Wody smakowe – na zdrowie?

Wody smakowe –  na zdrowie?

Specjaliści zalecają picie co najmniej 2 litrów płynu dziennie. Za najzdrowszy uznali wodę mineralną, jednak nie wszyscy ją lubią. Osoby, które nie przepadają za jej specyficznym smakiem, wybierają wody smakowe. Ale czy zdajemy sobie sprawę z tego, co one w sobie kryją? Najczęściej są to chemiczne konserwanty, cukry i sztuczne barwniki.

Woda mineralna jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu ze względu na swoje drogocenne właściwości, m.in. wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn czy wchłanianie składników odżywczych, takich jak: białko, tłuszcze i węglowodany. Jednak wody smakowe w większości nie przynoszą nam takich korzyści z powodu zawartości różnego rodzaju substancji konserwujących. Nie posiadają też żadnych mikroelementów.

cholester sklad wody smakowej

Składniki wód smakowych:

Woda – i to wcale nie mamy w tym przypadku na myśli wody mineralnej – ona występuje najrzadziej, ale wodę źródlaną lub zwykłą wodę niewiadomego pochodzenia.

Benzoesan sodu (E211) – ten środek konserwujący to jedna z najczęściej spotykanych substancji dodawanych do słodkich napojów czy przetworów owocowo-warzywnych. Ma właściwości bakteriostatyczne, czyli wstrzymuje wzrost i namnażanie drobnoustrojów oraz fungistatyczne, czyli hamuje wzrost grzybów. Jego nadmierne spożywanie może być niebezpieczne dla zdrowia, m.in. podrażnia śluzówkę żołądka, zwłaszcza u osób cierpiących na chorobę wrzodową. Negatywnym skutkiem spożywania benzoesanu sodu jest zatrzymanie wody w organizmie, co przyczynia się do powstawania obrzęków. W połączeniu z witaminą C może przekształcić się w rakotwórczy benzen.

Sorbinian potasu (E202) – kolejny środek konserwujący. Znajduje zastosowanie poza przemysłem spożywczym, bowiem wykorzystuje się go również w produkcji papierosów. Sorbinian potasu często występuje w tych samych produktach co benzoesan sodu. Spożycie E202 w większych ilościach może powodować podrażnienia skóry, reakcje alergiczne czy nawet astmę.

Kwas cytrynowy (E330) – stosowany jest najczęściej jako regulator kwasowości. Dzięki niemu wody zyskują dłuższą przydatność do spożycia. Przyjmowany w dużych ilościach może powodować zakwaszenie organizmu.

Syrop glukozo-fruktozowy – przez jego obecność woda smakowa staje się bardzo kaloryczna, zawiera bowiem często ponad 200 kcal.  Ten syrop dodaje się do większości napojów gazowanych, soków i deserów. Według specjalistów spożywanie syropu glukozo-fruktozowego może prowadzić do rozwoju otyłości, ponieważ wzmaga produkcję tkanki tłuszczowej gromadzącej się wokół narządów wewnętrznych.

Jeśli nie wyobrażacie sobie życia bez wody smakowej, to wybierajcie te, które posiadają najmniej substancji konserwujących i zawierają wodę mineralną lub źródlaną z dodatkiem naturalnych aromatów.

W naszym poprzednim wpisie dowiecie się, co pić w upały.

Otrzymuj prosto do Twojej skrzynki informacjeo nowym artykule. Pamiętaj Twój adres e-mail nigdy nie zostanie udostępniony.
GardenPharm

Podobne posty
Komentarze ( 3 )
  1. Beata
    2014/07/30 at 09:21
    Reply

    kurcze, a ja dawałam je dzieciom do picia, sądząc że takie zdrowe…..

    • ariel
      2014/08/01 at 15:41
      Reply

      też miałam z tym problem, ale na szczęście teraz wiem, że lepiej dać dziecku wody z domowym sokiem, niż kupować taki koktajl sztuczności.

  2. Blog Cholester Noworoczne oczyszczenie organizmu - Blog Cholester
    2015/02/09 at 13:49
    Reply

    […] Specjaliści od żywienia przy każdej możliwej okazji podkreślają drogocenny wpływ wody mineralnej na nasze zdrowie. Picie jej to jeden z najlepszych sposobów, aby przeprowadzić sprawny detoks organizmu. Ciało człowieka składa się bowiem w 70% z wody. Za jej pośrednictwem transportowane są ważne składniki odżywcze i hormony, a zbędne produkty przemiany materii wydalane z organizmu. Jednak nie każda woda jest dla nas tak samo dobra. Tutaj dowiecie się więcej: wody smakowe – na zdrowie? […]

Zostaw odpowiedź ariel
*