Poznaj 5 zamienników cukru!
Niewielu z nas jest w stanie zrezygnować całkowicie z tradycyjnego białego cukru. Słodzimy nim najczęściej kawę, herbatę czy też dodajemy do deserów. Jednak nie jest on naszym sprzymierzeńcem. Stosowany w nadmiernych ilościach prowadzi do wielu zaburzeń. Dlatego warto poznać 5 zamienników cukru. Spróbuj choć trochę zmienić swoje przyzwyczajenia!
Miód
Znany i ceniony miód poza smakiem posiada wiele wartości odżywczych i wpływa korzystnie na naszą odporność, a to przydaje się zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Z miodem jednak nie wolno przesadzać, bo choć z jednej strony jest on zdrowy, to z drugiej kaloryczny, a ilość kalorii zmienia się wraz z rodzajem miodu. Podnosi on zawartość glukozy w organizmie. Najmniej kaloryczny jest miód lipowy. Miód jest nie tylko przydatny do słodkich przekąsek, ale przy jego pomocy możemy dodać nieco słodyczy do herbaty. Przekonaj się, że kawa z cynamonem i odrobiną miodu smakuje wspaniale. Warto wiedzieć, że w wysokich temperaturach miód traci swoje właściwości odżywcze.
![5 zamiennikow cukru (2)](http://www.cholester.pl/blog/wp-content/uploads/2014/11/5-zamiennikow-cukru-2.png)
Cukier kokosowy
Niezbyt popularny w naszym kraju jest cukier kokosowy, który produkowany jest z pąków palm kokosowych. Jest to o wiele zdrowsza alternatywa dla tradycyjnej sacharozy. Dodatkowo jego indeks glikemiczny nie jest aż tak wysoki, bowiem na 100 gram IG wynosi 35. Cukier kokosowy posiada wiele cennych witamin i minerałów. Jest to produkt, który można dodawać do różnego rodzaju wypieków. Jednak podobnie jak z miodem nie należy z nim przesadzać, bo jest podobnie kaloryczny jak biały cukier.
![5 zamiennikow cukru (5)](http://www.cholester.pl/blog/wp-content/uploads/2014/11/5-zamiennikow-cukru-5.png)
Stewia
Wśród zamienników cukru prym wiedzie w ostatnich latach stewia. Ta roślina pochodzi z Ameryki Południowej i jest ponad stukrotnie słodsza od tradycyjnego cukru. Ponadto jest niskokaloryczna – ale tylko w formie nieprzetworzonych liści. Przetworzona stewia bowiem nie jest już tak dobra dla naszego zdrowia. Dla własnego użytku można stewię hodować w domowym zaciszu, wtedy będziesz mieć pewność, że to, co dodajesz do herbaty jest w 100% naturalne.
![5 zamiennikow cukru (1)](http://www.cholester.pl/blog/wp-content/uploads/2014/11/5-zamiennikow-cukru-1.png)
Syrop klonowy
Kolejnym produktem cenionym w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie jest oczywiście syrop klonowy, w Polsce także posiadający spore grono zwolenników. Cechuje go bardzo słodki smak, dzięki czemu doda słodyczy nawet naleśnikom. Produkowany jest z drzewa klonowego odmiany czerwonej i srebrzystej. Pozbawiony jest konserwantów, a ponadto posiada wiele witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.
![5 zamiennikow cukru (3)](http://www.cholester.pl/blog/wp-content/uploads/2014/11/5-zamiennikow-cukru-3.png)
Suszone owoce
Zawierają one dużo więcej minerałów i niektórych witamin niż świeże owoce. Jest to także zdecydowanie zdrowszy sposób osłodzenia sobie życia. Suszone owoce mogą zastąpić zarówno słodką przekąskę, jak i można je dodać do herbaty. Tylko że w tym przypadku można się spodziewać delikatnej zmiany smaku.
Warto zwrócić się w kierunku znacznie zdrowszych zamienników cukru, bowiem poza słodkim smakiem można zyskać coś więcej – zdrowie! Tylko pamiętaj, że przy każdym produkcie należy zachować zdrowy rozsądek, aby nie popaść ze skrajności w skrajność.
Ja uwielbiam korzystać z dobrodziejstw miodu. W zasadzie cukru w postaci kryształu, pudru czy kostek nie używam i wcale mi go nie brakuje. Polecam wszystkim miód, bo jest naprawdę o wiele zdrowszy i smaczniejszy.
Dobrym słodzikiem jest również syrop z agawy – konsystencja trochę podobna do syropu klonowego, smak hmm ciekawy![:)](http://www.gardenpharm.pl/blog/wp-includes/images/smilies/simple-smile.png)
[…] Kompot z suszu Suszone owoce mają to do siebie, że zawierają sporą ilość cukru. Dlatego też do kompotu z nich przygotowanego nie warto jeszcze dodawać porcji białego cukru. Tradycyjny cukier można zastąpić stewią lub innym naturalnym słodzikiem. O zdrowych zamiennikach cukru pisaliśmy tu: Poznaj 5 zamienników cukru! […]