Zdrowotne właściwości pigwy
Pigwa to żółty aromatyczny owoc nieco przypominający swoim wyglądem jabłko. Charakteryzuje się bardzo kwaśnym smakiem, dlatego nie spożywa się jej często w surowej postaci. W naszym kraju najczęściej podawana jest w postaci przetworów: dżemów, konfitur czy syropów. Pigwa jest znana także ze swoich właściwości leczniczych, pomaga między innymi w walce z przeziębieniem. Poznaj pozostałe właściwości pigwy.
Owoce pigwy znane były już w starożytności i to znacznie wcześniej niż jabłoń. Są popularne na południu Europy. Z kolei w Polsce do tej pory nie zyskały szczególnej sławy. Pigwy często funkcjonują jako krzewy ozdobne w przydomowych ogrodach. Taką rolę zyskały dzięki pięknym różowym kwiatom i aromatycznym słonecznym owocom. Warto zwrócić uwagę na owoce pigwy zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, zaopatrując domową spiżarnię w przetwory z tych leczniczych owoców. Zawierają one spore ilości witaminy C, dlatego też skutecznie wzmacniają odporność organizmu.
Pigwa – Witaminy i minerały
Pigwa posiada wiele istotnych mikroelementów jak na przykład: miedź, żelazo, potas czy wapń. Poza tym kryje się w niej również siarka, wapń i fosfor. Zawiera także witamin z grupy B oraz witaminę C i A. Choć witamin nie ma zbyt wiele, to ten brak rekompensuje zawartością niemal wszystkich aminokwasów. Na szczególną uwagę zasługuje bogactwo kwasu asparaginowego, glicyny, alaniny i cysteiny. W owocach pigwy znajdziemy także istotne dla ludzkiego organizmu przeciwutleniacze, czyli polifenole, a także największe pokłady pektyn.
Pigwa – Właściwości odżywcze i lecznicze
Zdrowotnych właściwości pigwy można wymienić wiele. Jedną z najważniejszych jest ta, dzięki której z naszego organizmu usuwane są wolne rodniki, często odpowiadające za pojawienie się nowotworów. Takie właściwości posiadają polifenole. Pomagają również w zwalczaniu infekcji górnych dróg oddechowych czy w leczeniu podrażnień skóry. Owoce pigwy idealnie nadają się do walki z przeziębieniem, dzięki zawartości witaminy C i właściwościom przeciwbakteryjnym. Pomagają też wzmocnić naszą odporność, a to szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym. Do tego idealnie nadaję się połączenie soku z pigwy z dodatkiem miodu. Pigwa pomaga również przyspieszyć przemianę materii i oczyścić przewód pokarmowy oraz zwiększyć apetyt. Korzystnie wpływa także na pracę wątroby, dzięki czemu pomaga uregulować poziom cholesterolu w organizmie. Z kolei nasiona pigwy łagodzą dolegliwości żołądkowe czy niestrawność. Pigwa jest nisko kaloryczna i zawiera 55Kcal w 100 gramach
Wspaniale, tak lubię konfitury z pigwy. nie zdawałam sobie dotąd sprawy, ile ma właściwości!