Owoce suszone – zdrowa przekąska

Owoce suszone – zdrowa przekąska

Owoce suszone to bogactwo składników odżywczych, minerałów, witamin, jakie potrzebne są każdego dnia dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.  Stanowią one przekąskę łatwą do spakowania i spożycia w pracy, w podróży czy podczas codziennych obowiązków. Dowiedz się, dlaczego warto jeść owoce suszone.

Lubisz coś przekąsić między posiłkami? Nie masz czasu, aby przygotować do pracy coś na ząb? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie – owoce suszone, które są smaczne i zdrowe. Owoce suszone są pozbawione prawie całej zawartości wody przy pomocy różnych metod suszenia. Najpopularniejsze są śliwki, morele, rodzynki oraz figi. Inne owoce są również dostępne w wersji suszonej, jednak często występują w postaci kandyzowanej, czyli są powlekane cukrem, jak np. ananasy, banany, jabłka i borówki.

Suszone śliwki

Znane są i cenione ze swoich właściwości regulujących trawienie, dzięki zawartości błonnika. Zapobiegają zaparciom, przyspieszają metabolizm i poprawiają apatyt. Suszone śliwki chronią przed wolnymi rodnikami. Zawierają witaminę A, K i witamy z grupy B. Stanowią one bogactwo fosforu i żelaza, co jest szczególnie cenne w diecie wegetariańskiej. Jednak suszone śliwki (270 kcal na 100g) zawierają kilka razy więcej kalorii niż ich surowe odpowiedniki (45 kcal na 100g) .

Suszone banany

Poprawiają samopoczucie dzięki witaminom z grypy B i tryptofanowi. Suszone banany odznaczają się trzykrotnie większą zawartością magnezu i potasu od świeżych owoców. Dlatego też zapobiegają uciążliwym skurczom mięśni i obniżają ciśnienie. Wspomagają walkę z wrzodami żołądka. Usprawniają one również pracę układu pokarmowego, dzięki dużej zawartości błonnika. W suszonych bananach znajduje się aż 360 kcal na 100g, dlatego polecane są osobom, które prowadzą aktywny tryb życia.

Suszone daktyle

Zyskały uznanie dzięki właściwościom łagodzącym odczuwanie bólu. Suszone daktyle zawierają naturalne salicylany, które chronią serce przed zawałem i łagodzą stany zapalne organizmu. Spora dawka magnezu zawarta w suszonych daktylach pozwala niwelować skutki stresu. Suszone daktyle to także bogactwo żelaza, już kilkanaście tych bakalii, może dostarczyć organizmowi jego dzienną porcję. W 100 g suszonych daktyli znajduje się ok. 270 kcal.

Suszone morele

Uznawane są za eliksir młodości, dzięki zawartości likopenu, który opóźnia procesy starzenia się organizmu i chroni go przed wolnymi rodnikami. Ponadto suszone morele korzystnie wpływają na zdrowy wygląd skóry. Są bogate w potas, żelazo i błonnik, dlatego zalecane są osobom borykającym się z anemią, chorobą wieńcową i nadciśnieniem. Suszone morele zawierają prawie 290 kcal na 100g.

Owoce suszone stanowią zdrową i smaczną przekąskę. Warto zawsze mieć je pod ręką. Należy jednak pamiętać, że owoce suszone mają znacznie więcej kalorii, dlatego osoby będące na diecie powinny wyznaczać sobie ich dzienną porcję do spożycia.

Otrzymuj prosto do Twojej skrzynki informacjeo nowym artykule. Pamiętaj Twój adres e-mail nigdy nie zostanie udostępniony.
GardenPharm

Podobne posty
Zostaw odpowiedź
*