Domowa marynata na 7 sposobów
Grillowanie to bardzo przyjemna czynność. Tym bardziej, jeśli możemy skosztować dań, które są nie tylko pyszne, ale również zdrowe. Mamy dla Ciebie garść przepisów na domowe marynaty do dań z grilla.
Marynaty, wbrew pozorom, wykorzystuje się nie tylko do mięs. Możemy ich również użyć do warzyw, które dzięki temu uzyskują niepowtarzalny smak. Smak, który często zachwyca warzywnych niejadków!
We wpisie zaproponujemy kilka ekspresowych w przygotowaniu marynat do mięs i warzyw.
Grillowe marynaty do mięs
Składniki marynaty klasycznej:
olej rzepakowy
sól, pieprz, mielona słodka papryka + ostra
Wszystkie składniki mieszamy w misce, nacieramy nią mięso, które powinno w niej leżeć min. 4 godz.
Składniki marynaty jogurtowej:
150 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka kminku
1 łyżka curry
1 łyżka soku z cytryny
2 ząbki czosnku
Do jogurtu naturalnego dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny, przyprawy oraz drobno posiekany lub zmiażdżony świeży czosnek. Mięso powinno się marynować min. 8 godz.
Składniki marynaty limonkowej:
8 limonek
pęczek kolendry
60 ml oliwy z oliwek
Zetrzyj skórkę z dwóch limonek, wyciśnij sok, drobno pokrój kolendrę, dolej oliwę z oliwek. Doskonała do mięs (marynuj min. 1 godz.) oraz do ryb i owoców morza (marynuj kilka minut).
Grillowe marynaty do warzyw
Składniki marynaty sojowej:
3 łyżki oliwy
1 łyżka sosu sojowego
pieprz
zioła – bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, oregano, rozmaryn
Wszystkie składniki mieszamy i skrapiamy warzywa. Idealna do szaszłyków.
Składniki marynaty bazyliowej:
1/3 szklanki oliwy
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka octu winnego jabłkowego
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej bazylii
sól
Polewaj nią potrawy w trakcie grillowania.
Składniki marynaty balsamico:
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki soku z cytryny lub limonki
6 łyżek oliwy z oliwek
bazylia, tymianek, rozmaryn
5 ząbków czosnku drobno pokrojonych
sól, pieprz
Wymieszaj wszystkie składniki i zanurz w niej produkty. Marynuj min. 1 godz. w lodówce.
Grillowa marynata uniwersalna
Składniki:
oliwa z oliwek / olej rzepakowy
sól
pieprz
Jest ona uniwersalna pod względem dań, do których może być użyta oraz czasu marynowania – można w niej marynować produkty dłużej lub tuż przed podaniem. Świetnie smakuje zarówno z warzywami, jak i potrawami mięsnymi. Do ryb i owoców morza proponujemy dodatek cytryny.
Zachęcamy do wypróbowania marynat już w trakcie najbliższego grillowania!
Zapraszamy do zapoznania się z naszymi wpisami:
Zdrowy grill
Owoce z grilla
Warzywa na grilla
ja uzywam najczesciej wersji klasycznej, smakuje wszystkim! a te ze sklepu to się moga schowac, tyle chemi….
ja do marynaty klasycznej dodałabym papryczkę chili albo jalapeno – tak dla miłośników ostrzejszych smaków
[…] do zapoznania się z naszymi wpisami: Zdrowy grill Domowe marynaty Owoce […]
[…] do zapoznania się z naszymi wpisami: Zdrowy grill Domowe marynaty Warzywa […]
[…] do zapoznania się z naszymi wpisami: Zdrowy grill Domowe marynaty Warzywa na grilla Owoce […]
[…] Pingback: Blog Cholester | Domowa marynata na 7 sposobów […]