Zioła na cholesterol: mięta, czosnek czy karczoch?
W poprzednim wpisie wprowadziliśmy Was w lecznicze właściwości niektórych roślin. Tym razem postanowiliśmy podpowiedzieć, jakie można stosować zioła na cholesterol.
Warto wiedzieć, że cholesterol jest produkowany głównie w wątrobie, jelicie cienkim i skórze. Jego nadmiar, po przemianie do kwasów tłuszczowych, jest usuwany wraz z żółcią. W ludzkim organizmie aż 75% cholesterolu wytwarzane jest w wątrobie, natomiast 25% pochodzi ze spożywanych pokarmów. Nadmiar cholesterolu wynikający ze złej diety może nawet wywołać stan hipercholesterolemii. Więcej na temat cholesterolu możecie dowiedzieć się z wpisu: „Cholesterol – przyjaciel i wróg w jednym?”. Stąd też tak istotne jest, aby wybierać produkty, które wspomogą wątrobę, by mogła sprawnie działać.
Karczoch usprawnia pracę wątroby
Dotąd karczoch uznawany był za sprzymierzeńca w walce ze zbędnymi kilogramami. A to za sprawą małej ilości kalorii. Jednak z biegiem czasu wiedza o jego dobroczynnym działaniu została poszerzona. Karczoch jest wskazany w diecie ze względu na zawartość inuliny i cynaryny, czyli substancji wspomagających pracę układu trawiennego i metabolicznego.
Naukowcy z Uniwersytetu w Reading odkryli, że dostępny bez recepty wyciąg z liści karczocha obniża poziom cholesterolu. Dlatego został on uznany za naturalny lek, który zmniejsza stężenie lipidów we krwi. Według badaczy, za obniżenie cholesterolu i trójglicerydów odpowiada właśnie wspomniana wcześniej cynaryna. Zatrzymuje ona syntezę cholesterolu w wątrobie i wspomaga jego usunięcie wraz z żółcią, wspomagając jego przemianę do kwasów tłuszczowych.
Ponadto karczoch regeneruje wątrobę i usprawnia jej pracę. Tym samym wątroba może lepiej uporać się z usunięciem toksyn z organizmu. Warto wiedzieć, że wyciągi z liści karczocha dostępne są zarówno w sklepach zielarskich, jak i w aptekach. Coraz częściej możemy także spotkać to warzywo na sklepowych półkach. Jego przyrządzenie nie wymaga zbyt wiele czasu. Przekonaj się!
Mięta pieprzowa wspomaga trawienie
Swoją popularność mięta zyskała dzięki właściwościom uśmierzającym dolegliwości żołądkowe takie jak: wzdęcia, niestrawność czy kolka. Dlatego też niektórzy hodują ją w prywatnych ogródkach, jak i przechowują w domowych apteczkach w postaci ziół lub kropel. Liście mięty sprawdzają się przez cały rok. Zimą, jako gorąca herbatka, zaś latem, jako orzeźwiający dodatek do wody mineralnej.
Mięta jest stosowana także przy problemach z wątrobą, a już zdajemy sobie sprawę, jak jest ona ważna dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Dzięki mięcie usprawniony zostaje przepływ żółci oraz proces trawienny. Liście mięty pieprzowej zawierają flawonoidy oraz mentol obniżający czynność enzymów wątrobowych, co może obniżyć stężenie cholesterolu we krwi. Jednak to działanie nie zostało jeszcze poparte badaniami laboratoryjnymi.
Czosnek aromatyczny pogromca bakterii
Omawiając zioła na cholesterol nie można pominąć czosnku, którego właściwości lecznicze, w tym przeciwbakteryjne są powszechnie znane. Jego wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi został poparty badaniami, które wykazały znaczny spadek tzw. złego cholesterolu oraz trójglicerydów. Przy czym czosnek można stosować na surowo lub w formie sproszkowanej. Jednak w formie przetworzonej jest nieco mniej skuteczny.
Mimo pozytywnych wyników, pojawiają się badania, które nie potwierdzają teorii o czosnku, jako pogromcy cholesterolu. Nadal ten temat rodzi gorące dyskusje. Spróbować tej metody może każdy, bo korzyści płynących ze spożywania czosnku jest znacznie więcej. Dzięki niemu także smak potraw zyska wspaniały aromat.
Zielona herbata wspomaga detoksykację
Zielona herbata to doskonały smak połączony z właściwościami leczniczymi. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy, między innymi taniny, wykazuje ona działanie antybakteryjne.
Dołączenie jej do codziennej diety może korzystnie wpłynąć na poziom cholesterolu, choć wyniki testów naukowców nie dały jednoznacznej opinii w tej kwestii.
Mam PROBLEM ZE SWOIMI STAWAMI