Przepis na karpia, czyli zdrowie i tradycja

Przepis na karpia, czyli zdrowie i tradycja

Większość z nas bez karpia nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia. Jest to spowodowane zarówno kilkuwiekową tradycją, jak i wyjątkowym smakiem tej słodkowodnej ryby. Poznajcie zatem polski przepis na karpia.

Tradycja karpia w Polsce

Karp w Polsce pojawił się stosunkowo wcześnie, bowiem już w XVII wieku nasi przodkowie docenili jego walory smakowe. Rozpowszechnienie karpia nastąpiło za sprawą duchowieństwa, które parało się jego hodowlą w przyklasztornych stawach. Tę tradycję możemy zaobserwować także i dziś, szczególnie w małych miejscowościach. Obecność karpia w kulturze polskiej wiąże się bez wątpienia z chrześcijaństwem – dawniej na stole wigilijnym dominowały ryby, więc powszechnie dostępny świeży karp zyskał miano króla świątecznego stołu.

Smak i zdrowie od stuleci

Oczywiście jest wiele zdrowszych i smaczniejszych ryb, ale żadna nie jest tak zakorzeniona w polskiej tradycji jak karp. No może jeszcze słony śledzik. Regularne spożywanie karpia korzystnie wpływa na kondycję ludzkiego organizmu, w tym prawidłową pracę serca, układu immunologicznego czy poprawę pamięci.

Zawartość tłuszczu w mięsie tej wyjątkowej ryby wynosi ok. 6 g na 100 g. Jest ono również źródłem witamin z grupy B, białka oraz wielu minerałów m.in.: wapnia, sodu, potasu, żelaza czy fosforu.

Jak kupować karpia?

Jest kilka sposobów, aby sprawdzić świeżość ryby. Trzeba zwrócić uwagę na wygląd łusek, które powinny przylegać do skóry, natomiast płetwy powinny być wilgotne. Ponadto warto sprawdzić, czy skrzela są czerwone, a mięso nie straciło swojej sprężystości. Jeśli skrzela są szaro-różowe zrezygnuj z zakupu. Nie zapominaj o oczach – u świeżej ryby zawsze są szkliste. Pamiętaj: najsmaczniejsze ryby to te średniej wielkości, ważące między 1,5 a 2 kg.

W przypadku karpia ważna jest także cena, bo nawet najlepszy przepis na karpia nie pomoże, gdy oszczędzając parę złotych kupimy rybę faszerowaną tzw. przyspieszaczami wzrostu. Niestety jakość wiąże się najczęściej z ceną. Jest to spowodowane oczywiście czasem karmienia – właściwa hodowla karpia może potrwać nawet 3 lata. Nic więc dziwnego, że wówczas cena jest wyższa.

Czy to mrożony, czy świeży karp, warto go przed podaniem wymoczyć w zimnej wodzie. Należy ją  kilkakrotnie zmieniać, aż mięso przestanie wydzielać stawowy zapach. Dopiero potem można przejść do przyprawiania, które wydobędzie z ryby jej szlachetny smak.

przepis na karpia

Przygotowanie karpia a kalorie

  • Surowa ryba: ok. 110 kcal na 100 g.
  • Pieczony karp w ziołach: ok. 150 kcal na 100 g.
  • Smażony karp w panierce z dodatkiem tłuszczu: ok. 220 kcal na 100g.
  • Karp w galarecie: ok. 140 kcal na 100 g.

Wigilijny przepis na karpia

Składniki: 4 dzwonka karpia, sól, pieprz, spora cebula, ząbek czosnku, pół łyżeczki majeranku, łyżeczka estragonu i zielona pietruszka plus sok z połówki cytryny.

Przystępując do przyrządzania karpia, najpierw musimy go dokładnie wymoczyć w zimnej wodzie, aby pozbyć się zbędnego zapachu. Czynność należy powtórzyć wedle uznania. Następnie dokładnie czyścimy rybę z łusek i kroimy dzwonka na pół. Po wyschnięciu nacieramy go solą, pieprzem oraz przygotowaną mieszkanką ziół. Potem dodajemy kilka kropel cytryny i posiekaną natkę pietruszki, zmiażdżony czosnek i kilka plastrów cebuli. Tak przygotowanego karpia warto przynajmniej na 2 godziny wstawić do lodówki, aby mięso przeszło zapachem ziół i przypraw. Po tym czasie wyjmujemy karpia z lodówki i zdejmujemy z niego czosnek wraz z cebulą. Wkładamy rybę do naczynia żaroodpornego i tak pieczemy przez ok. 30 minut.

Otrzymuj prosto do Twojej skrzynki informacjeo nowym artykule. Pamiętaj Twój adres e-mail nigdy nie zostanie udostępniony.

GardenPharm

Podobne posty
Komentarze ( 2 )
  1. eryk
    2014/12/04 at 15:23
    Reply

    Karpia jem raz w roku, w święta i zawsze jest rewelacyjny :)
    Dzięki za przepis :)

  2. Blog Cholester Co w sobie kryją potrawy wigilijne? (cz.I) - Blog Cholester
    2014/12/16 at 13:49
    Reply

    […] Karp Uważany za króla wśród 12 potraw wigilijnych, nie należy do potraw o niskim poziomie kalorii. Ze względu na średnią klasę zawartości tłuszczu jest rybą całkiem zdrową, ale przy nieodpowiednim podaniu już jeden kawałek może dostarczyć nam ok. 140 kcal. Dlatego zamiast podawać karpia w panierce i smażyć na głębokim tłuszczu, można podać go w galarecie lub pieczonego. Więcej o karpiu dowiecie się z naszego wpisu: Przepis na karpia, czyli zdrowie i tradycja. […]

Zostaw odpowiedź
*