Znasz już właściwości odżywcze soczewicy?

Znasz już właściwości odżywcze soczewicy?

Czerwona, zielona czy brązowa? Soczewica występuje w kilku wersjach kolorystycznych. Niezależnie od koloru ceniona jest ze względu na wyjątkowy smak. Cenione są także właściwości odżywcze soczewicy, a za nimi idą właściwości zdrowotne. Dlatego polecana jest ona m.in. osobom ceniącym wartościowe produkty spożywcze, będącym na diecie czy kobietom w ciąży. Sprawdź, dlaczego warto wprowadzić soczewicę do codziennego jadłospisu.  

Soczewica wywodzi się z rodziny roślin bobowatych. Jest ona jedną z najstarszych roślin uprawnych na świecie. Znana była już przed naszą erą. Uprawiana jest współcześnie w wielu krajach na świecie –  największym jej eksporterem jest Kanada. W sztuce kulinarnej soczewica jest popularnym składnikiem wielu potraw, w tym zup, pierogów, sałatek i past.

Spośród wszystkich roślin strączkowych i orzechów, soczewica plasuje się na trzecim miejscu w rankingu największej ilości białka. Regularne spożywanie soczewicy przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Dzieje się tak, ponieważ zawiera ona duże ilości rozpuszczalnego błonnika. A co za tym idzie, zmniejsza się ryzyko m.in. rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Potwierdzają to liczne badania, które wykazują, że pokarmy bogate w błonnik chronią serce przed chorobami. Soczewica, dzięki zawartości błonnika, zalecana jest także osobom borykającym się z problemami układu trawiennego, ponieważ niweluje zaburzenia trawienne i zapobiega zaparciom. Jest też zalecana, gdy chcesz rzucić zbędne kilogramy.

Soczewica jest również doskonałym źródłem kwasu foliowego i magnezu, które wpływają korzystnie na pracę serca. Magnez poprawia przepływ i dotlenienie krwi. Soczewica stabilizuje poziom cukru we krwi – posiada ona niski indeks glikemiczny. Jest to szczególnie ważne u osób chorych na cukrzycę. Jedna szklanka ugotowanej soczewicy to niespełna 230 kcal. Poza tym jest ona niskotłuszczowa i stanowi dobre źródło żelaza, które wpływa na usprawnienie metabolizmu i transportowania tlenu.

Właściwości odżywcze soczewicy powinny Cię przekonać, aby wprowadzić ją do codziennego jadłospisu. Istotna jest także różnorodność potraw, które można przygotować z wykorzystaniem soczewicy. Dzięki temu nie będziesz narzekać na nudę.

Otrzymuj prosto do Twojej skrzynki informacjeo nowym artykule. Pamiętaj Twój adres e-mail nigdy nie zostanie udostępniony.
GardenPharm

Podobne posty
Zostaw odpowiedź
*