Cukry i węglowodany. Poznaj słodką prawdę!
Ciągle słyszymy, że cukier jest zły i że to nasz wróg. Ale czy każdy? Czy bylibyśmy w stanie przeżyć bez niego? Wiesz, co łączy cukry i węglowodany?
Cukier, czyli węglowodany, cukrowce, sacharydy. Z takimi nazwami spotkamy się na co dzień. Na etykietach produktów np. będzie mowa o węglowodanach. Możemy je podzielić na proste i złożone. Taki podział wynika z ilości czasu, jaki jest potrzebny do ich strawienia przez organizm ludzki, a potem przyswojenia w postaci cukru. Warto wiedzieć, że rocznie każdy z nas przyjmuje ilości cukru, liczone niekiedy w dziesiątkach kilogramów. Dzieje się tak, ponieważ znajduje się on w większości produktów, najczęściej tych przetworzonych. Cukier zawarty w naturalnych produktach nie jest groźny dla organizmu, ale również z nim się nie powinno przesadzać, bo organizm po zaspokojeniu swoich potrzeb będzie go magazynował, co może prowadzić do otyłości czy cukrzycy.
Nie wierzysz? Zauważ, że cukier często kryje się na etykietach pod takimi nazwami:
• sacharoza
• dekstroza
• syrop kukurydziany
• słód jęczmienny
• syrop cukrowy
• koncentrat soku owocowego
• glukoza
• maltoza
• melasa
Bez węglowodanów człowiek nie może się obejść, bowiem stanowią źródło energii potrzebnej do jego prawidłowego funkcjonowania, począwszy od wysiłku fizycznego, a kończąc na wysiłku intelektualnym. Jednak ich nadmiar prowadzi do tycia, dlatego że są one później przetwarzane w tłuszcz, który jest magazynowany w komórkach tłuszczowych. I w tym przypadku stare powiedzenie: „cukier krzepi” można zastąpić nowym: „cukier tuczy”.
Węglowodany dobre – złożone:
(skrobia, glikogen, błonnik)
• owsianka
• pełnoziarniste płatki do mleka
• pełnoziarniste pieczywo
• brązowy ryż
• pełnoziarnisty makaron
• rośliny strączkowe (fasola, groszek)
• kasza (kasza gryczana, quinoa, kuskus)
• warzywa i owoce
Owoce i warzywa nie są szkodliwe dla naszego organizmu. Ale produkty zawierające węglowodany proste poddane obróbce już tak.
Węglowodany złe – proste:
(glukoza, fruktoza, galaktoza, laktoza, sacharoza)
• produkty z białej mąki
• słodzone napoje (w tym słodzone soki)
• słodycze
• ciasta, desery
• biały ryż, biały makaron
• produkty przetwarzane
Cukier prosty znajduje się zazwyczaj w produktach z wysokim indeksem glikemicznym, a te powodują najpierw wysoki poziom cukru we krwi, a potem jego szybki spadek, a to powoduje napady wilczego apetytu. Indeks glikemiczny służy do określenia wzrostu glukozy we krwi po spożyciu określonego produktu. Indeksy są dostępne w Internecie, więc można łatwo ograniczyć spożycie niepotrzebnego cukru.
[…] mięs możesz wybrać chude mięso drobiowe. Ogranicz również pokarmy, które zawierają duże ilości cukru i soli, jak np. chrupki, chipsy. O niezdrowych przekąskach dowiesz się […]