Pomidor – właściwości odżywcze i witaminy
Czerwone, pachnące i soczyste – właśnie takie są pomidory. Możemy jeść je w postaci surowej, duszonej, marynowanej, a nawet kiszonej. Każdy znajdzie coś dla siebie. Poznaj pomidor – właściwości odżywcze i zawarte w nim witaminy.
Pomidory – Witaminy i minerały:
Pomidory warto wprowadzić do codziennego jadłospisu nie tylko ze względu na smak, ale i właściwości odżywcze. Ich regularne spożywanie przynosi wiele korzyści dla naszego zdrowia. Zawiera on takie składniki mineralne, jak miedź, żelazo, magnez, mangan, cynk, sód oraz potas. Pomidor jest doskonałym źródłem kwasu foliowego oraz likopenu, czyli najsilniejszego antyutleniacza. To właśnie dzięki temu barwnikowi pomidory mają taki piękny czerwony kolor. Nie ginie on podczas obróbki termicznej. Badania wykazują, że likopenu jest nawet 2 razy więcej w przetworzonych pomidorach, niż w świeżych owocach. Pomidor zawiera także dużą porcję witaminy C. Spory pomidor może zaspokoić nawet 60 procent dziennego zapotrzebowana ludzkiego organizmu na tę witaminę. Ponadto zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę K i E. Warto wiedzieć, że w 100 g pomidora jest jedynie 15 kcal. Równie ważne jest to, że w ponad 90 procentach składają się z wody.
Pomidory – Właściwości odżywcze i lecznicze:
Dzięki zawartości likopenu pomidor wpływa na opóźnienie procesów starzenia i unieszkodliwia wolne rodniki. Natomiast kwas chlorogenowy i kwas p-kumarynowy to związki, które hamują powstawanie rakotwórczych nitrozamin. Pomidor zmniejsza ryzyko pojawienia się nowotworów płuc, piersi oraz komórek nowotworowych endometrium. Przeciwutleniacze znajdujące się w pomidorach chronią przed zawałem serca, a także rozwojem miażdżycy. Zawartość potasu wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Pomidory to także doskonałe źródło dobrego cholesterolu – Czytaj – ŹRÓDŁA DOBREGO CHOLESTEROLU HDL
Pomidory – Wskazania:
Niskokaloryczność pomidora jest idealna dla osób będących na diecie. Można jeść je bez obawy o zbędne kilogramy. Dzięki sporej dawce witaminy C codzienne spożywanie pomidorów wpływa także korzystnie na wzmocnienie odporności, naczyń krwionośnych, jak i ich dotlenienie. Dlatego też są one wskazane dla osób cierpiących na choroby układu krążenia czy nerek. Dobry wpływ pomidora obserwuje się także u osób zmagających się z cukrzycą. Ostatnie badania wykazały, że pomidor to dobry antydepresant, więc warto go wprowadzić do jesienno-zimowej diety, zwłaszcza, gdy dopadnie Cię chandra. Jeśli chcesz zachować zdrowie i młody wygląd, sprawdź, co potrafi pomidor.
kocham pomidory 😀 sa takie pyszne. pomidor z cebulka na swiezej buleczce to cos czemu nie moge sie oprzec haha