Warzywa na grilla to nic trudnego!

Warzywa na grilla to nic trudnego!

Polacy kochają grillować. Jednak nadal głównie na grillu przyrządzają mięso. Warzywa niestety dość rzadko goszczą na rusztach. A przecież mogą one być równie smaczne! Podpowiemy Ci, jakich warzyw warto spróbować!

Nie ma żadnych wątpliwości, że warzywa są zdrowe. Również te z grilla – badania wykazały, że neutralizują działanie wolnych rodników. Przed przygotowaniem, warzywa należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą oraz osuszyć, możemy je grillować bezpośrednio na ruszcie lub przy użyciu tacek lub folii aluminiowej.

Poniżej przedstawiamy listę warzyw wraz z propozycją ich przyrządzenia. Spróbuj! To nic trudnego!

1. Kukurydza – nie wymaga żadnego specjalnego przygotowania. Obierz ją z liści i wrzuć na ruszt posmarowany tłuszczem. Często obracaj. Po zdjęciu z rusztu możesz ją doprawić według uznania. Jeśli jesteś miłośnikiem mięsa, możesz przykryć kolbę kukurydzy plastrami boczku. Poczekaj, aż wytopi się z nich tłuszcz – będą zdrowsze!
2. Papryka – wystarczy ja pokroić, posypać ulubionymi przyprawami i gotowe!
3. Marchewka – obierz ją z wierzchniej warstwy (ale niekoniecznie!), pokrój w plastry lub słupki. Możesz spryskać ją oliwą z oliwek oraz przyprawić – polecamy tymianek lub majeranek.
4. Cebula/szalotka – możesz wrzucić ją na grilla pokrojoną w grubsze plastry, tak aby powstały rumiane krążki. Szalotkę, która jest małą cebulą, pozostaw w całości, razem z wyrastającymi z niej liśćmi.
5. Pieczarki – możesz podać je w całości lub pokrojone. Można zawinąć je w folię aluminiową, dolać wody, dodać przypraw i udusić. Tak samo możesz przyrządzić fasolkę szparagową.
6. Bakłażan –  pokrój, posyp solą, poczekaj 30 min, aż bakłażan wydzieli żółty sok. W ten sposób pozbędziesz się goryczy. Następnie go opłucz i możesz przystąpić do przyrządzania. Możesz go wrzucić na ruszt, skropić oliwą, doprawić przyprawami lub pokusić się o marynatę. Domową marynatę przygotujesz z rozgniecionego ząbku czosnku, łyżki musztardy, 4 łyżek oliwy i łyżki soku z cytryny. Do tak przygotowanej marynaty włóż bakłażana i poczekaj ok. 10-20 min.
7. Cukinia – możesz ją pokroić jak marchewkę i, tak jak w przypadku bakłażana, użyć marynaty lub wykorzystać oliwę i przyprawy.
8. Kalarepa – wystarczy pokroić ją w plasterki, spryskać oliwą, dodać przypraw i na grilla!
9. Koper włoski (fenkuł) – pokrój go na plastry lub ćwiartki i zacznij grillować. Następnie odetnij twarde części. Wcześniej przygotuj w misce mieszankę czarnych i zielonych oliwek wymieszanych z 1 łyżką oliwy, 2 łyżeczkami skórki z cytryny oraz 1-2 łyżkami soku z cytryny. Takim dressingiem polej fenkuł, dodaj sól i pieprz.
10. Czosnek – wystarczy przekroić w poprzek cały, nieobrany czosnek i już możesz go grillować.
11. Papryczka chilli – dla miłośników ostrzejszych smaków. Nie obieraj papryczki, wrzuć ją na grilla. Tak przygotowaną możesz użyć do dressingu, do warzyw lub mięsa.
12. Pomidor – możesz użyć pomidorów cherry lub zwykłych. Mniejsze są łatwiejsze w obróbce, wystarczy je tylko umyć i umieścić całą gałązkę na grillu.
13. Burak – cienkie plasterki buraczków można zalać marynatą z 2 łyżek oliwy z oliwek, łyżką czerwonego octu winnego, łyżki startej skórki cytrynowej. Już na grillu dodaj przyprawy – sól, pół łyżeczki mielonego imbiru oraz pół łyżeczki mielonej papryki.
14. Kabaczek – pokrój go w plastry lub słupki, polej oliwą z oliwek, dodaj ulubione przyprawy i grilluj!

cholester warzywa na grill szaszłyki

Przyrządzenie warzyw z grilla jest proste. Oczywiście, można serwować bardziej wyszukane potrawy, np. dla wegetarian. Jednak ważne, aby warzywa pojawiły się na naszym stole w jak największej ilości oraz jako dodatek do mięsa. Z wymienionych wyżej warzyw można zrobić szaszłyki warzywne lub mięsno-warzywne. Część, takich jak papryka czy cebula, możesz podać w formie faszerowanej.

