Zdrowe kolory, czyli owoce i warzywa

Zdrowe kolory, czyli owoce i warzywa

Warzywa i owoce odgrywają bardzo ważną rolę w naszej codziennej diecie. Są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ale nie każdy wie, że o zdrowotnych właściwościach owoców i warzyw świadczy także ich kolor. Dlatego warto spożywać różnokolorowe posiłki, nie tylko dla wrażeń wizualnych, ale i dla zdrowia. Przybliżymy Wam teraz podział warzyw i owoców ze względu na kolor.

cholester zielone owoce warzywaKolor zielony warzyw i owoców zapowiada prawdziwą skarbnicę cennych składników. Za tę barwę odpowiada chlorofil – naturalny barwnik. Jest on istotny nie tylko dla roślin, ale przede wszystkim dla człowieka. Działa oczyszczająco, czyli wspomaga usuwanie i neutralizowanie metali ciężkich i toksyn. Badania wykazały również, że chlorofil zapobiega nowotworom i zwiększa odporność. Zielone warzywa i owoce są wskazane dla kobiet planujących powiększenie rodziny i tych w ciąży, ze względu na zawartość kwasu foliowego, który odpowiada za płodność. Jego niedobór u kobiet ciężarnych może spowodować wady wrodzone układu nerwowego dziecka. Dieta obfitująca w zielone warzywa i owoce zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 i anemię. Poza tym zawiera spore ilości magnezu i witaminy C. Zielone warzywa i owoce są niskokaloryczne i bogate w błonnik, więc dla osób chcących zrzucić nieco kilogramów przez lato są jak najbardziej wskazane. Do tej grupy należą m.in.: kapusta, sałata, ogórek, brokuły, winogrona, papryka, szparagi, kiwi, szpinak, brukselka.

Kolor biały towarzyszy tym warzywom, które spełniają funkcje antybakteryjne. Warzywa takie stosuje się w walce z różnego rodzaju infekcjami. Są one bowiem (np.czosnek) naturalnymi antybiotykami, więc warto mieć je w domu na wypadek choroby. Do tej grupy należą m.in.: por, cebula, czosnek, patison. 

cholester czerowne owoce warzywaKolor czerwony warzyw i owoców powstaje dzięki dużej zawartości likopenu. Warzywa i owoce z tej grupy posiadają drogocenny wpływ na nasze zdrowie, dlatego że zawierają przeciwutleniacze, które usuwają wolne rodniki odpowiadające za uszkodzenia komórek. Jeśli chcemy ograniczyć procesy starzenia organizmu, to warto wprowadzić do diety owoce i warzywa właśnie w kolorze czerwonym. Poza tym likopen obniża poziom złego cholesterolu. Czerwony kolor roślin może sugerować, że są dobre dla serca i dla układu krążenia. Tak jest w rzeczywistości. Zawierają one bowiem duże ilości potasu oraz antocyjany odpowiadające za wzmocnienie naczyń krwionośnych. Co ciekawe, barwniki nazywane karotenoidami wpływają na poprawę humoru, więc pozostaje tylko pójść do „warzywniaka” i kupić warzywa i owoce o najbardziej intensywnym czerwonym kolorze. Do tej grupy należą m.in.: pomidory, czerwona papryka, wiśnie, arbuzy, czereśnie, granaty, buraki. 

Kolor niebieski i fioletowy wskazuje na dużą zawartość przeciwutleniaczy, które opóźniają procesy starzenia. Fioletowe warzywa i owoce wspomagają i pobudzają trawienie, chronią wzrok oraz poprawiają widzenie o zmroku. Za ich kolor odpowiadają wspomniane już wyżej antocyjany. Badania naukowców wykazały, że produkty je zawierające ograniczają rozwój komórek nowotworowych, poprawiają pamięć krótkotrwałą, obniżają poziom złego cholesterolu i wspomagają odchudzanie. Do tej grupy należą m.in.: bakłażan, jeżyna, borówka, aronia, jagody.
 
cholester zolte owoce warzywaKolor żółty i pomarańczowy informuje nas, że dane warzywa i owoce są bogate w karotenoidy, wspomagające ochronę organizmu przed nowotworami i opóźniające procesy starzenia. Luteina natomiast jest drogocenna dla oczu – chroni przed pogorszeniem wzroku i chorobami siatkówki. Zawarta w tej grupie plonów witamina A wpływa na kondycję i wygląd skóry i włosów. Z kolei witamina C wzmacnia odporność. Warzywa i owoce w tym kolorze są szczególnie przychylne płci męskiej, dlatego że luteina zmniejsza prawdopodobieństwo raka prostaty. Do tej grupy należą m.in.: marchewki, kukurydza, pomarańcze, dynia, banany. 

Tym wpisem inaugurujemy cykl tekstów o właściwościach warzyw i owoców! Mamy nadzieję, że przypadnie Wam on do gustu!

Otrzymuj prosto do Twojej skrzynki informacjeo nowym artykule. Pamiętaj Twój adres e-mail nigdy nie zostanie udostępniony.
GardenPharm

Podobne posty
Komentarze ( 9 )
  1. Daria
    2014/06/26 at 13:04
    Reply

    Nic dziwnego, że uwielbiam brokuły! Zielone warzywa górą!!!

  2. Martyna
    2014/06/26 at 13:05
    Reply

    ja tam wolę tęczę na talerzu 😀

    • Cholester
      Cholester
      2014/06/26 at 13:42
      Reply

      Zbilansowana dieta jest jak najbardziej wskazana.

  3. piotrek
    2014/06/27 at 13:22
    Reply

    a co z bobem? nareszcie moge nacieszyc moj zoladek tym warzywem, polecam zupe krem z bobu!

  4. Kama
    2014/07/01 at 09:52
    Reply

    Ciekawy pomysł na podział. Najmniej polubię chyba grupę białą, kiedyś w czasie jednej z diet jadłam dużo czosnku, piłam napary z niego itd. To było straszne…

  5. Kamil
    2014/07/03 at 09:28
    Reply

    moja dziewczyna robi mi sałatki owocowe heh. bylem przestraszony, ale po nich zdecydowanie lepiej sie czuje. polecam

    • zoska
      2014/07/03 at 09:34
      Reply

      mój facet kiedys nie jadal nic zielonego, miecho i koniec. ale systematycznie dodawalam coraz wieksze poracje warzyw i teraz to nawet sam mowi, zeby mu wiecej salatki wlozyc :) troche uporu wystarczy :)

    • Cholester
      Cholester
      2014/07/03 at 09:36
      Reply

      Polecamy także pyszne szaszłyki owocowe z grilla. Samo zdrowie!

Zostaw odpowiedź Cholester
*