Dieta na zimę? Dlaczego nie!
Wiosną i latem łatwiej o dostępność świeżych owoców i warzyw z rodzimych upraw. Jednak w sezonie zimowym można znaleźć równie zdrowe i wartościowe produkty. Jaka powinna być dieta na zimę? Poznaj kilka zasad żywieniowych, wobec których nie możesz przejść obojętnie.
Dieta na zimę polega na wprowadzeniu do swojego życia kilku prostych i zdrowych nawyków żywieniowych, które korzystnie wpływają na samopoczucie, a także pozwalają utrzymać odpowiednią wagę.
Zimą nie zapominaj o odpowiedniej ilości nawodnienia. Zazwyczaj latem podkreśla się, jak ważne jest wypijanie przynajmniej dwóch litrów wody dziennie. Jest to równie ważne w pozostałych porach roku. Sztuczne oświetlenie, ogrzewanie i klimatyzacja mogą wpływać na odwodnienie i wysuszenie skóry. Poza wodą mineralną, możesz uzupełniać płyny dzięki herbatom ziołowym i owocowym.
Wartościowe warzywa i owoce można znaleźć także zimą. Na rynku dostępne są teraz pyszne i zdrowe owoce granatu. Zawierają one przeciwutleniacze, które dbają o sprawne działanie serca, ograniczając poziom złego cholesterolu LDL. Podobne działanie mają cytrusy, takie jak pomarańcze, grejpfruty i cytryny. A poza tym zawierają sporo witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu.
Szczególnie w okresie jesienno-zimowym warto w menu uwzględnić wartościowe zupy. Ich przygotowanie nie jest zbyt czasochłonne, a pozwoli rozgrzać ciało i dodać organizmowi niezbędnej energii. Pomoże Ci to wprowadzić do codziennej diety więcej warzyw i nieco obniżyć ilość spożywanego pokarmu. Przygotowane warzywne zupy możesz odpowiednio doprawić imbirem, czosnkiem, pieprzem czy papryką. Są to produkty, które pomagają przyspieszyć metabolizm, a także wzmacniają naturalną ochronę organizmu przed przeziębieniem i grypą.
Zimą warto ograniczyć spożywanie jasnego pieczywa, makaronów, ciastek i słodyczy. Unikaj także śmietany, sera żółtego i masła, ze względu na ich zbyt wysoką kaloryczność i zawartość niezdrowego tłuszczu. Te pokarmy wpływają na szybki przyrost masy ciała, ponieważ nie zawierają one dostatecznej ilości wartościowych składników odżywczych, a węglowodany w nich zawarte są bardzo szybko trawione, powodując skoki insuliny i napady głodu. Zastąp wymienione wyżej produkty pełnoziarnistym pieczywem, makaronem czy kaszą. Są one bogate w błonnik i pomagają utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi, dzięki temu łatwiej Ci będzie utrzymać wagę w ryzach.
Już teraz wiesz na czym polega dieta na zimę, czyli co warto jeść w tym okresie, a czego unikać. Tych kilka prostych zasad pozwoli Ci kontrolować masę ciała, a także zapewni odpowiednią dawkę energii, witamin i minerałów.
Mam PROBLEM ZE SWOIMI STAWAMI