Zioła w kuchni – bogactwo smaku i zdrowia

Zioła w kuchni – bogactwo smaku i zdrowia

W Polsce dostępnych jest około 40 rodzajów ziół. Poza wspaniałym aromatem, kryją w sobie znacznie więcej. Sprawdźcie, jak dużą rolę spełniają zioła nie tylko w tradycyjnej praktyce kulinarnej.

ziola w kuchni (2)Zioła i ich funkcje.

W ostatnich latach stały się hitem kuchennych dekoracji. Każdy, kto podąża za trendami, zapewne ma na parapecie doniczki ze świeżymi ziołami. Pasują one zarówno do nowoczesnych wnętrz, jak i tych stylizowanych Prowansją. Do hodowli tego typu roślin powstały także serie specjalnych doniczek. Poniekąd były to wynikiem coraz większej dostępności  w naszym kraju sadzonek i nasion do samodzielnej uprawy ziół. Zielone dekoracje dodają uroku i wyjątkowości. Ale kwestia trendów nie jest oczywiście najważniejsza. Bo ważniejsze niż moda są oczywiście korzyści smakowe i zdrowotne.

W warunkach domowych możemy uprawiać najpopularniejsze w polskiej kuchni zioła, czyli szałwię, bazylię, rozmaryn, tymianek, kolendrę czy miętę.. Można je bez problemu nabyć w marketach i supermarketach. Nawet, jeśli nie spotkacie się z gotowymi sadzonkami, to nasiona dostępne są w sklepach ogrodniczych i zielarskich. Hodowla od podstaw wymaga trochę więcej pracy, ale daje także większą satysfakcję.

ziola w kuchni (1)

Smakowe wartości świeżych ziół.

Pamiętaj, że nawet najlepsza mieszanka suszonych ziół nie zastąpi aromatu tych świeżo zerwanych. Zioła stosuje się w celu wydobycia naturalnego aromatu dania. Podkreślenia jego smaku, wzbogacenia go lub wyostrzenia. Najczęściej są to dania mięsne, rybne i zupy. Ostatnio popularne jest przyprawianie warzyw, owoców, jak i serów. Można łączyć smaki, ale trzeba to robić umiejętnie. Nie uniknie się tutaj metody prób i błędów. Najlepiej wybierać kompozycję 4 ziół, aby nie przesadzić z podkręcaniem smaku.

Warto zapamiętać, że tym, co zmniejsza aromat świeżych ziół jest wysoka temperatura, więc warto je dodawać pod koniec gotowania lub już na talerzu.

Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z ziołami w kuchni, to nie ograniczaj się jedynie do tych najbardziej znanych. Dzięki tym mniej popularnym możesz odkryć równie wiele ciekawych smaków i zestawień.

ziola w kuchni (3)Bo w ziołach kryją się wartości odżywcze.

Świeże zioła są bogate w witaminy, zwłaszcza w witaminę C oraz minerały takie, jak: żelazo, magnez, wapń fosfor. Wszystkie zioła działają korzystnie na trawienie, wspomagają oczyszczanie organizmu poprzez działanie moczopędne, posiadają także właściwości rozgrzewające.

Przyprawy i zioła, które warto stosować zarówno w kuchni, jak i w codziennej diecie przybliżymy w kolejnych wpisach. Dowiecie się między innymi, jakie przyprawy najlepiej działają na spalanie tłuszczu. Zapraszamy!

Otrzymuj prosto do Twojej skrzynki informacjeo nowym artykule. Pamiętaj Twój adres e-mail nigdy nie zostanie udostępniony.
GardenPharm

Podobne posty
Zostaw odpowiedź
*