Zioła w kuchni – bogactwo smaku i zdrowia
W Polsce dostępnych jest około 40 rodzajów ziół. Poza wspaniałym aromatem, kryją w sobie znacznie więcej. Sprawdźcie, jak dużą rolę spełniają zioła nie tylko w tradycyjnej praktyce kulinarnej.
W ostatnich latach stały się hitem kuchennych dekoracji. Każdy, kto podąża za trendami, zapewne ma na parapecie doniczki ze świeżymi ziołami. Pasują one zarówno do nowoczesnych wnętrz, jak i tych stylizowanych Prowansją. Do hodowli tego typu roślin powstały także serie specjalnych doniczek. Poniekąd były to wynikiem coraz większej dostępności w naszym kraju sadzonek i nasion do samodzielnej uprawy ziół. Zielone dekoracje dodają uroku i wyjątkowości. Ale kwestia trendów nie jest oczywiście najważniejsza. Bo ważniejsze niż moda są oczywiście korzyści smakowe i zdrowotne.
W warunkach domowych możemy uprawiać najpopularniejsze w polskiej kuchni zioła, czyli szałwię, bazylię, rozmaryn, tymianek, kolendrę czy miętę.. Można je bez problemu nabyć w marketach i supermarketach. Nawet, jeśli nie spotkacie się z gotowymi sadzonkami, to nasiona dostępne są w sklepach ogrodniczych i zielarskich. Hodowla od podstaw wymaga trochę więcej pracy, ale daje także większą satysfakcję.
Smakowe wartości świeżych ziół.
Pamiętaj, że nawet najlepsza mieszanka suszonych ziół nie zastąpi aromatu tych świeżo zerwanych. Zioła stosuje się w celu wydobycia naturalnego aromatu dania. Podkreślenia jego smaku, wzbogacenia go lub wyostrzenia. Najczęściej są to dania mięsne, rybne i zupy. Ostatnio popularne jest przyprawianie warzyw, owoców, jak i serów. Można łączyć smaki, ale trzeba to robić umiejętnie. Nie uniknie się tutaj metody prób i błędów. Najlepiej wybierać kompozycję 4 ziół, aby nie przesadzić z podkręcaniem smaku.
Warto zapamiętać, że tym, co zmniejsza aromat świeżych ziół jest wysoka temperatura, więc warto je dodawać pod koniec gotowania lub już na talerzu.
Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z ziołami w kuchni, to nie ograniczaj się jedynie do tych najbardziej znanych. Dzięki tym mniej popularnym możesz odkryć równie wiele ciekawych smaków i zestawień.
Bo w ziołach kryją się wartości odżywcze.
Świeże zioła są bogate w witaminy, zwłaszcza w witaminę C oraz minerały takie, jak: żelazo, magnez, wapń fosfor. Wszystkie zioła działają korzystnie na trawienie, wspomagają oczyszczanie organizmu poprzez działanie moczopędne, posiadają także właściwości rozgrzewające.
Przyprawy i zioła, które warto stosować zarówno w kuchni, jak i w codziennej diecie przybliżymy w kolejnych wpisach. Dowiecie się między innymi, jakie przyprawy najlepiej działają na spalanie tłuszczu. Zapraszamy!
Mam PROBLEM ZE SWOIMI STAWAMI