Zdowie w łupinie: orzechy włoskie, nerkowca, laskowe

Zdowie w łupinie: orzechy włoskie, nerkowca, laskowe

W poprzednim wpisie omówiliśmy ogólne właściwości orzechów. Tym razem skupimy się na ich najzdrowszych odmianach. Także sprawdź, jak wpływają na nasze zdrowie orzechy włoskie, nerkowca, laskowe.

Orzechy włoskie – właściwości, kalorie

Mimo że kilka orzechów włoskich ma tyle samo kalorii, co pączek, to i tak warto je regularnie spożywać. Bo w odróżnieniu od tłustego pączka, posiadają one wiele wartości odżywczych, niezbędnych dla prawidłowej pracy ludzkiego organizmu. Orzechy włoskie dostarczają pełnowartościowego białka, kwasów omega-3, witamin A i E oraz są sprawdzonym źródłem koenzymu Q10. Dzięki tym wartościom odżywczym orzechy włoskie wywierają korzystny wpływ na układ krążenia, trawienny czy oddechowy. Posiadają one także działanie bakteriobójcze, a także chronią przed rozwojem cukrzycy i pozwalają obniżyć ciśnienie krwi czy też poziomu cholesterolu. W lecznictwie stosuję się zarówno liście, owoce, jak i korę drzewa orzecha włoskiego. Nie zapominajmy także o szerokim zastosowaniu orzechów włoskich w kosmetologii, zarówno w preparatach do poprawienia kolorytu skóry, peelingu ciała, jak i wzmocnienia włosów.

Aktualnie naukowcy prowadzą badania nad zastosowaniem orzechów włoskich w walce z nowotworami. Kwas elagowy i fenolowy zawarty w tych orzechach unicestwiają substancje rakotwórcze.

Kalorie: 645 kcal na 100 g

cholester orzechy wloskie
Orzechy nerkowca – właściwości, kalorie

Nazwę zawdzięczają temu, że kształtem przypominają nerkę, a tak dużą popularność zyskały dzięki delikatnemu i lekko słodkawemu miąższowi. W krajach Dalekiego Wschodu są używane do wielu słodkich przekąsek, a także do wyrobu likieru. A to nie koniec ich zalet. Poza smakiem orzechy nerkowca posiadają dużo białka i wielonasyceniowe kwasy tłuszczowe. Spośród wszystkich orzechów zawierają najwięcej magnezu, cynku, fosforu i żelaza. Są bogate także w witaminy E, D i A.

Orzechy nerkowca pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i usprawnić pracę układu krążenia, zapobiegają miażdżycy, wpływają korzystnie na układ kostny i wzmacniają zęby, paznokcie oraz włosy. Ich spożycie pozwala organizmowi szybciej uporać się ze stresem.

Warto uczynić z nich stały element diety, zwłaszcza, że spożycie ok. 30. tych bakalii pozwala pokryć w 1/4 dziennie zapotrzebowanie organizmu na fosfor.

Kalorie: 553 kcal na 100 g

cholester orzechy nerkowca
Orzechy laskowe- właściwości, kalorie

Kaloryczność orzechów laskowych plasuje je na drugim miejscu, tuż za włoskimi. Są one bogatym źródłem magnezu, wapnia, potasu, fosforu i żelaza. Zawierają także cenną witaminę E, która usuwa z organizmu wolne rodniki, a także spore pokłady witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. Orzechy laskowe są źródłem białka, które jest łatwo przyswajalne przez ludzki organizm.

Orzechy laskowe zalecane są w diecie osób chorych na nerki, żyjących w ciągłym stresie, jak i tych pracujących umysłowo. Odpowiadają za prawidłową pracę serca i naczyń krwionośnych. Podobnie jak orzechy włoskie pomagają redukować poziom złego cholesterolu. Orzechy laskowe wpływają korzystnie na pracę mózgu i koncentrację. Dzięki zawartości żelaza są wskazane w diecie osób borykających się z anemią.

Kalorie: 640 kcal na 100 g

cholester orzechy laskoweOrzechy ziemne (arachidowe, fistaszki) – właściwości, kalorie

Znane są także jako orzechy arachidowe czy fistaszki. Mimo sporej zawartości tłuszczu, nie wpływają na przyrost tkanki tłuszczowej ludzkiego ciała, a to za sprawą zawartych w fistaszkach kwasów oleinowych. Zawierają bardzo dużo błonnika, który przyśpiesza przemianę materii. Znajdziemy w nich również potas, magnez, fosfor i witaminę E i PP oraz witaminy z grupy B. Zawarta w orzechach ziemnych arginina to aminokwas wchodzący w skład ludzkich mięśni, usprawniający ich wydolność.

Orzechy ziemne przyśpieszają metabolizm oraz wspomagają oczyszczenie jelit, wspierają układ oddechowy, nerwowy, krwionośny i mięśniowy. Chronią przed rozwojem miażdżycy czy osteoporozy. Łagodzą skutki stresu i ułatwiają zasypianie, przy czym pomagają uporać się z migrenowymi bólami głowy.

Należy zwrócić przy ich spożyciu szczególną uwagę na reakcje organizmu, ponieważ spożycie fistaszków wywołuje często alergię, która może prowadzić do wstrząsu anafilaktycznego.

Kalorie: 570 kcal na 100 g

cholester orzechy ziemne arachidoweOrzechy pistacjowe – właściwości, kalorie

Są to jedne z najbardziej odżywczych orzechów. A to za sprawą zawartości fitoskładników, minerałów i witamin. Orzechy pistacjowe dostarczają sporo manganu i miedzi oraz nieco mniej magnezu i potasu. Ponadto pistacje to bogactwo witaminy B i witamin z tej grupy. Charakteryzują się również wysoką zawartością fenoli, luteiny i zeaksantyny. Są to również orzechy z grupy o największej zawartości błonnika pokarmowego.

Orzechy pistacjowe wywierają pozytywny wpływ na układ nerwowy i zwiększenie odporności ludzkiego organizmu. Wskazane są dla osób cierpiących na bezsenność i długotrwałe przemęczenie. Zawarte w pistacjach antyoksydanty spowalniają procesy starzenia się skóry, chroniąc komórki przed uszkodzeniem. Chronią także przed chorobami wzroku, w tym przed uszkodzeniem siatkówki.

Naukowcy dowiedli, że orzechy pistacjowe są najlepszym wyborem spośród orzechów do walki z podwyższonym cholesterolem i trójglicerydami. Wystarczy spożywać garść tych orzechów dziennie.

Kalorie: 589 kcal na 100 g

cholester orzechy pistacjowe

Otrzymuj prosto do Twojej skrzynki informacjeo nowym artykule. Pamiętaj Twój adres e-mail nigdy nie zostanie udostępniony.

GardenPharm

Podobne posty
Zostaw odpowiedź
*