Dynia – jesienny przysmak
Bez wątpienia na tytuł królowej jesiennego stołu zasługuje okazała dynia. Stanowi ona także symbol amerykańskiego święta Helloween, ale w jego czasie występuje jako wdzięczna ozdoba, a nie smaczny rarytas. To nie wszystkie jej atuty. Dynia swoją popularność zawdzięcza idealnemu połączeniu smaku i wartości odżywczych.
Dynia – Witaminy i minerały
Dynia stanowi nieocenione źródło witaminy A. Spożywając to warzywo możemy zaspokoić nawet do 100% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Poza tym zawiera ono także spore wartości witaminy C i E oraz witamin z grupy B. Dynia jest niskokaloryczna, bowiem na 100 g przypadają tylko 32 kalorie. Zawiera również pektyny i kwasy organiczne. Stanowi cenne źródło potasu, wapnia, fosforu, cynku czy żelaza.
Dynia – Właściwości odżywcze i lecznicze
Wartość dyni kryje się w tym, że jest ona lekkostrawna, niskokaloryczna, a co najważniejsze nie powoduje alergii. Jedynie osoby borykające się z cukrzycą powinny mieć na uwadze jej dość wysoki indeks glikemiczny. Ponadto dynia łatwo zaspokaja głód, więc idealnie nadaje się jako element diety odchudzającej. Wspomaga także odkwaszanie organizmu oraz wzmacnia system odpornościowy. Warto spożywać nie tylko miąższ dyni, ale i pestki, które są skarbnicą cynku, korzystnie wpływającego na cerę. Natomiast zawarte w nich fitosterole wspomagają proces obniżania cholesterolu i chronią przed tworzeniem złogów cholesterolowych, co pozwala ustrzec się przed miażdżycą.
Dynia – Wskazania
Dynię (miąższ i pestki) powinny wprowadzić do jadłospisu osoby starające się o potomstwo, ponieważ wspomaga wytwarzanie hormonów płciowych, dzięki zawartości B-karotenu. Co ważne, dynia należy do grupy produktów żywnościowych, które po ugotowaniu nie tracą swoich wartości odżywczych. Działa także jako środek wspomagający w walce z pasożytami.
Mam PROBLEM ZE SWOIMI STAWAMI