Cukry i węglowodany. Poznaj słodką prawdę!

Cukry i węglowodany. Poznaj słodką prawdę!

Ciągle słyszymy, że cukier jest zły i że to nasz wróg. Ale czy każdy? Czy bylibyśmy w stanie przeżyć bez niego? Wiesz, co łączy cukry i węglowodany?

Cukier, czyli węglowodany, cukrowce, sacharydy. Z takimi nazwami spotkamy się na co dzień. Na etykietach produktów np. będzie mowa o węglowodanach. Możemy je podzielić na proste i złożone. Taki podział wynika z ilości czasu, jaki jest potrzebny do ich strawienia przez organizm ludzki, a potem przyswojenia w postaci cukru. Warto wiedzieć, że rocznie każdy z nas przyjmuje ilości cukru, liczone niekiedy w dziesiątkach kilogramów. Dzieje się tak, ponieważ znajduje się on w większości produktów, najczęściej tych przetworzonych. Cukier zawarty w naturalnych produktach nie jest groźny dla organizmu, ale również z nim się nie powinno przesadzać, bo organizm po zaspokojeniu swoich potrzeb będzie go magazynował, co może prowadzić do otyłości czy cukrzycy.

 cukry i weglowodany

Nie wierzysz? Zauważ, że cukier często kryje się na etykietach pod takimi nazwami:

• sacharoza
• dekstroza
• syrop kukurydziany
• słód jęczmienny
• syrop cukrowy
• koncentrat soku owocowego
• glukoza
• maltoza
• melasa

Bez węglowodanów człowiek nie może się obejść, bowiem stanowią źródło energii potrzebnej do jego prawidłowego funkcjonowania, począwszy od wysiłku fizycznego, a kończąc na wysiłku intelektualnym. Jednak ich nadmiar prowadzi do tycia, dlatego że są one później przetwarzane w tłuszcz, który jest magazynowany w komórkach tłuszczowych. I w tym przypadku stare powiedzenie: „cukier krzepi” można zastąpić nowym: „cukier tuczy”.

Węglowodany dobre – złożone:
(skrobia, glikogen, błonnik)

• owsianka
• pełnoziarniste płatki do mleka
• pełnoziarniste pieczywo
• brązowy ryż
• pełnoziarnisty makaron
• rośliny strączkowe (fasola, groszek)
• kasza (kasza gryczana, quinoa, kuskus)
• warzywa i owoce

Owoce i warzywa nie są szkodliwe dla naszego organizmu. Ale produkty zawierające węglowodany proste poddane obróbce już tak.

Węglowodany złe – proste:
(glukoza, fruktoza, galaktoza, laktoza, sacharoza)

• produkty z białej mąki
• słodzone napoje (w tym słodzone soki)
• słodycze
• ciasta, desery
• biały ryż, biały makaron
• produkty przetwarzane

Cukier prosty znajduje się zazwyczaj w produktach z wysokim indeksem glikemicznym, a te powodują najpierw wysoki poziom cukru we krwi, a potem jego szybki spadek, a to powoduje napady wilczego apetytu. Indeks glikemiczny służy do określenia wzrostu glukozy we krwi po spożyciu określonego produktu. Indeksy są dostępne w Internecie, więc można łatwo ograniczyć spożycie niepotrzebnego cukru.

Otrzymuj prosto do Twojej skrzynki informacjeo nowym artykule. Pamiętaj Twój adres e-mail nigdy nie zostanie udostępniony.
GardenPharm

Podobne posty
Komentarz ( 1 )
  1. Blog Cholester Dieta na obniżenie cholesterolu - Blog Cholester
    2015/01/22 at 13:16
    Reply

    […] mięs możesz wybrać chude mięso drobiowe. Ogranicz również pokarmy, które zawierają duże ilości cukru i soli, jak np. chrupki, chipsy. O niezdrowych przekąskach dowiesz się […]

Zostaw odpowiedź
*