Miód spadziowy, gryczany czy wielokwiatowy? Poznaj ich właściwości!

Miód spadziowy, gryczany czy wielokwiatowy? Poznaj ich właściwości!

Miód kryje w sobie moc zdrowia, oczyszczenia i odnowy. Mamy w czym wybierać, ponieważ produkuje się wiele jego odmian, które różnią się kolorem i smakiem. Możemy wyróżnić m.in.: miód spadziowy, gryczany czy wielokwiatowy.

Miód to słodki przysmak wielu z nas. Ile odmian miodu, to niemalże tyle samo jego barw, zaczynając od bursztynowej, po ciemnobrązową czy nawet zieloną. Ta różnorodność kolorów jest zależna od tego, z jakich roślin pszczoły zbiorą nektar do produkcji miodu.

Od dawna miód jest ceniony w medycynie naturalnej. Już nasze prababcie wytwarzały lecznicze specyfiki na jego bazie Niedawno badania naukowców potwierdziły, że nasi przodkowie mieli rację odnośnie szeroko pojętych właściwości leczniczych miodu. Wykazano, że miód jest bardziej pomocny w zwalczaniu infekcji gardła, niż najpopularniejszy na rynku preparat. Stąd też miód często stosowany jest przy przeziębieniu, a jego główne działanie polega na wzmocnieniu układu immunologicznego chroniącego nasz organizm przed infekcjami.

Miód wskazany jest także dla osób, które często są wyczerpane nadmierną pracą umysłową lub fizyczną. Jest polecany nawet sportowcom. Przy spożywaniu miodu warto pamiętać, że nie powinno się go dodawać do gorącego płynu, bowiem straci swoje wartości odżywcze. Mleko i herbatę należy uprzednio ostudzić.

Zaletą miodu jest to, że w krótkim czasie dodaje energii. Zawiera wiele cennych kwasów organicznych czy minerałów, takich jak: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo. Skuteczną poprawę nastroju zawdzięczamy zawartości witamin z grupy B – to im przypisuje się ochronę ludzkiego organizmu przed stresem. Już jedna łyżeczka miodu może sprawić, że Wasz nastrój szybko się poprawi. Spróbujcie!

Miodu nie mogą spożywać osoby z alergią, cukrzycą i nadwagą. Powodem tego jest fakt, że miód zawiera bardzo dużo cukru – ok. 35% jego składu to glukoza, a wartość kaloryczna zależy właśnie od ilości cukru.

Właściwości lecznicze są cenione od pokoleń, więc warto wprowadzić go do codziennej diety: czy to jako słodzik do herbaty, dodatek do mleka czy produkt do smarowania chleba (najlepiej razowego).

cholester miod spadziowy gryczany czy wielokwiatowy 2Najpopularniejsze rodzaje miodu:

Miód spadziowy – pozyskiwany jest z wydzielin pozostawionych przez owady na drzewach liściastych lub iglastych. Jest to miód o barwie zielonej lub ciemnożółtej. Charakteryzuje się korzennym smakiem. Wspomaga on leczenie infekcji dróg oddechowych, dając przy tym ukojenie bólu. Posiada także działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Tego miodu nie dostaniemy wszędzie. Pojawia się rzadko ze względu na zbiór spadzi, co za tym idzie, cena też jest wysoka.

Miód gryczany – z niego najczęściej wyrabiany jest miód pitny. Jest to miód w kolorze ciemnej herbaty lub brunatnym. Posiada on silny zapach i lekko piekący smak. Jego walory lecznicze są znane i cenione. Jako jedyny posiada rutynę – substancję, która korzystnie wpływa na naczynia krwionośne, dlatego nadaje się do kuracji przy problemach z układem krwionośnym. Ponadto przyśpiesza ona gojenie się ran. Miód gryczany zawiera także sporo magnezu, działającego kojąco w stresowych sytuacjach.

Miód wielokwiatowy – skrystalizowany występuje w kolorze jasnobrązowym, a płynny w kolorze żółtym. Jednak jego kolor może ulec zmianie w zależności od tego, z nektaru jakich kwiatów zostanie wytworzony. Posiada szerokie zastosowanie w leczeniu takich przypadłości jak: anemia, osłabienie czy przeziębienie.

Miód akacjowy – jak sama nazwa wskazuje, pozyskiwany jest z drzew akacjowych. Występuje w płynie lub w stanie skrystalizowanym w barwach bardzo jasnych, począwszy od słomkowych po odcienie kremowe. Ten miód jest jednym z najsłodszych, zawiera bardzo dużo sacharozy. Miód akacjowy wpływa na przyśpieszenie regeneracji błon śluzowych żołądka i trawienia. Posiada on także działanie moczopędne, dlatego też wykorzystywany jest przy schorzeniach układu moczowego i nerek.

Miód lipowy – występuje w kolorze żółtym, aż do brunatnego. Nie ma jednolitej konsystencji, pojawiają się w nim grudki. Wyróżnia się ostrym smakiem i lipowym zapachem. Miód lipowy jest przydatny przy przeziębieniu i grypie, ponieważ działa przeciwgorączkowo, ułatwia oddychanie i zasypianie.

 

Otrzymuj prosto do Twojej skrzynki informacjeo nowym artykule. Pamiętaj Twój adres e-mail nigdy nie zostanie udostępniony.
GardenPharm

Podobne posty
Komentarze ( 2 )
  1. Daria88
    2014/12/23 at 15:45
    Reply

    Uwielbiam miód, a na święta będzie pyszny miodowiec!

  2. Blog Cholester Dowiedz się jak pokonać stres - Blog Cholester
    2015/01/29 at 13:51
    Reply

    […] zamiast cukru. O zdrowotnych właściwościach miodu dowiesz się więcej z wpisu: „Miód spadziowy, gryczany czy wielokwiatowy?„. Nie zapominajmy także o zielonej herbacie, która oczyszcza organizm […]

Zostaw odpowiedź
*