Top 5 – najzdrowsze produkty

Top 5 – najzdrowsze produkty

Odpowiednio dobrane potrawy są dobre dla zdrowia i pomogą Ci utrzymać odpowiednią masę ciała, poprawią samopoczucie i zmniejszą ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych. Przedstawimy najzdrowsze produkty, które są doskonałym źródłem witamin, minerałów i innych składników odżywczych. Posiadają również przeciwutleniacze, jak i witaminy A i E oraz beta-karoten.

Jabłka

Jabłka są doskonałym źródłem antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki. Wolne rodniki to szkodliwe substancje wytwarzane w organizmie, powodujące niepożądane zmiany i biorące udział w procesie starzenia i rozwoju niektórych chorób.
Niektóre badania wykazały, że przeciwutleniacze znajdujące się w jabłkach, czyli polifenole mogą przedłużyć długość życia. Naukowcy z uniwersytetu na Florydzie wykazali w swoich badaniach, że starsze kobiety, które jadły  jabłka codziennie, odnotowały 23 -procentowy spadek poziomu złego cholesterolu (LDL) i 4-procentowy wzrost dobrego cholesterolu (HDL), po zaledwie sześciu miesiącach.

Jagody

Jagody są bogate w błonnik, przeciwutleniacze i składniki odżywcze. Składniki odżywcze to naturalne substancje chemiczne występujące w roślinach. W przeciwieństwie do witamin i minerałów, które znajdują się również w produktach roślinnych, składniki odżywcze nie są niezbędne do utrzymania nas przy życiu. Jednakże mogą one zapobiegać rozwojowi chorób i pomóc w utrzymaniu witalności.
Według badań przeprowadzonych w Harvard Medical School, starsi ludzie, którzy jedzą dużo jagód i truskawek, rzadziej cierpią z powodu zaburzeń poznawczych, w porównaniu do innych ludzi w ich wieku. Regularne spożywanie jagód może zmniejszyć ryzyko nadciśnienia tętniczego (wysokiego ciśnienia krwi) nawet o 10 procent.

Migdały

Trzecie na naszej liście 5 najlepszych produktów są migdały. Migdały są bogate w składniki odżywcze, w tym witaminę E, magnez, żelazo, wapń, błonnik i ryboflawinę. Migdały składają się z 91-94 procent nienasyconych kwasów tłuszczowych. To może częściowo tłumaczyć, dlaczego pomagają one utrzymać zły cholesterol w ryzach.

Brokuły

Brokuły są bogate w błonnik, wapń, potas, kwas foliowy i składniki odżywcze, które zmniejszają ryzyko pojawienia się chorób serca, cukrzycy i raka. Brokuły zawierają sporo witaminy C, jak i beta-karoten oraz przeciwutleniacze.
Jedna porcja 100 g brokułów może dostarczyć ponad 150 procent zalecanego dziennego spożycia witaminy C , która w dużych dawkach może potencjalnie skrócić czas trwania przeziębienia. Działają one także przeciwzapalnie.

Bez wątpienia powyższe produkty wpływają w korzystny sposób na zdrowie, dzięki czemu pozwalają zachować młodość na długi czas. Co jest warte uwagi, te produkty są powszechnie dostępne, więc powinny często gościć w Twoim jadłospisie.

Otrzymuj prosto do Twojej skrzynki informacjeo nowym artykule. Pamiętaj Twój adres e-mail nigdy nie zostanie udostępniony.
GardenPharm

Podobne posty
Zostaw odpowiedź
*