Nietolerancja glutenu – plaga XXI wieku?

Nietolerancja glutenu – plaga XXI wieku?

Coraz częściej mówi się o nietolerancjach pokarmowych, utrudniających codzienność wielu osób. Nietolerancja glutenu jest jedną z nich. Dlaczego?

Nietolerancja glutenu do niedawna była uważana wyłącznie za chorobę wieku dziecięcego, ponieważ najczęściej diagnozuje się ją u dzieci pomiędzy 1. a 5. rokiem życia. Dzisiaj wiadomo, że nietolerancja glutenu może objawić się w każdym wieku. Czym jest i jak sobie z nią radzić?

Co to jest nietolerancja glutenu?

Gluten to proteina, znajdująca się w zbożach – życie, pszenicy i jęczmieniu. Często dodawany jest również do gotowych artykułów spożywczych takich, jak sosy i zupy oraz do alkoholu i kosmetyków. Nietolerancja glutenu to reakcja organizmu na tę proteinę, która może stopniowo prowadzić do niebezpiecznych powikłań, takich jak osteoporoza, zapalenie naczyń krwionośnych, reumatoidalne zapalenie stawów, cukrzyca, astma czy nowotwory. Nietolerowany gluten działa bowiem na organizm jak silna trucizna. A sama dolegliwość objawia się przykrymi boleściami, które skutecznie uprzykrzają życie osoby z nietolerancją.

Objawy nietolerancji glutenu

Jeżeli cierpisz na bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia, biegunki, częste bóle głowy, trudności w koncentracji i zapamiętywaniu, zmienne nastroje, spadek energii, bóle mięśni i stawów, drętwienie nóg czy rąk, zapalenie skóry, wypryski a nawet anemię, koniecznie sprawdź czy problem nietolerancji Cię nie dotyczy. Do innych objawów choroby należy zwiększone ryzyko powstawania problemów w nauce, w tym autyzm i nadpobudliwość psycho-ruchowa, zwiększone ryzyko chorób neurologicznych oraz występowanie chorób autoimmunologicznych.

Dlaczego bez glutenu?

Gluten nie jest wartościowym składnikiem odżywczym, niezbędnym do prawidłowego rozwoju organizmu, dlatego lepiej z niego rezygnować. Szczególnie jeśli odczuwasz jakieś z wymienionych wyżej dolegliwości, które mogą świadczyć o nietolerancji. Dieta bezglutenowa poprawia zdrowie, nawet u osób, które nie mają nietolerancji. Sprzyja utracie zbędnych kilogramów, gdyż z Twojej diety powinny zniknąć absolutnie wszystkie produkty mączne, żywność wysoko przetworzona i kupne słodycze oraz wiele innych produktów.

Produkty zakazane w diecie bezglutenowej

Osoby z nietolerancją glutenu lub jej ostrzejszą formą – celiakią, powinny unikać przede wszystkim pszenicy, orkiszu, jęczmienia, żyta i owsa. Niedozwolone są zatem mąki: pszenna, żytnia i jęczmienna oraz wszystkie ich przetwory. Najlepiej wyłączyć z diety całkowicie pieczywo, szczególnie białe, ciasta i ciasteczka kupowane w sklepach, większość kasz, makarony i wszystkie dania instant, płatki śniadaniowe, panierki do mięs, olej z kiełków pszenicy, proszek do pieczenia, kawę zbożową, słód jęczmienny, piwo oraz zupy zaprawiane mąką.

Dieta bezglutenowa – jadłospis rzeczy dozwolonych

Produkty bez glutenu, które śmiało możesz spożywać każdego dnia to przede wszystkim kasze – jaglana, kukurydziana i gryczana oraz świeże, nieprzetworzone mięso, jaja, ryby, mleko i jego przetwory bez dodatku słodu jęczmiennego, naturalne oleje takie, jak masło, olej lniany, oliwa z oliwek czy olej z pestek winogron, wszystkie warzywa i owoce, przetwory z owoców i warzyw oraz ciasta i ciasteczka bezglutenowe. Dieta bezglutenowa dopuszcza używania wszystkich przypraw, z wyjątkiem sosu sojowego, gotowych mieszanek przypraw, majonezu, keczupu oraz sosów i dipów typu instant.

Nietolerancja glutenu stała się ostatnio bardzo modna. Z jednej strony słychać głosy tych, którzy ją popierają, z drugiej zaś tych, którzy uważają, że stosowanie diety bezglutenowej u osób zdrowych jest zupełnie bezsensowne. To, po której stronie się opowiesz, zależy wyłącznie od Ciebie!

Otrzymuj prosto do Twojej skrzynki informacjeo nowym artykule. Pamiętaj Twój adres e-mail nigdy nie zostanie udostępniony.

GardenPharm

Podobne posty
Zostaw odpowiedź
*