Jak zrobić zdrowy grill?

Jak zrobić zdrowy grill?

6 przykazań. Jak zdrowo grillować?

1. Ustaw odpowiednią wysokość nad żarem

Mięso kładź przynajmniej 15 cm nad żarem – tłuszcz nie powinien skapywać bezpośrednio na niego. Kiedy tak się dzieje to wytwarzają się szkodliwe substancje, takie jak związki lotne czy nadtlenki, które są rakotwórcze. Warzywa umieść jeszcze wyżej – potrzebują one mniej czasu i nie chcesz chyba, by się spaliły. Bezpiecznym rozwiązaniem są tacki czy folia aluminiowa. Do przyrządzania bezpośrednio nad żarem nadają się te produkty, które opieka się krótko, np. pieczywo czy niektóre warzywa (papryka, cukinia, pomidorki koktajlowe, pieczarki).

cholester nie przypalaj miesa

2. Nie przypalaj jedzenia

Ważną sprawą, o której trzeba pamiętać jest temperatura pieczenia. Spalenizna zawiera benzopiren, który jest rakotwórczy. Aby sprawdzić temperaturę paleniska zastosuj metodę „otwartej dłoni”:

– niska temperatura – jesteś w stanie utrzymać otwartą dłoń ok. 5 sekund nad żarem
– średnia temperatura – wytrzymasz 3-4 sekundy
– wysoka temperatura – wytrzymasz maksymalnie 2 sekundy

Nie grilluj przy zbyt wysokiej temperaturze – rozgarnij węgiel i podnieś ruszt na wyższy poziom. Przy zbyt niskiej temperaturze zgarnij węgle w jedno miejsce i obniż poziom rusztu.

Pamiętaj! Sposób grillowania jest ściśle uzależniony od rodzaju potrawy, a także od wyposażenia, którym dysponujesz.

3. Dopiekaj do końca

Często z głodu i pośpiechu zdarza się zbyt szybko zdejmować dania z grilla. Z zewnątrz może się wydawać, że potrawa jest gotowa, jednak w środku niestety jeszcze taka nie jest. Trzeba uzbroić się w cierpliwość – temperatura wolniej dostaje się do wnętrza grillowanego jedzenia (tym bardziej większych całości). Spożywanie niedopieczonych cząstek grozi zatruciem! W dobraniu odpowiedniego momentu podania pomoże Ci termometr do mięs. Na niedopieczone mięso szczególnie powinny zwrócić uwagę kobiety w ciąży i dzieci. Jeśli nie jesteś pewny temperatury, nie jedz.

4. Zdrowe mięso z grilla

Najważniejsze jest wybranie w sklepie odpowiedniego kawałka mięsa – najlepiej surowego, od rzeźnika. Nie należy kupować produktów peklowanych ani konserwowanych saletrą. Na rynku spotkasz produkty, które zawierają ten składnik, ale pod wpływem temperatury staje się on szkodliwy. Również zwróć uwagę na kiełbaski i parówki – nie kupuj tych najtańszych, których skład pozostawia wiele do życzenia. Nie polecamy również gotowych produktów do grillowania – często marynaty te zawierają w sobie wiele chemii, a domowa marynata nie jest trudna do zrobienia. Wystarczy oliwa z oliwek (lub inny olej pochodzenia roślinnego) oraz dodatek ulubionych przypraw – soli, pieprzu, papryki lub bazylii. Mięso wystarczy przygotować dzień wcześniej. Dodatkowo badania wykazały, że stosowanie przypraw, zwłaszcza bazylii, mięty, tymianku, oregano, rozmarynu i szałwii znacząco redukuje działanie szkodliwych związków powstających podczas grillowania.
Zwróć uwagę na wielkość pieczonych kawałków – zbyt grube będę wymagały więcej czasu na grillu (a tym samym ekspozycja na działanie szkodliwych związków wzrośnie), a ryzyko niedopieczenia będzie większe.

Grillowanie mięsa wieprzowego oraz drobiowego jest najpopularniejsze oraz najmniej skomplikowane. Powinieneś użyć aluminiowych tacek lub folii. Mięso wieprzowe najlepiej smakuje, jeśli na dobę przed grillowaniem zostanie umieszczone w specjalnej marynacie. Do mięsa wieprzowego przyda się grill z pokrywą, który zapewni równomierne rozprowadzanie temperatury. Temperatura obróbki wieprzowiny nie powinna przekraczać 75 stopni – w innym przypadku możesz przypalić zewnętrzną powłokę. Przyrządzając w aluminiowej folii wcześniej zamarynowane mięso, zwróć uwagę na marynatę – jeśli jest klarowna i miękka, to nadaje się do spożycia.

