Jajka a cholesterol. Co kryje świąteczny symbol?

Jajka a cholesterol. Co kryje świąteczny symbol?

Jajko w kulturze symbolizuje życie, odrodzenie i zdrowie. Również w wielu mitach o powstaniu ziemi jest ono uznawane za początek wszechrzeczy. Tak więc jajko stanowi ważny element europejskiej kultury. Ale nie tylko z tego względu jest ono tak istotne, nierozerwalnie łączy się z tradycją chrześcijańską i świętami wielkanocnymi.

Poza wymiarem kulturowym, jajko można rozpatrywać pod względem walorów smakowych. Jest ono stałym gościem w polskiej kuchni. Podajemy najczęściej jajka na miękko, na twardo, faszerowane czy sadzone. Dodawane są one także do wielu dań, stanowiąc istotny element wypieków, mięs czy sałatek. Wyobrażacie sobie tradycyjnej sałatki jarzynowej? Czy dzieciństwo bez takiego przysmaku jak kogel-mogel?

Coraz bliżej Wielkanoc, dlatego też warto sprawdzić, co kryje w sobie symbol tych wiosennych świąt. Będziemy przecież dzielić się nimi, m.in. podczas świątecznego śniadania i smakować w różnych odsłonach podczas spotkań w gronie przyjaciół i rodziny.

Przez lata na temat jajek narosło wiele mitów, co rusz powstawały nowe, które odradzały ich spożywanie. Pierwszym z nich i zarazem najgłośniejszym są jajka a cholesterol. Niektórzy twierdzili, że spożywanie jajek jest groźne ze względu na zawartość cholesterolu i podwyższanie jego poziomu w ludzkim organizmie. (Więcej na temat cholesterolu znajdziecie tu: „Cholesterol przyjaciel czy wróg?”). Jednak obalono ten mit, ponieważ to nie spożywanie jajecznic czy jajek sadzonych niesie ze sobą to ryzyko, ale zawarte w oleju do smażenia tłuszcze trans. Z najnowszych badań wynika, że u około 70 % ludności spożycie jajek nie ma wpływu na poziom cholesterolu. Natomiast u pozostałej części wzrósł zarówno cholesterol ldl (zły), jak i cholesterol hdl (dobry). Dużo także zależy od indywidualnych predyspozycji organizmu oraz obciążeń genetycznych.

Jajko średniej wielkości dostarcza mniej więcej 6 g tłuszczu i 5 g protein. Na 100 g jajka przypada około 130 kcal. Takie połączenie sprawia, że szybciej odczuwamy sytość i dłużej się ona utrzymuje. Jednak konsumpcja tego produktu w nadmiarze może prowadzić do przybrania na wadze.

Żółtko jajka jest bogactwem cennych składników odżywczych, m.in. witamin A, E, K i D, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawiera też kwasy omega-3, leucynę (wpływającą na masę mięśniową) i cholinę (wzmacniającą układ nerwowy).

Specjaliści zalecają spożycie kilku jaj kurzych tygodniowo, aby w pełni cieszyć się jego walorami smakowymi, ale i zdrowotnymi. Więc wybieraj czy na śniadanie zjesz jajka na miękko czy też jajka sadzone.

Tak, jak wszystkie pokarmy powinniśmy spożywać w umiarze, tak samo ta zasada dotyczy jajek. Bowiem wszystkie produkty nawet najzdrowsze, spożywane w nadmiarze mogą nieść ze sobą negatywne skutki zdrowotne lub zbędne kilogramy.

Otrzymuj prosto do Twojej skrzynki informacjeo nowym artykule. Pamiętaj Twój adres e-mail nigdy nie zostanie udostępniony.
GardenPharm

Podobne posty
Zostaw odpowiedź
*