Marchew – moc zdrowia i witamin
Marchew to podstawa polskiej kuchni. Nic więc dziwnego, że sposobów jej przyrządzania znamy wiele. Można ją jeść na surowo, duszoną, gotowaną, smażoną a nawet pieczoną. Dlatego też warto poznać dokładniej marchew i jej zdrowotne właściwości.
Witaminy i minerały
Marchew jest źródłem wielu składników odżywczych, w tym witamin z grupy B oraz C, H, E czy prowitaminy A. Nie brakuje w niej też składników mineralnych takich, jak: potas, magnez, wapń, miedź, cynk a nawet mangan. Posiada ona również sód, żelazo, siarkę i fosfor. Przy tym wszystkim składa się w 90 % z wody i na 100 gram tego warzywa przypada jedynie 35 kcal. Zawiera również kwas foliowy, kwas jabłkowy, inozytol oraz pektyny i błonnik.
Właściwości odżywcze i lecznicze
Marchew jest bez wątpienia doskonałym źródłem zdrowia, jak i urody. Stosuje się ją często w postaci maseczek regenerujących cerę, przywracając jej blask i zdrowy wygląd. Jest także składnikiem preparatów utrwalających letnią opaleniznę i tych przeciw zmarszczkom. Biotyna, czyli witamina H odpowiada za prawidłową budowę i wygląd skóry oraz włosów. Chcesz więcej dowiedzieć się jak Biotyna działa na włosy przeczytaj – Biotyna – sekret pięknych włosów!
Warto wiedzieć, że marchew to doskonałe źródło przeciwutleniaczy i beta-karotenu. Dzięki nim w organizmie wytwarzana jest witamina A, która dba o prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego wzroku. Poza tym poprawia on działanie układu immunologicznego oraz chroni przed powstaniem plamki żółtej. Beta-karoten jest istotny także dla osób zmagających się z podwyższonym poziomem cholesterolu, ponieważ hamuje jego wchłanianie.
Ponadto marchew wpływa korzystnie na pracę układu trawiennego, dzięki swoim właściwościom odtruwającym. Może także zniwelować zaparcia oraz wspomóc regenerację jelita grubego. Spożywanie marchwi przynosi ulgę również przy chorobie wrzodowej oraz reguluje apetyt.
Jak dowodzą prowadzone testy, regularnie spożywana marchew może zapobiegać pojawieniu się raka piersi, szyjki macicy i krtani.
Dla osób będących na diecie marchew jest idealnym produktem odżywczym. Jednak warto pamiętać, że przy gotowaniu jej indeks glikemiczny znacznie wzrasta, co jest istotne dla osób z cukrzycą.
Mam PROBLEM ZE SWOIMI STAWAMI