Pamiętaj! Grillowanie tłustych mięs i kiełbasek niesie ze sobą ryzyko podwyższenia poziomu cholesterolu, także wybieraj ich chudsze odpowiedniki!

cholester zdrowe grillowane mieso

5. Ryby i owoce morza z grilla

Praktycznie wszystkie ryby nadają się do grillowania. Nie ma konieczności specjalnego ich przygotowania – wystarczy natrzeć je solą oraz pieprzem. Do ich grillowania możesz wykorzystać tacki aluminiowe (spryskaj je tłuszczem), specjalne koszyki lub folię aluminiową. Do przewracania nie używaj szczypców ani widelców – naruszysz delikatną strukturę mięsa. Filety o grubości do 2,5 cm grilluj ok. 10 minut. Natomiast całe ryby (o grubości 6 – 7,5 cm) – 30 – 45 minut.
Mało popularnym daniem z rusztu są owoce morza. Pamiętaj, aby wszystkie były rozmrożone. Do przyrządzenia krewetek, homarów i ostryg potrzeba niższej temperatury, dlatego umieszczaj je dopiero po wygaśnięciu paleniska. Homary kładź mięsem do dołu, po kilku minutach przekręć je na druga stronę. Grilluj nie dłużej niż 20 minut. Z kolei ostrygi – do czasu, aż zmienią kolor na lekko czerwony (ok. 3 min).

6. Napoje na grillu

Połączenie alkoholu i tłustego jedzenia może przyczynić się do wzrostu poziomu cholesterolu. Spróbuj zrezygnować z alkoholu lub ograniczyć jego ilość. Świetnie orzeźwiają lemoniady (np. ogórkowa lub arbuzowa) oraz domowe wody smakowe – dodaj do wody cytryny, mięty lub truskawek. Dzięki tym prostym zabiegom zachęcisz dzieci do picia większej ilości płynów. 

Wkrótce!

Wyżej wymienione produkty nie wyczerpują listy potraw, które można przyrządzić na grillu. W kolejnych artykułach przyjrzymy się dokładniej grillowaniu warzyw i podsuniemy Ci parę pomysłów na zdrowe desery. Grill to także świetna okazja do tego, aby rozruszać kości. I o tym również napiszemy w jednym z następnych artykułów.

Zapraszamy do zapoznania się z naszymi wpisami:
Owoce z grilla
Domowe marynaty
Warzywa na grilla

Otrzymuj prosto do Twojej skrzynki informacjeo nowym artykule. Pamiętaj Twój adres e-mail nigdy nie zostanie udostępniony.
GardenPharm

Podobne posty
Komentarze ( 10 )
  1. pani domu
    2014/06/12 at 09:51
    Reply

    już niedługo długi weekend i na pewno jakiś grill będzie, zaskoczę moich gości czymś nowym – postawię na napoje bezalkoholowe, już widzę jak zachwycają wszystkich swoim wyglądem :)

    • oli
      2014/06/12 at 09:52
      Reply

      wyglądem ale i smakiem!

    • korba
      2014/06/13 at 11:45
      Reply

      Ta, i te zasmucone miny facetów 😀

  2. Blog Cholester | Owoce z grilla? Chętnie!
    2014/06/17 at 13:31
    Reply

    […] do zapoznania się z naszymi poprzednimi wpisami: Zdrowy grill Domowe marynaty Warzywa […]

  3. Blog Cholester | Warzywa na grilla to nic trudnego!
    2014/06/17 at 13:32
    Reply

    […] do zapoznania się z naszymi poprzednimi wpisami: Zdrowy grill Domowe marynaty Owoce […]

  4. Blog Cholester | Domowa marynata na 7 sposobów
    2014/06/17 at 13:33
    Reply

    […] do zapoznania się z naszymi poprzednimi wpisami: Zdrowy grill Owoce z grilla Warzywa […]

  5. Blog Cholester | 10 sposobów na aktywność przy grillu
    2014/06/19 at 12:53
    Reply

    […] do zapoznania się z naszymi wpisami: Zdrowy grill Domowe marynaty Warzywa na grilla Owoce […]

  6. Blog Cholester | Aktywny i rodzinny wyjazd na weekend!
    2014/07/15 at 11:24
    Reply

    […] morskimi. Aby było zdrowo i kolorowo, poszukajcie inspiracji w naszym wpisie o zdrowym grillu, warzywach i owocach z rusztu. Owocowe propozycje z pewnością przypadną […]

  7. further tests
    2014/11/24 at 19:46
    Reply

    Usually I don’t learn article on blogs, but I would like to say that this write-up very
    compelled me to take a look at and do it! Your writing style has been surprised me.
    Thanks, very great post.

  8. Co warto jeść latem, a czego unikać? - Blog Cholester
    2015/07/02 at 13:06
    Reply

    […] Gdy dzień jest dłuższy wówczas mamy więcej czasu, żeby porzucić niewłaściwe nawyki żywieniowe, które są pozostałością zimy. W okresie letnim łatwiej jest coś zmienić w naszych przyzwyczajeniach, ponieważ w sklepach możemy bez problemu dostać świeże warzywa i owoce z rodzimych upraw. Ważne jest też to, że latem możemy używać zdecydowanie mniej tłuszczu, a najlepiej jest ograniczyć jego spożycie do minimum. Lepiej przygotować mięso i warzywa np. na parze niż zatopione w głębokim tłuszczu. Dobrym rozwiązaniem jest przyrządzenie posiłku na grillu. Trzeba jednak pamiętać o tym, aby mięso czy warzywa nie przypaliły się. Cenne wskazówki dotyczące grillowania znajdziecie we wpisie: „Jak zrobić zdrowy grill”. […]

Zostaw odpowiedź
*