Dla zdrowia i urody: witaminy w truskawkach

Dla zdrowia i urody: witaminy w truskawkach

Truskawki często nazywane są symbolem lata. Gdy jest ciepło zajadamy się tymi czerwonymi i soczystymi owocami. Najczęściej używamy ich do koktajli, ciast, zup i pierogów. Sposobów na przygotowanie dań z truskawek jest wiele. Słodko-kwaskowy smak jest równie istotny, co kryjące się witaminy w truskawkach.

Najlepiej spożywać truskawki opłukane zimną wodą (nie można ich moczyć) bez dodatku jakikolwiek ulepszaczy, czyli cukru lub śmietany. Wówczas wydobędziemy z nich najwięcej wartości odżywczych, a przecież warto połączyć przyjemne z pożytecznym. Ale przyjrzyjmy się dokładniej tym czerwonym smakołykom.

Witaminy i minerały

Truskawki swój czerwony kolor zawdzięczają dużej zawartości likopenu. Zawierają także białko i błonnik. Truskawki kryją w sobie ponadto spore ilości wapnia, fosforu, magnezu i potasu. Poza tym znajdziemy w nich sód, cynk oraz żelazo. Oprócz tego znajdują się liczne witaminy w truskawkach: witaminy z grupy B (tiamina, ryboflawina, PP) oraz witamina C, A i E. Truskawki są niskokaloryczne, na 100 g przypada jedynie 28 kcal. Posiadają także niezbyt wysoki indeks glikemiczny, który wynosi 40.

Właściwości odżywcze i lecznicze

Zawarte w truskawkach przeciwutleniacze usuwają z ludzkiego organizmu wolne rodniki, które odpowiadają za uszkodzenia komórek. Likopen pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu m.in. poprzez utrudnianie wchłaniania tłuszczu, tym samym wspomagając pracę serca i układu krążenia. Za prawidłowe krążenie odpowiadają antocyjany, które wpływają na wzmocnienie naczyń krwionośnych. Działają one także pozytywnie na pracę wątroby i woreczka żółciowego oraz nerek za sprawą właściwości żółciopędnych i moczopędnych.
Jeśli masz spowolnioną przemianę materii, spróbuj spożywać regularnie truskawki. Pektyny pobudzają jelita do pracy, dzięki czemu procesy trawienne zostają uregulowane.

witaminy truskawki
Truskawki dobre są także przy spadku humoru – poprawiają go za sprawą barwników zwanych karotenoidami. Te czerwone owoce wpływają także korzystnie na wygląd naszej skóry, nie od dziś wiadomo, że zgniecione truskawki idealnie nadają się w postaci maseczki do poprawy kolorytu skóry i jej wygładzenia.

Jeśli chciałabyś zatrzymać młody wygląd i spowolnić procesy starzenia, to warto wprowadzić do codziennej diety owoce i warzywa właśnie w kolorze czerwonym. Smacznego!

Otrzymuj prosto do Twojej skrzynki informacjeo nowym artykule. Pamiętaj Twój adres e-mail nigdy nie zostanie udostępniony.
GardenPharm

Podobne posty
Zostaw odpowiedź
*