Co w sobie kryją potrawy wigilijne? (cz.II)
W poprzednim wpisie uchyliliśmy rąbka tajemnicy o 6 potrawach serwowanych na wigilijnym stole. Wiecie, co kryją w sobie pozostałe potrawy wigilijne? Zapraszamy do lektury!
Kutia
Jedna porcja – 100 g to ok. 250 kcal. Tym samym kutia jest jedną z najbardziej kalorycznych potraw wigilijnych. W przypadku tej potrawy co dom, to obyczaj, więc na kutię możemy znaleźć bardzo wiele przepisów, niekiedy zaskakujących. Najczęściej spotykanymi składnikami są: miód, mak, mleko, bakalie oraz mąka. Większość z nich już sama w sobie jest kaloryczna.
Kapusta z grzybami
Niskokaloryczna kapusta i grzyby dają nam stosunkowo lekkie danie. Warto pamiętać jednak, że grzyby są ciężkostrawne i nie należy z nimi przesadzać. Odpowiednie przyprawienie pieprzem pozwoli nam lepiej strawić to danie. 3 łyżki kapusty z grzybami to ok. 80 kcal.
Sam w sobie jest jedną z nielicznych niskokalorycznych potraw, jakie spożywamy podczas Wigilii. Porcja barszczu z kilkoma uszkami z wody to ok. 110 kcal. Jednak im więcej uszek znajdzie się na talerzu, tym danie będzie bardziej kaloryczne. Lepiej także podawać wywar z buraków jedynie z przyprawami – bez dodatku miodu czy śmietany. Podany w ten sposób zawiera jedynie ok. 30 kcal.
Jeśli chcemy, aby to danie było lżejsze, warto do jego przygotowania wybrać ryby półtłuste lub chude. Pozbyć się zbędnych kalorii możemy także poprzez upieczenie ryby, a nie smażenie na głębokim tłuszczu. Dzięki temu możemy zmniejszyć ilość kalorii do ok. 100 kcal. Natomiast ryba po grecku przygotowana w tradycyjny sposób, z użyciem mąki, oleju daje nam na 100 g nawet do 200 kcal.
Kapusta sama w sobie nie jest kaloryczna, ale z pewnymi dodatkami jej kaloryczność wzrasta. Zamiast podgrzewać ją na tłuszczu, można użyć patelni teflonowej i wtedy danie będzie lżejsze. Jeśli chcesz ustrzec się przed zbędnymi kaloriami, nie dodawaj do kapusty z grochem zasmażki – to przecież mąka i olej.
Ciasto
Jak święta mogą obejść się bez deseru? Najczęściej na polskich stołach pojawiają się serniki w różnych odmianach oraz makowce. Są to tradycyjne ciasta, które dostarczają nam tyle samo smakowej uczty, co kalorii, których w makowcu na 100 g jest ponad 360 kcal, a w serniku ok. 280 kcal. Na tak dużą kaloryczność makowca wpływa używanie gotowej masy makowej wraz z bakaliami. Tym wypiekom trudno się oprzeć, ale ich spożycie po obfitym posiłku grozi sennością i spadkiem formy. Przyczyną tego stanu jest zbyt szybkie podniesienie poziomu glukozy w organizmie.
Makowiec to jest to, tylko potem trzeba mieć szczoteczkę pod ręką 😀
nie sadzilam, ze potrawy wigilijne sa tak kaloryczne. heh dobrze wiedziec!