Brzoskwinia – smaczny symbol długowieczności

Brzoskwinia – smaczny symbol długowieczności

Brzoskwinia to aromatyczny i soczysty letni owoc, który nie tylko zyskał przychylność dzięki smacznemu miąższowi, ale i dzięki właściwościom prozdrowotnym. Brzoskwinia to symbol długowieczności. Przekonaj się dlaczego!

Brzoskwinia posiada aksamitną skórkę. Ma delikatny aromat i soczysty, żółtawy miąższ. Jest owocem pestkowym, ponieważ jej miąższ otacza jadalne nasiono. Brzoskwinia wywodzi się z Chin, które są jej największym producentem, stanowi tam symbol długowieczności i nieśmiertelności. Brzoskwinia jest także uprawiania we Włoszech, Grecji, Hiszpanii i w Stanach Zjednoczonych. Ze względu na dużą ilość witamin, minerałów i niską kaloryczność, brzoskwinia jest owocem popularnym i często wybieranym jako składnik przekąsek nie tylko wśród osób będących na diecie.

Witaminy i minerały:

Brzoskwinia posiada szeroką gamę składników odżywczych, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest ona bogata w witaminę A, beta-karoten, witaminę C (kwas askorbinowy). Brzoskwinia jest również dobrym źródłem witaminy E, K, B1 (tiamina), B2 (ryboflawina ), B3 (niacyna), B6 oraz kwasu foliowego i kwasu pantotenowego. Brzoskwinia to także bogactwo minerałów, takich jak: wapń, potas, magnez, żelazo, mangan, fosfor, cynk i miedź. Jest to owoc niskokaloryczny, niezawierający tłuszczów nasyconych, cholesterolu. Jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Na 100 g miąższu przypada jedynie ok. 40 kcal.

Właściwości odżywcze i lecznicze: 

Skórka i miąższ brzoskwiń posiada znaczące właściwości przeciwutleniające. Obecność kwasu chlorogenowego przyczynia się do działania ochronnego. Przeciwutleniacze, takie jak luteina, zeaksantyna i beta-kryptoksantyna niosą  pomoc w usuwaniu wolnych rodników, chroniąc organizm przed szkodliwym działaniem różnych chorób. Spożywanie owoców brzoskwini, za sprawą zawartości niezbędnych składników odżywczych i przeciwutleniaczy, jest zalecane kobietom w czasie ciąży. Brzoskwinia wzmacnia układ odpornościowy organizmu, a także wspomaga jego detoksykację oraz usprawnia przemianę materii.

Błonnik pokarmowy w brzoskwini wchłania wodę i pomaga w zapobieganiu zaburzeń żołądkowych takich jak: zaparcia, wrzody żołądka, zapalenie błony śluzowej żołądka. Zawartość potasu w brzoskwini pomaga w procesach metabolicznych, utrzymaniu równowagi elektrolitowej oraz regulacji tkanek mięśniowych. Badania wykazały, że kwas chlorogenowy obecny w brzoskwini hamuje wzrost komórek raka piersi.

brzoskwinia_cholester

Brzoskwinia jest bogata w beta-karoten, który w organizmie jest przekształcany w witaminę A. Beta-karoten, odgrywa ważną rolę w zachowaniu zdrowego wzroku i zapobiega różnych chorób oczu. Badania wykazały, że związki fenolowe występujące w skórce i miąższu brzoskwiń pomagają w obniżeniu poziomu złego cholesterolu LDL i stymulują zwiększenie poziomu dobrego cholesterolu HDL. Pomaga to w zmniejszaniu ryzyka rozwoju chorób związanych z sercem i utrzymuje optymalny układ sercowo-naczyniowy.

Brzoskwinie są szeroko stosowane w przemyśle kosmetycznym do wytwarzania różnego rodzaju kremów. Bogactwo flawonoidów i niezbędnych witamin i minerałów w brzoskwiniach, przyczynia się do złuszczania martwych komórek, a także wykazuje działanie nawilżające i rewitalizujące skórę. Przeciwutleniacze pomagają pozbyć się przebarwień i plam na skórze. Brzoskwinie pomagają również w utrzymaniu zdrowej skóry ze względu na obecność dobrej ilości witaminy C, która zapewnia również ochronę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i infekcji. Brzoskwinie chronią skórę także przed promieniowaniem ultrafioletowym.

Otrzymuj prosto do Twojej skrzynki informacjeo nowym artykule. Pamiętaj Twój adres e-mail nigdy nie zostanie udostępniony.
GardenPharm

Podobne posty
Zostaw odpowiedź
*