Jagody – letnie zdrowie
Lato to czas wielu sezonowych owoców. Większość z nich ma właściwości znaczące dla naszego zdrowia. Dlatego warto spożywać je jak najczęściej. Tym razem przybliżymy Wam jagody i ich cenne walory odżywcze.
Jagody możemy znaleźć praktycznie w każdym lesie, często rosną nawet przy poboczach dróg. Ich ciemnogranatowy kolor wyróżnia się z leśnego runa, więc można je łatwo zbierać. Znane są nam od pokoleń, zaś w medycynie ludowej były niegdyś wykorzystywane do leczenia wielu schorzeń i dolegliwości. Jagody swoje właściwości zawdzięczają różnorodnym składnikom odżywczym, które są istotne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Można je przechowywać w postaci suszonej i mrożonej.
Witaminy i minerały
Jagody zawierają witaminy z grupy B oraz A, C, K i D. Te małe, prawie czarne owoce kryją w sobie magnez, potas, sód, cynk i fosfor. Ponadto znajdziemy w nich pektyny, antocyjany czy też duże ilości garbników i flawonoidów. Na 100 g jagód przypada ok. 60 kcal.
Właściwości odżywcze i lecznicze
Wśród najbardziej znanych właściwości odżywczych jagód możemy wyróżnić ich zbawienne działanie przy problemach żołądkowych. Suszone jagody są sprawdzonych sposobem na biegunki. Są polecane również przy zatruciach pokarmowych i infekcjach dróg moczowych.
Swoją reputację jagody zawdzięczają też dobroczynnemu wpływowi na oczy i poprawie wzroku, zwłaszcza w przypadku tzw. kurzej ślepoty.
Nie każdy wie, że jagody pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, a także uregulować poziom cukru w organizmie.
Jagody działają korzystnie na naczynia krwionośne, sprawiając, że stają się one bardziej wytrzymałe i elastyczne. Dzięki temu zapobiegają zatorom żylnym. Chronią także komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Niestety, mimo tak licznych zalet, spożycie jagód może grozić zakażeniem bąblowicą – chorobą pasożytniczą. Pamiętaj! Przed spożyciem należy dokładnie umyć jagody, wtedy unikniesz przykrych dolegliwości.
Mam PROBLEM ZE SWOIMI STAWAMI