary i krewetki;

ryby oraz takie produkty jak sos ostrygowy czy rybny;

gorczyca zawarta w musztardzie, potrawach curry, marynatach, produktach mięsnych, sosach sałatkowych i daniach typu instant;

orzechy – chociaż przyczyną reakcji alergicznych są orzechy ziemne, to jednak osoby uczulone powinny unikać: wyrobów cukierniczych, marcepanu, deserów mlecznych, czekoladowych, a nawet niektórych dań kuchni azjatyckiej, w których składzie mogą znajdować się jakiekolwiek orzechy;

seler – częsty składnik przetworzonych produktach mięsnych, gotowych zup, kostek rosołowych, pasztetów, a nawet ketchupu;

soja, a dokładniej białko sojowe lub lecytyna sojowa, jako składnik tofu, gotowych wyrobów garmażeryjnych, wędlin, pasztetów, pieczywa, margaryn, a także słodyczy i niektórych leków;

zboża, w których znajduje się gluten: pszenica, żyto, pszenżyto, orkisz jęczmień i owies oraz wszystkie produkty wytworzone na bazie tych zbóż: kasze, makarony, płatki i pieczywo;

sezam – główny składnik humusu i tahini oraz dodatek do pasztetów wegetariańskich, pieczywa i słodyczy.

Jak sobie radzić z alergią pokarmową?

Przede wszystkim, by sprawdzić czy reakcja organizmu to faktycznie uczulenie na pokarm, należy wykonać testy na alergie pokarmowe. W tym celu należy udać się do lekarza alergologa. Po obszernym wywiadzie lekarskim, dostaniesz skierowanie na testy skórne (IgE), bądź testy z krwi (IgE/IgG). Różnica między tymi testami jest taka, że pierwsze z nich dają obraz alergii tzw. szybkiej, drugie utajonej. Kiedy już poznasz przyczynę alergii pokarmowej możesz wdrożyć dietę eliminacyjną, tzn. taką, która pozbawiona jest żywności podejrzanej o wywoływanie uczulenia. Unikanie pokarmów wywołujących alergię jest najlepszym sposobem walki z nią i na przywrócenia równowagi własnego organizmu.

Przyjrzyj się więc swojemu ciału dokładnie i sprawdź, czy nie cierpisz na alergie pokarmowe.

Otrzymuj prosto do Twojej skrzynki informacjeo nowym artykule. Pamiętaj Twój adres e-mail nigdy nie zostanie udostępniony.

GardenPharm

Podobne posty
Zostaw odpowiedź
*