Jabłko dla zdrowia i urody

Jabłko dla zdrowia i urody

Jabłko to przysmak w naszej strefie klimatycznej. Soczyste, słodkie i kuszące odcieniami czerwieni posiada wiele zastosowań. Występuje jako przekąska, składnik ciast, konfitur czy w kosmetyce jako maseczka. Dowiedz się, co kryje w sobie jabłko.

Jabłko – Witaminy i minerały:

Ten owoc zawiera spore ilości witamin C, E, K oraz witamin z grupy B. Poza tym kryje się w nim żelazo, miedź, cynk, krzem, potas czy sód. Posiada także kwasy owocowe, pektyny i likopen. W zależności od gatunku, jabłko może liczyć od 30 do 50 kcal na 100 g.

Jabłka – Właściwości odżywcze i lecznicze:

Jabłko należy do grupy czerwonych owoców i warzyw, które łączy duża zawartość likopenu, a także cennych przeciwutleniaczy, które usuwają wolne rodniki odpowiadające za uszkodzenia komórek. Jeśli chcemy ograniczyć procesy starzenia organizmu, to warto wprowadzić do diety spożycie dwóch jabłek dziennie. Poza tym likopen obniża poziom złego cholesterolu, utrudniając jego wchłanianie. Jabłka wpływają tym samym korzystnie na serce i układ krążenia. Pektyny, których największe zasoby znajdują się w gniazdach i skórkach wspomagają usuwanie substancji trujących z organizmu. Pomagają w usuwaniu resztek pokarmu, a także usprawniają pracę jelit. Poza tym działają moczopędnie i wpływają korzystnie na pracę wątroby. Jabłko to też owoc, który poprawia kondycję włosów i paznokci, jak również wzmacnia zęby. Działa także upiększająco, na co powinny zwrócić szczególną uwagę przedstawicielki płci pięknej. Jabłko zapobiega bowiem wiotczeniu skóry oraz zaczerwienieniom poprzez wzmocnienie naczyń krwionośnych.Jabłko - właściwości -  witaminy  -  minerały

Jabłka – Wskazania:

Jabłka powinny spożywać osoby, które nałogowo palą papierosy lub mają styczność z zanieczyszczonym otoczeniem, np. w dużych miastach. Są one wskazane także dla osób borykających się z podwyższonym cholesterolem, który wpływa na rozwój miażdżycy. Tym samym chronią również przed zawałem. Jabłka dobrze spożywać właśnie w okresie jesienno-zimowym ze względu na sporą dawkę witaminy C, która działa na wzmocnienie układu odpornościowego. Gotowane jabłka są idealne dla osób, które cierpią na dolegliwości spowodowane wrzodami. Są one także odpowiednie dla tych, którzy rozpoczęli kuracje odchudzające, ponieważ jedno jabłko, mimo niezbyt dużej ilości kalorii, może dać poczucie sytości oraz wspomaga metabolizm.

Otrzymuj prosto do Twojej skrzynki informacjeo nowym artykule. Pamiętaj Twój adres e-mail nigdy nie zostanie udostępniony.
GardenPharm

Podobne posty
Komentarz ( 1 )
  1. Kamila
    2014/11/12 at 12:39
    Reply

    Fajnie, że wspominacie o jabłkach, bo naprawdę warto je jeść. Dla mnie to kapitalny dodatek do diety i przynajmniej jedno dziennie zjadam z apetytem.

Zostaw odpowiedź
*