Oliwa z oliwek: właściwości lecznicze

Oliwa z oliwek: właściwości lecznicze

Oliwa z oliwek jest uznawana od dawien dawna za eliksir długowieczności. To właśnie w niej upatruje się źródła zdrowia Greków czy Włochów. Oliwa z oliwek wpływa korzystnie na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Co ważne chroni ona przed rozwojem nowotworów i chorób układu krążenia. Dowiedz się więcej o tym zielonym symbolu zdrowia i korzystaj z jego drogocennych właściwości. 
Oliwki europejskie uprawiane są w basenie Morza Śródziemnego. Ich głównymi eksporterami są Hiszpanie, Włosi i Grecy. Stąd też są znane w kulturze europejskiej od tysiącleci, nie tylko dzięki jej walorom smakowym, ale i tym symbolicznym. Już w Biblii możemy spotkać się zapisem o gałązce oliwnej, która symbolizuje pokój, pojednanie oraz mądrość i sprawiedliwość.

Rozróżniamy dwa kolory oliwek, w zależności od etapu dojrzałości owoców: zielone – zbiera się wcześniej, a czarne później. Natomiast Oliwę pozyskuje się zarówno z miąższu, jak i pestek oliwek. Najbardziej wartościowa jest oliwa tłoczona na zimno tzw. extra virgin olive oil i przechowywana w ciemnych szklanych butelkach, dzięki czemu nie traci ona swoich właściwości leczniczych. Oliwa idealnie pasuje do różnego rodzaju sałatek czy makaronów, a w sztuce kulinarnej stosuje ją się także do smażenia. Jednak więcej wartości odżywczych posiada podawana na zimno.

Oliwa z oliwek samo zdrowie

Oliwa z oliwek zawiera jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Istotne dla organizmu człowieka są zwłaszcza te należące do grupy kwasów omega 3 (linolenowy) i omega 6 (linolowy). Zawiera także witaminę D oraz A i E o działaniu antyoksydacyjnym. Dzięki zawartości powyższych składników odżywczych oliwa z oliwek wspomaga gospodarkę wapnia i przeciwdziała problemom kostnym – zapobiega osteoporozie i krzywicy. Oliwa z oliwek chroni przed astmą i alergicznym zapaleniem błon śluzowych. Działa także kojąco przy problemach żołądkowych, jej spożywanie przynosi ulgę przy kamicy żółciowej, wrzodach żołądka i przeciwdziała zaparciom.

Oliwa z oliwek dla zdrowego serca

Olej z oliwek jako produkt roślinny nie zawiera cholesterolu, dzięki czemu osoby borykające z jego podwyższonym poziomem mogą bez obaw wprowadzić go do swojej diety. Tym bardziej, że oliwa z oliwek wspomaga regulację poziomu tzw. złego cholesterolu LDL i pomaga jednocześnie obniżyć ciśnienie krwi. Ponadto zawarte w niej wartościowe kwasy tłuszczowe spowalniają rozwój miażdżycy. Nic więc dziwnego, że w wśród mieszkańców basenu Morza Śródziemnego rzadko występuje choroba wieńcowa czy miażdżyca. Kwasy zawarte w oliwie z oliwek w korzystny sposób wpływają na cały układ sercowo-naczyniowy.

Oliwa z oliwek źródło długowieczności

Chcesz zachować przez długi czas zdrowie i młody wygląd? Wprowadź do diety oliwę z oliwek. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy, polifenoli i witaminy E oliwa z oliwek opóźnia procesy starzenia skóry i zapobiega powstawaniu wolnych rodników, wpływając korzystnie na jakość błon komórkowych. Można ją stosować także przy problemach skórnych, w tym przy atopowym zapaleniu skóry czy łuszczy. Wpływa ona regenerująco i kojąco na skórę. Nic więc dziwnego, że oliwa z oliwek uznawana jest za symbol długowieczności.

Oliwa z oliwek  ma (kcal) 884 kilokalorii w 100 gramach co nie jest dużo jak na olej.

Oliwa z oliwek w kosmetyce

Oliwa z oliwek była od zawsze używana do  pielęgnacji skóry, cery, czy włosów. Pierwotnie była używana tylkow czystej postaci, dziś jest składnikie wielu kosmetyków i to nie zależnie od formy – szampony, kremy, maseczki, odżywki i tak dalej. więcej na ten teamt możesz dowiedzieć się tu – Oliwa z oliwek na włosy  i tu  – Pielęgnacja ciała oliwą z oliwek

 

Otrzymuj prosto do Twojej skrzynki informacjeo nowym artykule. Pamiętaj Twój adres e-mail nigdy nie zostanie udostępniony.
GardenPharm

Podobne posty
Zostaw odpowiedź
*