Warzywa oraz mięso świetnie smakują z pesto. Jednak nie musisz kupować nic gotowego. Spróbuj zrobić polskie pesto. Będziesz potrzebował: 2 pęczków pietruszki, szklanki łuskanych orzechów włoskich, 2 ząbki czosnku, 3/4 szklanki oleju rzepakowego (lub oliwy z oliwek) oraz soli. Wszystko zmiksuj na jednolitą masę i gotowe!

Równie dobrym pomysłem jest użycie masła smakowego. Spróbuj utrzeć masło z suszoną papryką, posiekanym czosnkiem lub pietruszką. Używaj rozsądnie, bo może źle wpłynąć na cholesterol!

Zapraszamy do kolejnych wpisów, które podpowiedzą Ci jakie inne smakołyki możesz przyrządzić na grillu oraz jak możesz wykorzystać czas podczas grillowania

Zapraszamy do zapoznania się z naszymi wpisami:
Zdrowy grill
Domowe marynaty
Owoce z grilla

Otrzymuj prosto do Twojej skrzynki informacjeo nowym artykule. Pamiętaj Twój adres e-mail nigdy nie zostanie udostępniony.
GardenPharm

Cholester to suplement diety, którego składniki (zwłaszcza monakolina K z fermentowanego czerwonego ryżu oraz sterole roślinne) wspomagają działanie układu krwionośnego, miedzy innymi poprzez utrzymanie cholesterolu na prawidłowym poziomie.

Podobne posty
Komentarze ( 12 )
  1. fer
    2014/06/13 at 11:42
    Reply

    Usilnie namawiam mojego męża na spróbowanie grillowanych warzyw, ale odmawia :( Ciągle tylko mięcho i mięcho.

    • dasia
      2014/06/16 at 11:37
      Reply

      moj facet tez jadla tylko mieso, nie chcial ruszyc nic innego, aż dostal skierowanie na badania. lekarz nastraszyl go, ze ma zle badania to i teraz warzywa je 😛 wyslij swojego do lekarz, niech sie zbada za wczasu!

      • fer
        2014/06/18 at 09:17
        Reply

        no właśnie mój ma generalnie wyniki wszystkie ok, ale cholesterolu nie badał.

        • Cholester
          Cholester
          2014/06/18 at 11:09
          Reply

          zalecamy badania kontrolne – lepiej zapobiegać, niż leczyć!

  2. misiek
    2014/06/13 at 11:53
    Reply

    Cukinia z grilla wraz ze świeżym czosnkiem i papryczką jest przepyszna :) polecam!

  3. keli
    2014/06/17 at 08:35
    Reply

    ja koniecznie musze sprobowac jak smakuje taka pasta z czosnku, uwielbiam czosnek!!!

    • Kristine
      2014/06/18 at 10:01
      Reply

      Również lubię czosnek, choć jego wady są powszechnie znane 😉 Ale, ale od czego jest natka pietruszki ?:P

      • Cholester
        Cholester
        2014/06/18 at 11:10
        Reply

        natka pietruszki w polskim pesto zastępuje bazylię, która jest podstawą pesto bazyliowego :) polecamy!

  4. Blog Cholester | Owoce z grilla? Chętnie!
    2014/06/17 at 12:57
    Reply

    […] Wydaje się, że to dziwne zestawienie, jednak ich grillowanie jest równie proste, jak grillowanie warzyw (o którym możesz przeczytać w jednym z poprzednich wpisów). Owoce z grilla […]

  5. Blog Cholester | Aktywny i rodzinny wyjazd na weekend!
    2014/07/16 at 11:48
    Reply

    […] było zdrowo i kolorowo, poszukajcie inspiracji w naszym wpisie o zdrowym grillu, warzywach i owocach z rusztu. Owocowe propozycje z pewnością przypadną do gustu […]

  6. Blog Cholester | Domowa marynata na 7 sposobów
    2014/07/17 at 13:40
    Reply

    […] Zapraszamy do zapoznania się z naszymi wpisami: Zdrowy grill Owoce z grilla Warzywa na grilla […]

  7. 10 sposobów na aktywność przy grillu - Blog Cholester
    2015/04/27 at 11:45
    Reply

    […] do zapoznania się z naszymi wpisami: Zdrowy grill Domowe marynaty Warzywa na grilla Owoce […]

Zostaw odpowiedź
*